Još jedan milijarder uz Pikea stvara novi Dejvis kup!

Štoper Barselone dobio pojačanje na ovom ambicioznom projektu u liku, delu i nepreglednom bogatstvu Lerija Elisona!

Tenis 09.08.2018 | 11:30
Još jedan milijarder uz Pikea stvara novi Dejvis kup!
Jedan od najbogatijih ljudi na svetu Leri Elison javno je podržao napor Đerara Pikea koji pokušava da stvori novi format već odavno zastarelog Dejvis kupa.

Čovek čija je vrednost u dolarima procenjena na 59.400.000.000 odlučio je da uđe u ovaj projekat i postane jedan od investitora, otkrio je Forbs. Koliko se zasad zna, investiciona Grupa Kosmos, u kojoj je pored osnivača, Đerara Pikea i jedan neimenovani kineski milijarder, a možda i Novak Đoković koji je takođe javno podržao štopera Barselone, obavezala se da u  ovo takmičenje investira čak tri milijarde dolara u narednih 25 godina.

"Veoma sam uzbuđen zbog novog formata Dejvis kupa koji su razvili Međunarodna teniska federacija (ITF) i Grupa Kosmos i potpuno podržavam planove za dalji razvoj ovog istorijskog takmičenja. Prigrlio sam inovativne ideje i prilike zbog čega ne pružam samo pismenu podršku, već ulazim i u krug investitora", objavio je Amerikanac.

Leri Elison, koji je veći deo bogatstva zaradio u IT industriji, kao jedan od njenih pionira zajedno sa Bilom Gejtsom i ostalima, vlasnik je jednog od najprestižnijih teniskih turnira na svetu, mastersa u Indijan Velsu koji se smatra za "peti grend slem", a očekuje se da upravo ovaj grad u pustinji južne Kalifornije bude domaćin novog izdanja Dejvis kupa 2021. godine. Grupa Kosmos planira da Dejvis kup poprimi potpuno drugačiji format i da se završno takmičenje sa 18 najboljih reprezentacija odigra krajem teniske sezone u jednoj sedmici novembra. Nagradni fond još nije utvrđen, a priča se o basnoslovnih 30.000.000 dolara.

Međunarodna teniska federacija će glasanjem na skupštini koja se održava od 13. do 16. avgusta odlučiti da li će prihvatiti predlog i plan Grupe Kosmos, zašta je potrebno najmanje dve trećine podignutih ruku. ITF mora ekspresno da deluje ne bi li izbegao da izgubi trku sa ATP-om koji od 2020. vraća Svetski kup u tenisu zašta je obezbedio 15.000.000 evra u nagradama.

Izvor: mozzartsport

Foto: Action IMAGES

Komentari / 0

Ostavite komentar