EP do 18: "Orlići" preko Njemačke do polufinala!

Košarkaši Srbije do 18 godina plasirali su se u polufinale Evropskog prvenstva pobedom nad vršnjacima iz Nemačke rezultatom 92:86.  Bravo "orlići": Srbija u polufinalu Eurobasketa! Juniorska reprezentacija u Litvaniji ušla među četiri najbolje ekipe na kontinentu. Sledeći rival - Francuska! Paunović kao mašina, Pecarski hladan kao špricer - Srbija je u polufinalu Evropskog prvenstva.  Orlići u četvrtfinalu savladali Nemačku.

Košarka 03.08.2018 | 18:00
EP do 18: "Orlići" preko Njemačke do polufinala!
'Orlići' su po četvrtinama od Nemaca bili bolji sa 27:26, 19:20, 20:24, 26:16 i zabeležili svoju četvrtu pobedu u nizu.

Srbija je bolje otvorila meč i vodila tokom većine prvog poluvremena, ali se na odmor otišlo u pravom egalu.

U trećoj deonici znatno bolje su zaigrali Nemci, koji su poboljšalji šut i pred ulazak u poslednju četvrtinu imali prednost od četiri poena.

Vodila je Nemačka tokom 4/4, ali su srpski košarkaši uspeli da se konsoliduju i da preuzmu vođstvo krajem meča.

Na 22 sekunde do kraja Srbija je imala +2 i slobodnja bacanja, ali je oba puta neprecizan bio Bogdan Nedeljković. Ipak, Nemačka nije realizovala svoj posed u oba naredna navrata, a 'Orlići' su bili precizni sa linije penala i priveli meč kraju.

Najefikasniji u našem sastavu bio je Zoran Paunović, koji parket nije napustio ni na jedan jedini sekund, sa 25 poena (11/18 iz igre) i osam skokova, Filip Petrušev imao je dabl-dabl sa 23 poena i deset skokova, dok je Marko Pecarski ubacio 20 poena uz deset uhvaćenih lopti, uz nešto lošiji procenat šuta.

Nemačku je predvodio Marko Holerbaher sa 21 poenom, Jonas Matisek postigao je 18, a Bruno Vrcić 16.

Srbija se u polufinalu Evropskog prvenstva za momke do 18 godina sastaje sa Francuskom, koja je, posle produžetaka, eliminisala jedno od iznenađenja prvenstva Crnu Goru rezultatom 76:74.

Polufinale!

Juniorska reprezentacija Srbije (igrači rođeni 2000. godine i kasnije) u osmini finala je pobedila 72 poena razlike, a u četvrtfinalu je posle velike borbe i drame savladala i Nemačku!

Nemačka - Srbija 86:92 (26:27, 20:19, 24:20, 16:26)

Izabranici Aleksandra Bućana uložili su veliki trud i kada je bilo najvažnije bili strpljivi, uprkos očiglednom umoru. Njihov naredni rival biće Francuzi!

Četvrtfinalni meč "orlići" su počeli ravnopravnom borbom, u kojem su do pauze stekli najviše šest poena prednosti (40:34), košem Dalibora Ilića. Počeli su naši juniori i ovog puta čvrsto, pre svega na "pogon" odličnog Zorana Paunovića, koji je do poluvremena postigao 18 poena, uz šest asistencija. Nemci su odgovarali i pred pauzu nakratko preuzeli vođstvo.

Ipak, na odmoru je rezultat bio izjednačen, iako su "orlići" i u ovoj utakmici na poluvremenu imali veliku prednost u skokovima. Naši juniori uhvatili su do poluvremena 32 skoka (15 u napadui!), a Nemci 12.

Međutim, ta prednost nije bila konkretizovana poenima, pa su "panceri" u nastavku preuzeli vođstvo i održavali ga kroz treću deonicu, u kojoj je Marko Pecarski ostvario dabl-dabl učinak, a Filip Petrušev takođe "dodao" gas u napadu.

Nemci su vodili, Srbi su se održavali u meču i otišli na poslednju pauzu sa podnošljivih "minus 4". A onda je upravo Petrušev "zakuvao" situaciju na terenu!

Mladi krilni centar, student koledža Gonzaga, u poslednjih sedam minuta pokrenuo je "orliće" ka uzbudljivoj završnici. Pogodio je za "minus 5" (72:77), pa je posle zakucavanja Uroša Trifunovića (74:77) "vezao" uzastopne koševe za preokret - 78:77!

Bivši član Baskonije u sledećem napadu je i asistirao Arijanu Lakiću za važnu trojku, koja je opet oduzela Nemcima vođstvo (81:79). Mladi "panceri" su odgovarali, pokušavali, ali se čini da je u tim trenucima utakmica i prelomljena, što je ponovo potvrdio neizbežni Petrušev - košem o tablu za značajnih 87:82, na minut i po pre kraja!

Nemci su bili uporni, u poslednjem minutu su imali dva napada za izjednačenje ili preokret, a naš tim je oba puta odlično reagovao u odbrani. Trifunović, pa Paunović zaustavili su rivale, pa je povređeni Pecarski sa čalmom oko glave postavio nedostižnih 90:86 za Srbiju!

Bravo "orlići"!

Polufinale Srbije i Francuske zakazano je za subotu u 19.45 časova, dok će u prvoj borbi za finale učestvovati pobednici duela Letonija - Velika Britanija i Rusija - Litvanija.

SRBIJA: Lakić 10, Nedeljković 2, Paunović 25 (8 sk), Petrušev 23 (10 sk), Trifunović 4 (5 as), Cerovina, Ilić 8 (6 sk), Islamović, Kuzmanović, Pecarski 20 (10 sk), Rutešić, Vasiljević.

Najefikasniji u nemačkom timu bili su Marko Holerbaher sa 21 poenom, Jonas Matišek sa 18 i Bruno Vrčić sa 16 poena.

Izvor: B92/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar