Ovo je najrizičnije vrijeme za trudnoću

Manje od godinu dana razmaka između dve trudnoće značajno povećava rizik za njen ishod nezavisno od starosti majke, objavili su naučnici.

  • Magazin
  • Zdravlje


Rezultati analize o 150.000 trudnoća u Kanadi od 2004. do 2014. godine objavljeni su u časopisu Journal of the American Medical Association (JAMA).

"Iz ove studije je nedvosmisleno da su sve trudnoće u bliskom vremenskom razmaku rizične", rekla je autorka Laura Šumers sa Univerziteta Britanske Kolumbije.

Razmak između trudnoća računa se kao vreme od porođaja jednog do začeća drugog deteta. U slučaju da se trudnoća dogodi u manje od godinu dana, rizika nema za majke mlađe od 35 godina, ali ima za njihov plod.

U to su uključeni povećani rizici od fatalnih ishoda - smrti ploda i smrti deteta u prvoj godini života, do niske porođajne težine i preranog rođenja.

Kod žena starijih od 35 godina, rizik raste i za majku i za dete. Najveći je ako između dve trudnoće prođe manje od devet meseci. Ali je dobra vest da nema značajnije razlike u riziku ako razmak između trudnoća bude od 12 do 24 meseca.

Po postojećim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) idealno bi bilo da između dve trudnoće prođu dve godine, ali najmanje 18 meseci. Ova studija pokazuje da žene ne moraju da čekaju toliko dugo, nezavisno od toga koliko imaju godina.

"To je važno za starije žene koje moraju izmeriti rizike kraćeg intervala između trudnoća s rizicima koji rastu s povećanjem dobi majke", kaže se u studiji.

Naša studija pokazuje da je idealan razmak između dve trudnoće od 12 do 18 meseci, zaključuje se.

B 92
foto:interent

KOMENTARI0
POŠALJITE PORUKU

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.