Amerikanac pravi pivo u Trebinju

Endru Manford, Amerikanac iz Kanzasa, otvorio je u Trebinju prvu pivaru zanatskog piva, u kojoj će se i proizvoditi i piti pivo, a za početak planira proizvodnju od 4. 000 litara mjesečno.

Republika Srpska 03.12.2018 | 09:19
Amerikanac pravi pivo u Trebinju
Kaže da je prije dvije godine prvi put turistički posjetio Trebinje, zatim se vratio naredne godine ponovo, a u februaru ove godine se preselio u ovaj grad zato što ga je odmah zavolio i odlučio u njemu nastaviti život.

"Prelijep grad, ovdje mi je jako lijepo i shvatio sam da mogu ovdje da živim i da proizvodim pivo zato što sam već deset godina hemijski inžinjer i radio sam u farmaceutskoj industriji. Znam praviti dobra piva i, kako sam primijetio, u Trebinju nema pivara", rekao nam je na otvaranju Pivare OZ, kako ju je nazvao po čuvenom filmu "Čarobnjak iz Oza".

Kaže da mu je još na fakultetu pivarstvo bilo hobi kojim se bavio kod kuće, a sada ima planove da od toga živi.

Zasad će, objašnjava Endru, praviti i prodavati četiri vrste zanatskog - kraft piva, dva svijetla i dva tamna, koja pravi bez ikakvih aditiva i konzervansa, na potpuno prirodan način, a procenat alkohola se kreće od 4,6 do 6,8, dok i okusi i mirisi stvaraju različite užitke, zavisno od osobe.

"Meni je poznato da je Trebinje vinski kraj i da je teško gostima nametnuti pivo, ali garantujem izvanredan kvalitet, koji je dosta drugačiji od industrijskih piva koja se ovdje konzumiraju, a sve sirovine, ječam, pšenicu i kvasac, nabavljam gotovo sa svih strana svijeta, mada najviše iz Njemačke, Amerike i Češke, ali i iz Velike Britanije", kaže Endrju i uz osmijeh dodaje da je jedini trebinjski sastojak voda.

Kaže da mu je za pivo potreban specifično obrađen ječam koji se ne može koristiti direktno sa polja, ali kada bi u Trebinju našao nekog uzgajivača koji ovu žitaricu zna tako obrađivati, pokušao bi i sa domaćom sirovinom.

Ne brine ga konkurencija, za koju zna da ima postrojenja u blizini Trebinja, jer su to potpuno različiti proizvodi od njegovog piva, a očekuje narudžbe i trebinjskih, ali i ugostitelja iz okolnih gradova, koji su, zajedno sa brojnim turistima i građanima Trebinja, prisustvovali zvaničnoj prezentaciji organizovanoj proteklog vikenda.

Već prve večeri su ga poznate trebinjske pivopije prozvale čarobnjakom iz Oza - za pivo.

Endru Manford za dvije sedmice ima i prvu festivalsku prezentaciju svoga piva u Mostaru, a u januaru u Sarajevu, na festivalima kraft piva.

"Ovo su samo kratkoročni planovi, jer, ako sve bude išlo po planu, na proljeće planiram proširiti asortiman na još dvije vrste točenog piva", dodaje Endru, koji kaže da ima u planu da pravi i vrstu piva pilsner, na koju su naviknuti ljudi u ovim krajevima.

(Nezavisne novine)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nektarije

03.12.2018 09:52

Cuvaj se druze da te ne uclane u Snsd .

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

03.12.2018 10:08

Čekaj malo dok ti se Dodik i njegova inslekcija natovare na grbaču, pobjeći ćeš glavom bez obzira u svoju Ameriku.

ODGOVORITE
Name

živa istina

03.12.2018 10:36

Još mu trebinjci nisu rekli: "vidi mu glave" !! A ubrzo će. Ne podnose oni ništa naprednije i bolje. To su majstori da znanje nekog koji dođe u Trebinje, omalovaže i oblate do te mjere da bi i pokojnom Tesli našli mane i nedostatke, i vjerovatno bi ga proglasili neuračunjljivim.

ODGOVORITE
Name

Tb

03.12.2018 22:06

Znaci pametovanje nije proslo?! :p

Name

Stranac u noci

06.12.2018 12:32

Ti si neko iz blizine koji ovo vidi kao konkurenciju. To što lose pišeš o trebinjcima govori na tvoju žalost o tebi.O trebinjcima se ne moze tako prostački govoriti.Neka ti je na čast.Nevesinjac

Name

Nesto Mi Nije Jasno

03.12.2018 12:33

Dosao u posjetu prije dvije godine,prosle dosao opet da bi se zatim preselio.....iz amerike u Trebinje.Pa nama treba tri godine samo za vizu ako je i dobijemo.

ODGOVORITE
Name

Pa

03.12.2018 13:04

Procvetace Hercegovina dedovina Nemanjica.

Name

Žuja

03.12.2018 17:09

Kaže da će od domaćih sirovina uzimati samo voda. Pa voda je najvažniji sastojak. Sa kvalitetnom vodom ćeš sigurno dobiti i kvalitetno pivo.

ODGOVORITE
Name

neko

03.12.2018 19:54

Sve čestitke gospodinu i mnogo sreće u proizvodnji piva.

ODGOVORITE