Sve jači dokazi o saudijskom princu

Nedugo nakon što je novinar Džamal Kašogi ubijen prošlog mjeseca u Istanbulu, jedan član “odreda ubica” pozvao je svog nadređenom preko telefona i rekao mu da “kaže svom šefu” da je operacija sprovedena, tvrde tri neimenovana izvora koja su imala pristup snimku Kašogijevog ubistva, koji se nalazi u rukama turskih obavještajaca.  

Svijet 13.11.2018 | 21:27
Sve jači dokazi o saudijskom princu
Iako se saudijski krunski princ Mohamed bin Salman ne pominje imenom, američki obavještajci vjeruju da je on “šef”. Neki zvaničnici smatraju da je ovaj snimak, kojeg je prošlog mjeseca preslušala i direktorka Centralne obaveštajne agencije (CIA) Đina Haspel, snažan dokaz povezanosti princa sa ubistvom Kašogija, koje je duboko uznemirilo javnost.

Osoba koja je pozvala nadređenog, razgovarajući na arapskom jeziku, je Maher Abdulaziz Mutreb, jedan od 15 članova saudijskog tima koji je došao u konzulat kraljevstva u Istanbulu na dan Kašogijeve smrti, 2. oktobra.

Turski obavještajci su prenijeli američkim kolegama da vjeruju da je Mutreb, bezbjednosni zvaničnik koji je često putovao sa princom Mohamedom, razgovarao sa pomoćnikom prestolonasljednika. Iako se prevod s arapskog može razlikovati od orignala, ljudi upoznati s pozivom su rekli da je Mutreb takođe rekao da je “posao gotov”.

– Ovakav telefonski poziv je najbliži mogući pištolju koji se puši. To je poprilično inkriminišući dokaz – kaže Brus Ridel, bivši službenik CIA koji trenutno radi u Instituciji Brukings.

Iako je snimak ubjedljiv, to i dalje nije nepobitni dokaz umješanosti krunskog princa u Kašogijevu smrt. Prinčevo ime se ne pominje direktno i ne može se sa sigurnošću reći da je Mutreb mislio na njega kad je pominjao “šefa”.

Turski mediji objavili su i fotografiju sadržaja kofera dan nakon objavljivanja sadržaja audio-snimka.

Špricevi, elektrošokeri i voki-tokiji bili su u prtljagu saudijskog tima koji je poslat u Istanbul da ubije novinara Džamala Kašogija.

Saudijski zvaničnici su juče u saopštenju porekli da je princ Mohamed imao “bilo kakvo znanje” u vezi Kašogijevog ubistva. Odnoseći se na Mutrebovu instrukciju “kaži svom šefu”, Saudijci su istakli da su im turske vlasti “omogućile da preslušaju snimke i da ni u jednom trenutku nema nikakve reference na pomenutu frazu na njima”.

Izgleda da Turska posjeduje više snimaka, uključujući nadzor telefonskih poziva, ted a su turske vlasti podijelile audio snimak isključivo selektivno. Poziv je dio snimka koji je direktorka CIA preslušala tokom posjete Ankari u oktobru. Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je u subotu objavio da je vlada podijelila audio snimak sa Saudijskom Arabijom, Sjedinjenim Državama i drugim zapadnim saveznicima.

Međutim, iako su turski zvaničnici pustili snimak američkim i drugim obavještajcima i obezbijedili transkripte, oni nisu predali snimak na nezavisnu analizu. Dokazi da je krunski princ umješan u ubistvo rastu, što će zasigurno pojačati pritisak na Bijelu kuću, koja se oslanja na nedostatak konkretnih dokaza kako bi očuvala prijateljstvo dvije zemlje, zaključuje Njujork tajms.

Neki savjetnici predsjednika SAD Donalda Trampa rekli su da trebaju nepobitni dokaz umješanosti princa, prije nego što primjene oštrije mjere protiv njega ili kraljevstva. Administracija se nada da će umjerenim sankcijama ili uskraćivanjem podrške saudijskom ratu u Jemenu zadovoljiti kritičare. Ali, promjena ravnoteže moći u Kongresu, gdje demokrate preuzimaju kontrolu nad Prestavničkim domom u januaru, dodatni je pritisak na administraciju da preduzme oštrije mjere.

Tramp je već ukazao da će biti još informacija o ovom slučaju.

– Imaću jače mišljenje po tom pitanju tokom sljedeće sedmice. Formiram veoma snažan stav – rekao je on.

Saudijski novinar Džamal Kašogi, koje je živio u SAD i radio za Vašington post, ubijen je 2. oktobra u konzulatu kraljevstva u Istanbulu. Nakon 17 dana Saudijci su priznali ubistvo, a nedavno je otkriveno da je Kašogi zadavljen kesom preko glave, nakon čega je njegovo tijelo raskomadano.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar