SB UN: Kina vraća KiM na dnevni red

Zahvaljujući Pekingu, Savjet bezbjednosti UN ponovo će diskutovati o pitanju Kosova i Metohije na sjednici u novembru, pišu danas "Novosti. "

Svijet 02.10.2018 | 09:38
SB UN: Kina vraća KiM na dnevni red
Kina će sljedećeg mjeseca biti predsjedavajuća svjetske vlade i u dnevni red će uvrstiti izvještaj generalnog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na KiM, za razliku od Velike Britanije koja je sprečila da se on razmatra tokom avgusta, kada je bila predsjedavajuća Savjeta, navodi list.

Redovan termin za diskusiju o KiM padao je baš u avgustu. Stopama Londona, kako list podsjeća, pošao je i Vašington, koji je po rotirajućem redoslijedu krojio plan rada za septembar, pa su i SAD isto tako izbjegle da se raspravlja o KiM.

S obzirom na to da su se izvještaji svih generalnih sekretara UN, od 1999. godine, pravili za tromjesečni period, a da će do novembra proći nova tri meseca od poslednjeg napisanog, ali ne i razmatranog Guterešovog raporta, pred Savjet bezbjednosti će se u tom trenutku naći dva izvještaja prvog čovjeka svjetske organizacije, navodi list.

Prvi koji se odnosio na period od 16. aprila do 15. jula 2018. godine i drugi, koji će pokriti dešavanja od jula do sredine oktobra. Tako će ovo biti prvi put da se zasjedanje posvećeno KiM održi poslije pola godine, jer je posljednje bilo u maju.

Izvor: Tanjug

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

dzoo

02.10.2018 09:03

A puno ce to znaciti evo sad ce Vuvic proglasiti pobedu 5:0 za Srbiju.

ODGOVORITE
Name

Milko

02.10.2018 10:06

Mora da je Kesic lobirao.

ODGOVORITE