Analiza - LE: Svaki put druga priča!

Đukić na 16 evropskih utakmica u drugom mandatu na klupi Partizana koristio različite timove, tako će biti i protiv Trakaija (20. 30, TV Arena sport 1).

Fudbal 26.07.2018 | 18:00
Analiza - LE: Svaki put druga priča!
U kancelariji Miroslava Đukića, na drugom spratu Sportskog centra Teleoptik, indigo ne postoji. Da ga ima, verovatno bi trener Partizana makar jednom preslikao tim na evropskoj utakmici. Ovako, još se nije desilo, a bliži se 20. susretu na međunarodnoj sceni, da mu starteri sa jednog istrče na teren i na narednom meču. Neće ni večeras (20.30. TV Arenasport 1), jer je šef struke crno-belih spremio četiri izmene u odnosu na sastav koji je u revanšu savladao Rudar iz Pljevalja.

Prva promena je uočljiva na gol-crti, među stativama će stajati Vladimir Stojković (pre sedam dana branio Filip Kljajić), naredna je na levom boku, jer će Zlatan Šehović upisati debi na stadionu u Humskoj umestoNemanje G. Miletića, u veznom redu neće biti Armina Đerleka već Nebojše Kosovića, dok će umestoOgnjena Ožegovića napad predvoditi Rikardo Gomes.

Sve to znači da u Đukićevom drugom mandatu Parni valjak nijednom dve vezane evropske utakmice nije počeo sa istih 11. Bilo da je razmak između njih sedam dana (kao u što je sad slučaj) ili dve, pa i više sedmica (lane). Prošle sezone, od sudara sa Budućnosti u Humskoj, preko dvomeča protiv Olimpijakosa u Ligi šampiona, plej-ofa za plasman u Ligu Evrope sa Videotonom, šest mečeva grupne faze drugog po snazi takmičenja UEFA do dva duela sa Plzenjom u okviru šesnaestine finala (ukupno 14 susreta), svaki put je na terenu bio drugi tim.

Nekad zbog suspenzija, nekad zbog povreda (kao što ni ovog četvrtka nisu u kombinaciji Ognjen Ožegović, Zoran Tošić i Nemanja Nikolić), a najčešće zbog rotacionog sistema kome Miroslav Đukićpribegava. Da je ljubitelj mešanja karta nagovestio je u prvom mandatu. Doduše, na malom uzorku, jer je u odnosu na sastav koji je porazio Zrinjski u Mostaru (6:1), takođe u kvalifikacijama za Ligu Evrope, beogradskoj publici predstavio onaj sa izmenjenom odbranom (Nemanja Rnić zamenio Milovana Sikimića na štoperskoj, a Ivan Obradović na poziciji levog beka Mladena Lazarevića).

Iako je minule sezone baš u Evropi – zbog koje je i doveden – ostvario zapažene rezultate i ispunio cilj,Miroslavu Đukiću mnogi zameraju baš na tom rotacionom sistemu. Smatraju ga pogubnim u smislu pada samopouzdanja igrača, jer pojedinci nisu sigurni za mesto timu, zbog čega se, između ostalog, dešavaju kiksevi u prvenstvu. Poput onog u Surdulici. Samo, nema garancija da će trener, bilo kako da se zove, biti uspešan i ako ostane veran timu. Svedoči o tome dvomeč sa Zaglebjem pre dva leta, kad je Ivan Tomić i u Beogradu i u Lubinu izveo istih 11 i nije uspeo gol da postigne protiv Poljaka, pa je Parni valjak ispao iz Evrope već na početnoj stanici. A tri dana kasnije, samo sa jednom izmenom (Petar Đuričković umesto Marka Jankovića), opet nije zatresao mrežu, OFK Bačkoj!?

Drugi pak zameraju Đukiću da je ovo deo sezone u kome nema vremena za eksperimentisanje već je potrebno uigravanje. Možda bi i sami trebalo da budu strpljivi, jer valja imati na umu da, sve i da je hteo da izvede najboljih 11, ne može zbog povreda.

Ovi koji će večeras na teren ne bi smeli da imaju problema sa Trakaijem, koji u prvenstvu Litvanije zaostaje čak 21 bod za Suduvom. A uverili smo se u utorak šta tamošnji šampion može. Zato bi idealni scenario po Partizan bio da, kao pod indigom, prepiše rezultat meča sa Rudarom. Ili bar onaj deo u kome rubrika gostujući golovi stoji na – nuli.

Projektovani sasatvi

PARTIZAN – TRAKAI, 20.30

Beograd
Stadion Partizana
Kapacitet: 32.710
Sudija: Georgi Kubakov (Bugarska)

PARTIZAN: Stojković – Enake, N. R. Miletić, Valijente, Šehović – Zdjelar, Kosović – Suma, Pantić, Ivanović – Rikardo. Trener: Miroslav Đukić.

TRAKAI: Švedskauskas – Borovskij, Bondombe, Osipov, Šilenas - Marazas, Januševskis, Biljaletdinov – Kazlauskas, Vorobjovas, Čižas. Trener: Hose Antonio Očendorena.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar