Zvezda je na korak od Lige šampiona!

"Doktor" Ben, junak Radonjić! Fudbaleri Crvene zvezde prošli su u četvrto kolo kvalifikacija za Ligu šampiona pošto su u revanšu pobedili Spartak iz Trnave sa 2:1.  Turbo Radonjić vlada Malim Rimom! Zvezda kroz trnje do praga Lige šampiona! Crveno-beli slavili u Trnavi protiv Spartaka - 2:1.

Fudbal 14.08.2018 | 23:20
Zvezda je na korak od Lige šampiona!
Golove za Zvezdu postigli su Ben i Nemanja Radonjić, pa je Zvezda ukupnim rezultatom 3:2 prošla do dvomeča sa Salcburgom.

Jedini gol za domaće je dao Bakoš, a deža vi prethodne utakmice viđen je već u prvih sedam minuta meča u Trnavi.

Posle pet minuta bez ikakvog tempa, Spartak je pokazao kako će igrati kod kuće. Prva prilika koja se ukazala bila je u šestom minutu kada je Kadlec istrčao sam na levoj strani posle odličnog dodavanja Grendela i podigao loptu u peterac.

Tamo je bio Bakoš koji je glavom samo produžio loptu po sredini gola do mreže. Međutim, kao što je Spartak uradio u Beogradu, Zvezda je uradila u Trnavi.

Stojiljković je već u sedmom minutu istrčao po desnom krilu posle pasa Stojkovića, ubacio je u šesnaesterac gde je sam bio Ben i poravnao na 1:1.

Nakon toga je Spartak od svakog auta ili prekida pokušavao po oprobanom receptu da napravi kontru i iznenadi odbranu Zvezde na brzinu.

S druge strane, Zvezda je pokušavala da gradi napade onoliko koliko joj je to dozvoljavala gruba igra domaćina. Pravo je čudo kako se Boris Godal u 17. minutu nije dobio direktan crveni karton posle maj gerija na Veljku Simiću.

Simić je imao prostor ispred sebe, a Godal ga je nogom direktno udario u torzo i dobio samo žuti karon.

Tvrdo i oštro su nastavili da igraju fudbaleri domaćih i nakon toga, pa je lakat i povez na glavi zaradio i Vujadin Savić posle duela sa Bakošom.

Zvezda je u prvih 45 miuta bila nešto bolji tim, ali je rezultat ostao 1:1.

Jednu od opasnijih akcija je sasekao u 48. minutu Miloš Degenek kada je izbio loptu Bakošu. Napadač Spartaka je u toj situaciji imao otvoreno krilo i saigrača koji je istrčavao.

Ako je igra fudbalera Spartaka bila gruba u prvom poluvremenu, potez Slobode iz prvih minuta nastavka je bio bezobrazan.

Ben i on su trčali ka lopti, Sloboda je podigao lakat i nakratko onesvestio Bena. Čudno je što je arbitar bio na nekoliko metara odatle, ali nije pokazao nikakvu sankciju Slboodi.

U prvih 15-ak minuta nastavka je igra bila nešto otvorenija nego u prvom delu jer je Spartak počeo da napada, ali u tom periodu prilika nije bilo.

Ben je igrao odlično i u 68. minutu je otvorio put ka golu loptom koju je na bok poslao Radonjiću. Radonjić je šutirao, Čudi odbranio, a onda je posle odbitka Stojiljkoviću falilo sreće jer je između Tota i Čudija pogodio stativu.

Novi pokušaj za Zvezdu je usledio tek koji minut kasnije baš posle faula na Benu. Sam je preuzeo odgovornost i izveo slobodnjak, ali nije bio precizan.

Opasno su zapretili i igrači Spartaka. Bakoš je umalo iskoristio nesmotrenost Savića i lako "otresao" Degeneka, ali je Borjan fantastično odbranio i desetak minuta kasnije ušlo se u produžetke.

Delirijum za navijače Zvezde obezbedili su u 98. minutu Ben i Radonjić. Prvi je fantastičnim dodavanjem iz prve i visoko uposlio Nemanju, a Radonjić hladnokrvnom reakcijom pogodio malu mrežu za 2:1.

Veliku priliku je imao tada i Marko Gobeljić koji je sa 17, 18 metara hteo da doda Benu u sredinu, umesto da šutira. Centrirao je prejako i propala je dobra šansa da Zvezda u 103. minutu zapečati sudbinu Spartaka.

Do kraja prvog produžetka je ostalo 2:1.

Milojević je na startu drugog produžetka pojačao odbranu i umesto Radonjića uveo Srđana Babića jer su Spartaku bila potrebna dva gola da bi prošao dalje.

Imali su i penal posle nesporazuma Rodića i Gobeljića u 120. minutu igrači Spartaka, ali je Boris Godal pogodio prečku i ostalo je 2:1 za Crvenu zvezdu.



Pesma Delija odjekuje Malim Rimom, kola sa beogradskim tablicama krstariće Starim kontinentom bar do decembra! Drugi put uzastopno Crvena zvezda će igrati u Ligi Evrope, pošto je posle produžetaka savladala Spartak iz Trnave sa 2:1. Međutim, teško će se četa Vladana Milojevića time zadovoljiti, iako će srca navijača biti puna kada sledećeg utorka na Marakani vide mušemu Lige šampiona. Zvezda, očvršćena spartanskim duhom igraće za plasman u elitu.

Pravi pakao je preživeo naš šampion u Trnavi, ali je pomilovan rukom nevidljive fudbalske pravde. Nije otišla srećnija, niti fizički jača ekipa, već je u plej-of otišao tim sa više školovanijih i tehnički potkovanijih igrača. Nebo nad Trnavom obasjala je timska igra Crvene zvezde, ali dva profila videla su se čak iz Beograda. Niški mangup u liku Nemanje Radonjića pokazao je u petom minutu produžetka onu urođenu nit unikata… Istina, imao je saveznika u sveprisutnom Benu koji je na kraju upisao pogodak i asistenciju. Definitivno, ova Crvena zvezda je evropski očvrsnula kroz prošlogodišnja iskustva, a sada je postala namazan tim. Možda je mogao naš prvak i ranije sve da reši, no Vladan Milojević nije odustao od svog puta borbe, stabilnosti i defanzivne perfekcije. Isplatilo mu se onog trenutka kada je Radonjić ostavio iza sebe čitav tim Spartaka i postavio stvari na svoje mesto.

Evropo, Zvezda ti ponovo stiže...

Očekivala se inicijativa Crvene zvezde, ali je prvi udario Spartak. Dok se u Trnavi spuštala noć, Vladanu Milojeviću je pao mrak na oči. Kao da su preko puta imali pionirsku ekipu, tako su crveno-beli lančano grešili. Prvo je Ben mlitavo ušao u duel, potom je Krstičić otvorio auto put Kadelcu, a taj trenutak timske dekocentracije iskoristio je Bakoš, ušavši iza leđa kapitenu Saviću. Bili su u ekstazi žitelji Trnave, ljubili se međusobno, shvatajući da  su vrlo blizu velikog skalpa. Ali naučili su da batina ima dva kraja. Rimejk meča u Beogradu, samo ovaj put mač je izvukla Crvena zvezda, shvatajući da ne može da padne bez borbe protiv slabijeg tima. Odlično je Stojiljković osetio prostor i iskoristio pas Stojkovića, a Ben se rutinski poklonio.

Vladan Milojević izašao je iz svog šablona, ostavivši na klupi Branka Jovičića. Bivši kapiten VojvodineDušan Jovančić dao je Zvezdinom veznom redu mirnoću i snagu, ali videlo se da srpskom šampionu nedostaje motorike. Prava egal utakmica u kojoj su crveno-beli bili bolji za priliku Radonjića kada se Nišlija otrgao iz čeličnog zagrljaja i konačno šutirao ka Martinu Čudiju. Bekovi srpskog šampiona „šljakali“ su mnogo bolje nego pre sedan dana, Rodić je sakrio Jirku, na drugoj strani ponavljao se Filip Stojković.

Mirnoća. To je bio ključni faktor potreban Crvenoj zvezdi u malom Rimu. Nudili su se Slovaci, ostavljali prostor, ali kao da nije bilo dovoljno smelosti u situacijama kada se otvarala livada na osušenom delu Spartakovog terena. Mogla je i morala Crvena zvezda da anestezira spartansku želju domaćina. Ovako davala mu je šansu da živi na faulovima, poput onog Bakoša kada je otvorio glavu kapitenu Saviću, ili kao u onom trenutku kada je Godal „prevrnuo“ Simića.

Spartak do poluvremena nije uradio ništa bitno, Zvezda je previše vrebala i propuštala prilike da pokupi ničije lopte. Pre svih El Fardu Ben.

Kroz pravi test fizičke snage prolazili su fudbaleri Crvene zvezde i u nastavku. Nije Spartak bio bolji, ali je odnosio u duelima srpske igrače… Delovalo je da postoji neka rupa u veznom redu crveno-belih, ali je do opipljivih šansi stigao tim Vladana Milojevića. Posle slaloma Nemanje Radonjića, napadač Nikola Stojiljković je morao da pokupi loptu isred golmana Čudija. Malo mu je nedostajalo i samo nekoliko minuta kasnije, posle odbitka i udarca Radonjića.

U produžecima oba tima su izgledala kao da su na aparatima za disanje. Međutim,  klasa Radonjićaprobijala je sve taktičke barijere i umor… To je bila lakoća prijema i egzekucije. Za laku noć Trnavi, za ono mangupski „izvinite, žurimo ka Ligi šampiona“.

Utisak je u 120. minutu mogao da pokvari bespotreban penal koji je skrivio Rodić, međutim kapitenGodal pogodio je prečku...

SPARTAK TRNAVA - CRVENA ZVEZDA 1:2 (1:1, 1:1)
/Bakoš 6 - Ben 7, 98/

Trnava.
Stadion: Anton Malatinski.
Kapacitet:19.200.
Sudija: Serdar Gozubujuk (Holandija). 

Spartak Trnava (4-5-1): Čudi – Kadlec, Tot, Godal, Čonka (od 105. Hladik) – Jirka, Sloboda, Grendel, Grešak, Rada (od 100. Dangubić) – Bakoš.
Klupa: Rusov, Janso, Dangubić, Hladik, Mizenbek, Jarović, Pekar.

Crvena zvezda (4-1-4-1): Borjan - Stojković, Savić, Degenek, Rodić - Jovančić (od 100. Gobeljić) - Ben, Krstičić, Simić (od 85. Jovičić), Radonjić (od 107. Babić) - Stojiljković (od 75. Pavkov).
Klupa: Popović, Babić, Gobeljić, Jovičić, Ebisilio, Srnić, Pavkov.

Izvor: Mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar