Uhapšeni menadžer iz Srbije hoće da kaže sve!

"Kao pokajnik, Veljković je spreman na potpunu saradnju. Shvatio je da je pogrešio i da će postati najveća žrtva i zato ne želi više u tome da učestvuje. Zadovoljni smo sporazumom, dobar je za sve", rekao je njegov advokat Kris Luiks.

Fudbal 21.11.2018 | 20:20
Uhapšeni menadžer iz Srbije hoće da kaže sve!
Pritisnut teškim optužbama i dokazima, srpski fudbalski menadžer Dejan Veljković odlučio je da prizna sve što zna, čime bi izbegao 15 godina zatvora, ali ga čeka kazna do pet godina zatvora i novčana od 80.000 evra.

Beogradski mediji u današnjim izdanjima se bave ovim slučajem nakon što je Veljković, koji je inače uhapšen u Belgiji i kome je zabranjeno da tu zemlju napusti, odlučio da, prema rečima njegovog advokata, postane svedok saradnik.

On je, piše današnja "Politika", potpisao tajni dokument s tužilaštvom u Belgiji, koje vodi istragu o pranju novca, nameštanju utakmica i korupciji. Veljković ostaje osumnjičeni u postupku nazvanom "Čiste ruke", ali će, prema sporazumu, ispričati istražiteljima sve što zna o fudbalskim malverzacijama i svojoj ulozi u tome.

DEJAN I UROŠ U EPIZODI "ZATVORENIKOVA DILEMA"

"Kao pokajnik, Veljković je spreman na potpunu saradnju. Shvatio je da je pogrešio i da će postati najveća žrtva i zato ne želi više u tome da učestvuje. Zadovoljni smo sporazumom, dobar je za sve", rekao je njegov advokat Kris Luiks belgijskim medijima.

"Kurir" u današnjem broju, a baveći se ovom temom, podseća da je trka s vremenom počela nakon hapšenja najbližih saradnika Matije Kežmana, a jedan od njih je upravo Veljković, uz Uroša Jankovića, koji je uhapšen u Beogradu, te da je samo bilo pitanje ko će prvi da progovori.

"Politika" piše i o tome kako je Veljković provizije od prodaje igrača slao na račune u poreskim rajevima. Tako je, navodi list, sa jednog od svojih računa podigao u Belgiji odjednom čak 450.000 evra, a u zvaničnim je papirima te godine prijavio da mu je ukupan prihod bio 4.529 evra.

HAPŠENJA I U SRBIJI: D. Đ, V. Z, D. V.

U istrazi je, kako navode belgijski mediji, otkriveno da je imao ovlašćenja i na račune članova svoje porodice, ali i na račune trojice bivših fudbalera Milana Jovanovića, Dalibora Veselinovića i Ivana Obradovića, te se sumnja da je oprao milione evra tako što je provizije slao na račune u poreskim rajevima, poput Belizea, a zatim taj novac u malim uznosima vraćao u Belgiju.

Istraga je došla i do toga da je deo novca sklonjen na tajni račun u Beogradu, pored 30 računa koje je imao u Belgiji.

Ovakav preokret, piše "Politika", nije neočekivan u istrazi koja je krenula spektakularnim hapšenjem više desetina ljudi, menadžera, predsednika klubova, fudbalskih sudija, novinara, čak i Veljkovićeve devojke, a sada ostaje da se vidi koje tajne će on otkriti tužilaštvu i da li će sa sobom povući još neke ljude iz sveta fudbala.

Mediji prenose da će Veljković objasniti istraziteljima čitavu finansijsku konstrukciju po kojoj rade igrači, menadžeri i klubovi i u istragu će uključiti nove osobe. Odgovoriće i na pitanja o zaradama na transferima pojedinih fudbalera, gde se radi o ogromnom novcu.

Izvor: mondo.rs/Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar