Kako da napravite što bolje fotke na ljetovanju

Fotograf Majkl Far podelio je savete kako da napravite najbolje fotografije sa letovanja koristeći svoj smartfon.

Putovanja 21.07.2018 | 12:52
Kako da napravite što bolje fotke na ljetovanju
1. Dobro upoznajte funkcije kamere telefona – Raw, Monochrome, Night, Super Slow Motion, Portrait, Aperture, HDR, Panoramic, Light Painting, time-lapse... Pre putovanja dobro se upoznajte sa svakom od navedenih opcija. 

2. Uložite u eksternu bateriju - Većina današnjih smartfonova nema dug vek baterije, a ako u obzir uzmemo neprestano traženje wi-fi signala, slikanje i aktiviranu mapu, onda vam je power bank i te kako potreban. 

3. Kupite dodatke – Ako želite da fotografiju dovedete na sledeći nivo onda na vreme nabavite aksesosare poput dodatka za fish eye efekat. 

4. Dobro svetlo pretvara fotografiju u čistu magiju. Neki telefoni su dizajnirani tako da uhvate magiju i pri lošem osvetljenju, ali neprestana potraga za dobrim svetlom upravo je ono čime se mi fotografi bavimo. 

5. Telefoni su mnogo manji od kamere – prednosti su što zaista možete slikati iz uglova iz kojih apart to ne može. Nemojte samo uperiti telefon i slikati – budite kreativni, odozdo, odozgo, stavite telefon na stvari i približite se da bi fotke bile savršene.

6. Sredite fotografije – naglasite svetlo, istaknite kontrast, igrajte se do mile volje, a toliko je photo editora na Google Play-u i AppStore-u da je previše teško izdvojiti jedan. 

7. Koristite Portrait mode, ali ne samo za portrete – ovaj režim je savršen za isticanje subjekta koji slikate i zamračivanje pozadine koja možda nije toliko interesantna. Ovaj režim odlično funkcioniše kada slikate izbliza jer će fotka izgledati profesionalnije. 

8. Slikajte u RAW režimu jer to znači da ćete dobiti sliku od 40MB, a samim tim će ona biti kvalitetnija nakon obrade. 

9. Koristite Image Stabilisation opciju dok snimate video – kamera telefona skoro se pa graniči sa profesionalnim kamerama, a ova opcija pomoći će da snimak bude kvalitetniji pri snimanju pokreta. 

10. Putujte sa ljudima koji imaju strpljenja – jer, da se ne lažemo... Ima da zastajkujute svaki sekund i tražite da vas neko slika. Samo jedna napomena – nemojte odmah juriti wi-fi kako biste okačili sliku što pre. Ne propuštajte druženje sa ambijentom i njegovim ljudima, a fotke ima kad ćete kačiti.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar