Vojnici planirali politička ubistva

Federalna policija Njemačke otkrila je zavjeru njemačkih vojnika koji su planirali politička ubistva, piše “Focus”, pozivajući se na dokumente istrage. Kako pišu mediji, grupu zavjerenika su činili vojnici Bundeswehra, specijalci i članovi udruženja elitnih vojnika “Uniter”.

Svijet 11.11.2018 | 17:18
Vojnici planirali politička ubistva
Oni, uvjereni da će se država raspasti, pripremali su takozvani “dan X” kada je trebalo okupiti nepodobne političare “na jedno mjesto i likvidirati ih”. Cijeli spisak potencijalnih žrtava još je nepoznat, ali se zna da je među glavnim metama bio i šef Stranke lijevih (Die Linke) u Bundestagu Dietmar Bartsch. Nije poznato šta su organizatori zavjere namjeravali uraditi nakon ubistva.

Magazin piše da su za realizaciju plana sudionici zavjere osigurali oružje, municiju i gorivo. Članovi grupe koji su, prema informacijama lista, služili u njemačkim oružanim i specijalnim snagama, planirali su akcije na tajnim sastancima.

Kako se naglašava, istraga policije bila je zapela, jer ju je suradnik vojne kontraobavještajne službe pokušao minirati, informirajući zavjerenike o predstojećim pretresima i tijeku istrage u cjelini. On je optužen, a njegov slučaj će se voditi sud u Koelnu.

Istraga je otkrila znakove zavjere u slučaju vojnika Bundeswehra Franka a, koji je planirao terorističke napade protiv njemačkih vlasti. Kao državljanin Njemačke, vojnik je dao lažne informacije migrantskoj službi da je on navodno izbjeglica iz Sirije kako bi kasnije prebacio krivnju za napad na migrante, navodi list “Focus.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xx

11.11.2018 16:40

Sve su to migranti sto su vam dobro dosli

ODGOVORITE
Name

Naravno

11.11.2018 18:05

Kako da ne, gospodin frank koji je planirao izvesti napade je inace porijeklom iz sirije. Za sve ne informisane Frank je ime koje potice iz arapskog, a znaci jbt si normalan?