U SAD još prijava za zlostavljanje!

Još dve američke gimanstičarke optužile lekara za zlostavljenje! Američke gimnastičarke Medison Košan i Kejla Ros optužile su lekara Lerija Nasara za zlostavljanje.

Ostali sportovi 18.08.2018 | 14:30
U SAD još prijava za zlostavljanje!
Nasar je pre nekoliko meseci osuđen nakon što je priznao da je zlostavljao neke od najboljih američkih gimnastičarki.

On je krajem januara osuđen na zatvorsku kaznu od 40 do 175 godina zbog zlostavljanja sportistkinja.

Za poslednjih 18 meseci brojne gimnastičarke su iznosile optužbe protiv Nasara, a Košan i Ros su vremenom počele da shvataju da su imale isto iskustvo kao i brojne devojke koje je on zlostavljao pod izgovorom lečenja.

Njima je bilo potrebno nekoliko meseci da shvate šta se dešavalo i da izađu u javnost.

"Svako se na svoj način nosi sa situacijom. Nije važno koliko imate godina ni šta vam se dogodilo. Došla sam do tačke u životu da želim da podelim svoju priču i da krenem dalje", rekla je Ros, članica američke reprezentacije, koja je osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. godine.

Ros i Košan su u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojile olimpijsko zlato u ekipnoj konkurenciji. One su se 2016. godine povukle iz medjunarodnih takmičenja i od tada se takmiče na koledžu.

Obe 21-godišnje gimnastičarke su rekle da su u sebi poricale zlostavljanje, a preokret se dogodio u januaru, kada su gledale da skoro 200 žena iznosi svoje priče o Nasaru.

One su rekle da promene koje su se dogodile u prethodne dve godine u Savezu za ritmičku gimnastiku SAD nisu dovoljne i da treba nastaviti promenu kulture u toj zemlji oko gimnastike. Svih pet članica olimpijskog tima iz Londona 2012. godine su optužile Nasara za zlostavljanje, a četiri sa Igara u Riju 2016. godine.

"Ima još trenera koji neguju stil zlostavljanja, verbalno ili na drugi način", navela je Košan.

Inače, kazna na koju je Nasar osuđen 24. januara je bila druga višegodišnja kazna zatvora za 54-godišnjeg lekara. On je osuđen i na 60 godina u federalnom zatvoru zbog dečje pornografije. On je priznao da je između 1998. i 2005. godine seksualno zlostavljao sedam žena i rekao da su ga optužbe više od 150 osoba "potresle do srži" i da mu je žao zbog njegovih zločina.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar