Tramp uvodi sankcije Turskoj?

Američki predsjednik Donald Tramp je zaprijetio da će Turskoj biti uvedene opsežne sankcije ukoliko ne bude oslobođen američki sveštenik Andrew Craig Brunson kojem se u Turskoj sudi zbog špijunaže i djelovanja u ime PKK-a i FETO-a.

Svijet 26.07.2018 | 21:44
Tramp uvodi sankcije Turskoj?
"SAD će Turskoj uvesti opsežne sankcije zato što već dugo u pritvoru drži sveštenika Andrewa Brunsona, velikog hrišćanina, oca i divnog čovjeka. Ovaj nevini vjerski poglavar odmah mora biti pušten na slobodu", naveo je Tramp na Twitter profilu.

Američki potpredsjednik Mike Pence je takođe Turskoj uputio istu prijetnju.

"Ako Turska odmah ne oslobodi sveštenika Andrewa Brunsona i ne pošalje ga kući u Ameriku, SAD će joj uvesti značajne sankcije sve dok ovaj nevini vjerski poglavar ne bude pušten na slobodu", rekao je Pence.

Podsjetimo, američkom svešteniku Andrewu Craigu Brunsonu, kojem se u Izmiru, u Turskoj, sudi zbog špijunaže i djelovanja u ime PKK-a i FETO-a, određeni pritvor je juče preinačen u kućni pritvor.

Brunson je uhapšen krajem 2016. godine i otad se nalazi u pritvoru. Optužen je za djelovanje i špijunažu u korist terorističkih organizacija PKK i Fetullahci (FETO).

Na zahtjev Tužilaštva, sud u Izmiru mu je 18. jula izrekao mjeru pritvora tokom sudskog postupka, ali je zbog njegovih zdravstvenih problema ta mjera preinačena u kućni pritvor.

U optužnici se navodi da je kontaktirao članove terorističke organizacije FETO. Osim toga, navedene su i njegove poruke kako mu je žao što nije uspio državni udar u Turskoj kojeg su pripadnici FETO-a pokušali izvesti 15. jula 2016. godine.

Prijeti mu zatvorska kazna u trajanju od 35 godina.

(Anadolija) 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bl

26.07.2018 21:44

Uvedi sankcije citavom svijetu stoko

ODGOVORITE
Name

akabiba

27.07.2018 06:49

Trebo je davno neznam šta čeka

Name

Kiki

28.07.2018 08:31

Uplasio je sve kokoske u Turskoj...eno sve se rszbjezase kad su cule za tvit sa sankcijama.