Posljedice "Brexita" po engleski fudbal...!

Muke premijerligaša s strancima! Fudbalska asocijacija Engleske će promeniti pravilo o broju stranaca zbog čega će većina klubova imati problema. Može li ovo ipak imati dugoročni pozitivni uticaj na Premijer ligu?

Fudbal 20.11.2018 | 23:30
Posljedice "Brexita" po engleski fudbal...!
Od početka je jasno da će izlazak Velike Britanije iz Evropske unije imati uticaja na Premijer ligu, ali još uvek ne znamo tačno kakvog...

Mnogo je nepoznanica u igri, a prema pisanju "Rojtersa" u Fudbalskoj asocijaciji Engleske aktivno razmišljaju kako da reše problem igrača iz inostranstva, tako da je jedna od ideja smanjenje broja stranaca.

Sa dosadašnjih dozvoljenih 17, ta brojka bi trebalo da bude smanjena na samo 12, što će znatno poremetiti klubove, naročito one najbogatije.

Većina njih oslanja se na kvalitet iz inostranstva (Španija, Francuska, Italija, Nemačka, afričke zemlje itd.), pa je pitanje kako će mnogi od njih podneti ovakav vid promene pravila u koji je opet upetljana politika.

Ovaj predlog će se ove nedelje naći pred klubovima i videćemo kako će oni reagovati na njega pošto 13 od 20 klubova, po novim pravilima, u ovom trenutku ima više od dozvoljenog broja stranaca.

Zanimljivo, samo trećina njih predstavlja Englesku pošto su uzeli pasoš drugih zemalja.

Fudbalska asocijacija za sada nije komentarisala ove spekulacije koje su se pojavile u javnosti, a navodno ukoliko klubovi ne pristanu na ovakav scenario - i igrači s pasošima zemalja Evropske unije (EU) će morati da prolaze istu proceduru kao što su do sada imali oni iz zemalja van nje. Moraće da apliciraju za radnu dozvolu, s šansom da je ne dobiju...

Ovo je možda i pokušaj FA da natera klubove da šansu pruži domaćim fudbalerima i da se ne dešavaju slučajevi poput Džejdona Sanča, Risa Nelsona, Ademole Lukmana i drugih.

U pitanju su fudbaleri koji su u potrazi za minutažom otišli u Bundes ligu i brzo dobili reputaciju startera, dok bi u Premijer ligi i dalje bili daleko i od klube svojih matičnih klubova. Zbog "prekonkurentne" lige klubovi retko daju šansu "klincima" da se dokažu i oni zbog toga ispaštaju.

Umesto njih u klubove dolaze skupa i već formirana pojačanja iz inostranstva, a zbog toga, smatraju mnogi Englezi, ispašta i reprezentacija ove zemlje.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar