U "fići" obišao mnoge države

Putovanja oko svijeta za mnoge su san. Ostvarenje tog sna odlučio je sebi da priušti jedan Australijanac koji je porijeklom iz BiH. Amar Ćamo je u malom zelenom “fići” do sada obišao Italiju, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Bugarsku, Grčku i Tursku. Sljedeća destinacija su zemlje u Africi.

Bosna i Hercegovina 19.08.2018 | 17:47
U "fići" obišao mnoge države
Stari “fićo”, otvoreni put, muzika i fotoaparat – ostvarenje je sna dvadesedevetogodišnjeg Amara koji je iz Melburna pošao u obilazak svijeta. Osim u vožnji, uživa i u fotografisanju i snimanju videozapisa, a prije nekon vremena došao je u zemlju predaka na odmor.

"Prije pet godina kupio sam kultno vozilo ”fićo“ s kojim sam obišao nekoliko država. Međutim, nisam sanjao da ću baš sa njim ići na putovanja u zemlje širom svijeta. Volim stare automobile. Interesuju me. Zbog toga sam se, umjesto za nešto novo, odlučio za ovaj automobil."

Njegov tada tek kupljeni automobil izazvao je veliku pažnju okoline.

"Svi prilaze i govore kako je to najbolje vozilo. Svako ima neku uspomenu s njim. One koji ga vide, vraća u prošlost. Taj automobil je lijep primjer koliko život može biti jednostavan i uči kako biti zadovoljan s malo toga. Dok smo bili u Italiji, automobil se gotovo svaki dan kvario. Stalno je stajao. Gurali smo. Bilo je toplo i automobil smo parkirali duž puta. Čovjek koji ga je popravio nije htio da naplati kada je čuo da s njim idem na tako dalek put", kaže Amar.

Često ga na putovanjima prate brat i prijateljica. Tursku izdvaja kao najposebnije putovanje.

"U gradu na Bosforu smo boravili nekoliko dana. Vozili smo po ulicama. Zaustavili su nas građani i uzvikivali ‘arkadaš’ što znači prijatelj. Kasnije smo dva sata pili čaj s ljudima koji tamo žive. Dali su nam i poklone. Bilo je nešto izvrsno."

Sva putovanja ipak su pomalo i naporna.

"Boravim u šatoru. Bude ga teško podići i tome slično. Ali to nije bitno, to je avantura. Auto se kvari, vrijeme bude loše, ali sve dobro podnosim."

BiH redovna je stanica za odmor.

"Obilazim Bosnu i Hercegovinu fićom i fotografišem. Ljudima se to dopada. Ne znaju za Bosnu. Ljudima se naročito dopadaju zabilježeni snimci iz BiH."

Afrika je sljedeća destinacija. U planu su Tunis, Alžir i Maroko, kaže Amar i dodaje da će nakon afričkih zemalja ponovo u Evropu, tačnije u Španiju i Francusku, pa ponovo do BiH. Želja mu je da se za nekoliko godina iz Australije vrati u BiH i bavi turizmom.



(AA/BN)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

???

19.08.2018 16:05

Ne radi mu lijevo kratko svijetlo...A i tablice original Aus...

ODGOVORITE
Name

Xx

19.08.2018 17:21

Vidi to molim te iz australije a nase table praznu pricu pricate

Name

ZASTAVIN SERVISER

19.08.2018 17:21

Cijeli zivot sam radio ova vozila, a da bez servisne ekile ide tako kako on nabroja zemlje, pojma nema... Drugo, obisao bih ja svijet sa istim vozilom da imam dobrog sponzora i otvorenu kreditnu karticu...a sva filozofiranja na amaterskoj osnovi ne pije vodu.

ODGOVORITE
Name

Igipop

19.08.2018 20:13

Ako je rijesio dihtug i prirubnicu sa oso inom onda moze gdje hoce

Name

brecalo

19.08.2018 18:59

Jel se to ovaj sprda sa nama a ili je napisana greska BiH redovna je stanica za odmor. "Obilazim Bosnu i Hercegovinu fićom i fotografišem. Ljudima se to dopada. Ne znaju za Bosnu. Ljudima se naročito dopadaju zabilježeni snimci iz BiH." aj sad znaj sta je tu pisac htjeo dakaze

ODGOVORITE
Name

Cuj Mu Suplje

19.08.2018 20:06

Nigdje veze, ja ga nisam vidio u BiH a neka se uzjasni gdje je bio..

ODGOVORITE