BiH preplavljena uvoznom robom

U Bosnu i Hercegovinu je za pola godine uvezeno hrane u vrijednosti od milijardu i po maraka, dok je sa druge strane izvezeno za gotovo tri četvrtine manje, što pokazuje kako je 72 odsto proizvoda iz agroindustrije uvezeno.

Bosna i Hercegovina 04.08.2018 | 09:16
BiH preplavljena uvoznom robom
Izvoz od 414.727.986 manji je za 11,76 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok se uvoz zadržao na gotovo istom nivou, pa je za samo šest mjeseci deficit u ovoj oblasti premašio milijardu maraka, pokazuju podaci Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH.

Tako je, na primjer, u analiziranom periodu izvezeno mesa u vrijednosti od 52,2 miliona KM, a uvezeno nepunih 150 miliona KM, pa pokrivenost uvoza izvozom iznosi skromnih 39,6 odsto.

"Na ovakve pokazatelje imao je uticaj i SSP (Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju). Mesna industrija u BiH praktično ne postoji, jer ukidanjem carina tržište je preplavljeno uvoznom robom, koja je znatno ugrozila domaće proizvođače", navodi se u izvještaju STK BiH.

Kada je mlijeko u pitanju, ukupan izvoz bio je od 39,5 miliona KM, ali od te sume 67 odsto, ili 26,5 miliona KM, je UHT sterilizirano mlijeko, koje ima najnižu tržišnu vrijednost. Sa druge strane, uvezeno je 71,5 miliona KM mlijeka i mliječnih proizvoda, od čega je 60 odsto mliječnih prerađevina s većom dodanom vrijednosti.

"Mliječna industrija je takođe dosta oštećena primjenom sporazuma, jer su naše tržište preplavili mlijeko i njegovi proizvodi iz EU. Ono što je preostalo našim proizvođačima i prerađivačima je da svoje proizvode plasirju na alternativna tržišta, pa smo mlijeko i njegove proizvode plasirali u region, najviše u Crnu Goru, zatim Srbiju", ocjenjuju u STK.

Ništa bolji pokazatelji nisu ni u oblasti voća i povrća, gdje se izvoz kreće oko 60 miliona, a uvoz čak 286 miliona KM.

Jedina svijetla tačka je to što je ponovo počela isporuka jabuka u BiH, gdje je u kratkom periodu izvezeno preko 300 tona u desetak šlepera.

Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće", kaže kako na kraju svake godine deficit pređe dvije milijarde maraka, te da je izvjesno da će se to desiti i ove. Smatra kako je domaću proizvodnju potrebno stimulisati jer je tržište otvoreno i dozvoljena je trgovina svim i svačim. On ne sumnja da u BiH postoje kompanije i poljoprivrednici koji imaju kapacitete za veću proizvodnju.

"Velike kompanije u zemlji rade na 30 odsto svojih kapaciteta. Između 100 i 200 odsto bi mogle povećati proizvodnju kada bi imale sirovinu. Imaju sve međunarodne standarde o postizanju kvaliteta i o održavanju kontinuiteta, a izvoze i u 30 država. Sigurno je da imamo kvalitet i da možemo povećati kapacitete ako obezbijedimo tržište. Zasad sa strane dolazi sve i svašta, bez zahtijevanja minimum kvaliteta", kazao nam je Kapo.

Generalno gledano, BiH je u prvom polugodištu ostvarila izvoz u vrijednosti od šest milijardi KM, što je više za 12,14 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 9,5 milijardi, a što je više za 7,96 odsto u odnosu na prvih šest mjeseci lani. Ove promjene rezultirale su pokrivenošću uvoza izvozom od 63,2 odsto, što je više za 3,88 odsto u odnosu na isti period 2017. godine.

Najznačajniji partner u spoljnotrgovinskoj razmjeni BiH je EU, na koju se odnosi 72,6 odsto od ukupnog izvoza i 68,6 odsto od ukupnog uvoza.

                                                        Izvoz                               Uvoz                      

Meso                             52,2 miliona KM            149,5 miliona KM
Mlijeko                           39,5 miliona KM             71,5 miliona KM   
Voće i povrće                60,3 miliona KM            286,5 miliona KM

(Nezavisne novine)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

student

04.08.2018 10:41

Normalno kada narod voli da kupuje tudje.

ODGOVORITE
Name

Bolesti su od hrane

04.08.2018 10:51

Meso Koje kupujemo u BiH je kao karton. Na oko ga ima a u grlu ni mirisa ni ukusa. Moj narode pocni raditi i sam proizvoditi jer ovo sto kupujes je cita bolest. Vratite se tradicionalnoj proizvodnji kako bi vasa djeca bila zdrava i vitka.

ODGOVORITE
Name

prop.čovek valj.kamenica

04.08.2018 12:03

U potpunosti se slažem sa Vama

Name

Vrijeme za promjene

04.08.2018 21:44

Pozdrav za Valjevsku Kamenicu . Kako smo mi nekada proizvodili meso to danas Svajcerska zeli da uvede. Stoka nije vezana u stali vec normalno slobodno pase . Koke nosilje vise nisu u kavezima vec slobodno hodaju.To znaci da mi sami moramo se vratiti malo u nasu proslost i po starim obicajima poceti zivjeti ako sebi mislimo dobro.

Name

bole

04.08.2018 10:59

Ne zna se šta je gore ili ovi što svašta uvoze , ili ovi naši koji bi da nije uvoza dizali cijene do neba . Najgori su oni što pored puta kao prodaju svoje proizvode i koji su skuplji od svake pijace i tržnog centra i do 30% .

ODGOVORITE
Name

mag

04.08.2018 15:34

Pa ja koliko se sjecam Sarovic je hvalio punim ustima a Mile bio strogo protiv. Sad kmecite!!!

ODGOVORITE