Oprez: "Ljigavac" pod lupom u BiH

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upoznata je o povlačenju igračaka popularno nazvanih "ljigavci" s tržišta nekih država Evropske unije, a u toku su provjere dostupnosti tih igračaka na tržištu Bosne i Hercegovine.

Bosna i Hercegovina 20.07.2018 | 18:15
Oprez: "Ljigavac" pod lupom u BiH
Naime, kako piše "Klix.ba", Agencija za nadzor nad tržištem BiH upoznata je putem sistema za brzu razmjenu informacija o opasnim proizvodima Evropske unije (RAPEX), obavijestima o povlačenju određenih igračaka "slime" ili "ljigavac" s tržišta Evropske unije zbog toga što predstvljaju hemijski rizik. 

"U toku su aktivnosti provjere dostupnosti određenih igračaka 'slime' na tržištu Bosne i Hercegovine kod poslovnog subjekta za kojeg postoje informacije da je uvoznik ovih proizvoda. U slučaju da se utvrdi da proizvodi koji se nalaze na tržištu BiH predstavljaju ozbiljan rizik za potrošače, Agencija će u saradnji s nadležnim zdravstvenim i sanitarnim inspekcijama entiteta i Brčko distrikta BiH poduzeti odgovarajuće radnje u cilju zaštite zdravlja i sigurnosti potrošača", odgovoreno je pomenutom portalu iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Poručuju da će obavijestiti javnost o svim raspoloživim informacijama do kojih se dođe u toku ovih provjera na tržištu Bosne i Hercegovine. Agencija inače prevodi i objavljuje RAPEX sedmične izvještaje na svojoj internet stranici. Sedmični pregled sadrži informacije o proizvodu, rizicima i mjerama koje je poduzela država članica koja je obavijestila o nesigurnom proizvodu.

Podsjećamo, popularna igračka ljigavac našla se u žiži britanske javnosti nakon što su tamošnji kontrolori u osam od 11 uzoraka ljigavca pronašli nedozvoljeni nivo hemikalije bora koja je izuzetno toksična i opasna.

U BiH ljigavac možete kupiti putem online oglašivača za od dvije do četiri KM ili u pojedinim prodavnicama s kineskom robom za istu cijenu.

(Klix.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pa

20.07.2018 17:24

Danas da bi imao zaposlenje u javnoj sluzbi - moras biti ljigavac.

ODGOVORITE