Vječno traganje za korijenima

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini večeras je predstavljen roman "Zna li ko engleski" autora Dragana Tepavčevića. Ovo književno djelo nagrađeno je "Zlatnom sovom", nagradom za najbolji neobjavljeni roman Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Novog Sarajeva.

Republika Srpska 05.09.2018 | 22:31
Vječno traganje za korijenima
Ako je prethodni roman "Grad za nezbrinutu djecu" bio traganje za identitetom, novi roman "Zna li ko engleski" je priča o traganju za izgubljenim pretkom, kaže Tepavčević. Ali ne samo to, kaže pisac, to su priče o korijenima za kojim traga više decenija.

"To je priča o masovnom pokretu iseljavanja Hercegovaca u Ameriku krajem 19. i početkom 20.vijeka. To je priča o Hercegovini, to je jedna produžena ljubavna priča, to su priče o prijateljstvu, izdaji...", kaže autor romana.

Tepavčević koji je do 1998. godine bio ne samo u književnim, već i u novinarskim vodama, doživio je sličnu sudbinu svojih predaka, da ode daleko, on u Australiju, ali duša i misli su ostali ovdje.



"Ja jesam tamo, jesam fizički prisutan, ali je to samo fizičko prisustvo u Australiji, već 20 godina. Mogu ja ostati još 20 godina, ja se nikada neću primiti, to je ono drvo koje, jednostavno, nema kvalitetne zemlje da se primi", kaže Tepavčević.

Za roman "Grad za nezbrinutu djecu" 2015. godine dobio je drugu nagradu, a sada za djelo "Zna li ko engleski" prva nagrada na konkursu "Zlatna sova".

"Meni je prvenstveno bitno da sam ja dva puta nagrađen na konkursu koji je pod šifrom. Žiri nije znao o kome se radi. Vjerovatno su se vodili logikom da je to kvalitet onog što je napisano", rekao je Tepavčević.

Dragan Tepavčević je vrsni autor stotinjak dokumentarnih emisija, filmova, reportaža, dramskih tekstova. Dobitnik je nagrade "Zlatni vitez" u Kijevu za film "Priče iz zemunice". Autor tri romana.

(BN)




Komentari / 0

Ostavite komentar