Najava: Kreće SLS! Ko, šta, gdje...?

Dobro nam se vratila, Superligo: Ko će prvi da krene sa saopštenjima, ko bi mogao da iznenadi, a ko da ispadne? Utakmicama Vojvodina – Mladost i Crvena zvezda – Dinamo danas počinje fudbalsko prvenstvo Srbije. . .

Fudbal 16.07.2018 | 17:00
Najava: Kreće SLS! Ko, šta, gdje...?
Pune tribine strastvenih navijača, transfer bombe koje odjekuju danima, kadrovi zbog kojih klinci požele da istrče iz kuće i po vrelom suncu satima pikaju bubamaru. Njegovo visočanstvo fudbal! Konačno i kod nas, mada u iskrivljenom ogledalu u kome se umesto tečnog pasa vidi lopta kako tandrče po krtičnjacima, sudije koje ne odlaze da se konsultuju sa video snimkom, već se kandiduju za najsmešniji snimak godine, fudbalski pregaoci o kojima mediji ne pišu zato što su stvorili igrača od 10.000.000 evra nego zbog toga što su se istakli jezičkim bravurama u saopštenjima preraslim u zaštitni znak prvenstva Srbije.  Neće da nas oduševi, oduva sa stolice, verovatno će i da nam podigne pritisak, vrati ružnu naviku da izgrizemo prste, a ne samo nokte, ali ćemo i dalje da gledamo, pa i da uživamo u tom svojevrsnom mazohističkom poroku.

Superligo, dobro nam se vratila!

U istom ruhu, iako svi znamo da nemamo ni novca ni kvaliteta za više od 12 klubova, ako i toliko. Sa nekim novim arbitrima, iako niko ne gaji iluziju da će nestati ta praksa da se posle kola više priča o sudijskim odlukama nego o samim igračima.

Ali biće tu i nekih igrača, a neki od njih čak i znaju da teraju tu loptu. Neki čak i vrlo dobro ako smemo da dodamo. Bolje svakako nemamo, pa da vidimo šta bi to mogla da nam osim saopštenja - pre dve sezone smo ih u kratkoj kafanskoj raspravi pobrojali 57 (!) ne računajući tu večite rivale koji su ukupan zbir sigurno duplirali – priredi ova nova superligaška sezona, koja počinje današnjim sudarima Vojvodine i Mladosti, odnosno Crvene zvezde i Dinama.

Doduše, ovde se nećemo fokusirati na beogradske večite rivale, jer o njima ste svakako mogli vrlo lako da saznate sve što vas zanima. Ovde pokušavamo da onima koji nešto slabije prate domaću scenu pojasnimo šta se to dešavalo ovog leta. Uz jednu važnu napomenu: početak sezone u Superligi ume da bude varljiv, s obzirom da mnogi u Srbiji planove za naredni takmičarski ciklus prave tako što čekaju da fudbalerima propadnu inostrani angažmani...

RADNIČKI NIŠ

Otišao je Milan Pavkov, najbolji strelac iz prošle sezone, ali ako se po jutru dan poznaje Nišlije ove sezone ne bi smele da dozvole da ih superligaški rivali optužuju da rezultate ostvaruju samo zahvaljujući sudijskoj podršci. Sačuvali su okosnicu tima, tu je Nenad Lalatović, koji je – ponekad nezgodni temperament na stranu – nesumnjivo jedan od najboljih trenera Superlige, tu su i Radovan Pankov, Petar Grbić, Đorđe Crnomarković, za srpske uslove više nego dobra pojačanja. Nije merilo, ali u evroskim okršajima sa Gzirom videlo se da ovaj Radnički može da bude i više od ekipe koja se uzda isključivo u čvrstu odbranu. Lalatović nas je uostalom navikao da njegove ekipe igraju napadački fudbal. Skroman utisak: prvi favorit za treće mesto na tabeli. Počinje da liči na klub sa idejom.

SPARTAK ŽDREPČEVA KRV

Umeli su Subotičani da naplate dobre ekipe pod vođstvom Aleksandra Veselinovića na jesen prošle sezone. U razmaku od godinu dana uzeo je Spartak na transferima 1.250.000 evra. I novom treneru Vladimiru Gaćinoviću predao – vruć krompir u ruke. Još zimus su otišli Đorđe Ivanović, Aleksandar Radovanović, Stefan Hajdin, sada i Aranđel Stojković i pre svih Nemanja Nikolić, koga je Partizan platio 350.000 evra. A Spartak je dovodio slobodne igrače. Ima tu i kvaliteta, recimo u Dejanu  Đeniću, koji bi trebalo da odmeni baš Nikolića, Mile Savković i Bojan Čečarić su u revanšu protiv Kolerajna pokazali da će imati podršku u navali, Nikola Perić je bio dobar među stativama, i dalje je tu vredni Japanac Šimura... Ali sve skupa – ne sluti na sezonu uspešnu kao ova prošla. I najmanje je Gaćinović kriv za takav utisak. Pritom, Spartak će celu jesen biti domaćin u Kuli zbog radova na Gradskom stadionu u Subotici.

VOŽDOVAC

Na prvi pogled: pojačanja bi trebalo da predstavljaju plus u odnosu na igrače koji su otišli, ali ovde postoji jedno veliko “ali”. Prosto, Voždovac je odustao od prakse da poverenje ukazuje najperspektivnijim trenerima Srbije sa velikim entuzijazmom. Bio je tu Ilija Stolica, pa Miloš Veselinović, sada – Branko Vojinović, koga fudbalska Srbija tek treba da upozna, iako je Zmajeve prvi put predvodio još u sezoni 2008/2009. Stolica i Veselinović su mu ostavili teško vreme u amanet, pošto je u poslednje vreme Voždovac bio jedan od svetlijih primera u srpskom fudbalu kad je igra u pitanju. Istina, uprava će se sigurno potruditi da plate, kao i obično, stižu na vreme, što je u Superligi više od dobre polazne osnove. Andrija Luković više nije tu na pozajmici već pod ugovorom, stigli su i iskusni Nikola Mikić i Aleksandar  Jevtić, još dvojica bivših Zvezdinih fudbalera, pa Marko Zoćević, nekadašnji kapiten Borca... Ima Voždovac potencijal da iznenadi. I pozitivno. Ali i negativno.

ČUKARIČKI

Kad su se vratili u Superligu pod patronatom Dragana Obradovića predstavljali su apsolutni hit, gazili krupnim koracima napred, ali ovo leto ne izgleda tako. Otišao je Nenad Lalatović, a u njegovu fotelju je seo Simo Krunić što za početak ne deluje kao promena na bolje. Nema više ni Vladimira Matijaševića, koji je u Čukaričkom bio mnogo više od sportskog direktora, ali prosto nije mogao da odbije poziv atinskog AEK-a. Otišli su i Nemanja Milojević, Ismail Beko Fofana i Aleksandar Kirovski, a nekih velikih pojačanja nema. Ima tu kvalitetnih igrača od ranije da se razumemo, još su tu Ognjen Mudrinski, Miroslav Bogosavac (mada bi on do kraja prelaznog roka mogao da ode u inostranstvo), Marko Docić, Darko Puškarić i drugi, ali nekako smo kod Čuke u prethodnim godinama uvek primećivali makar želju da se ode na viši nivo. Sada je ne vidimo. I ne bismo se nimalo iznenadili da Čuka ni sledeće sezone ne uspe da se domogne Evrope.

NAPREDAK

Čini nam se – potencijalno iznenađenje sezone, ako bi eventualni uspeh Napretka uopšte mogao da se podvede pod tu kategoriju. Čarapani već neko vreme izgledaju kao sređen klub, a Milorad Kosanović je, ma šta ko mislio, bez sumnje jedan od najvećih fudbalskih umova Superlige. Samo se setite da je prošle sezone u šest sudara sa Zvezdom i Partizanom pretrpeo samo jedan poraz, da je dva puta savladao i Radnički, dobio sva tri duela sa Vojvodinom. Nije Napredak mnogo menjao ekipu, a u rukama Kosanovićato može da znači samo dodatno vreme da se tim dotera na još jedan stepen više. Ako ih “više sile” ne budu sabotirale i ako sve bude teklo po planu, možda bi i Kruševac mogao da dočeka Evropu.

VOJVODINA

Misterija. U odnosu na period od pre nekoliko meseci, kada je dolazila nova uprava sa Srbijagasom, atmosfera je svakako mnogo optimističnija. Doveden je i dobar trener, Aleksandar Veselinović je impresionirao u Spartaku, pa i zanimljivi igrači poput Milana Đurića, Nemanje Milojevića, Dijamantisa Huhumisa, ali jednostavno – previše se menjalo. Uostalom, uprava kluba je pre samo četiri dana na konferenciji za novinare predstavila čak desetoricu novajlija. Nije to lako uklopiti. Takođe, Voša je najbolje rezultate pravila kada se oslanjala na sopstvenu omladinsku školu, sada to neće biti slučaj. Čini se da su u Novom Sadu – razumljivo naravno – teško podneli rezultatski debakl iz prošle sezone i da su sada rešeni da sebi ne dozvole još jedno takvo poniženje. Ali objektivno, situacija u kojoj se Voša nalazila pod prethodnom upravom bila je takva da ne dozvoljava spasenje preko noći. Sigurno će Voša biti bolja nego lane, a da li će to biti dovoljno za povratak na evropsku scenu? Teško je reći. Mogla bi svakako da se porva za to četvrto mesto.

RADNIK

Četvrta sezona u eliti već za Surduličane. U prvoj su čak igrali plej-of, prošle priično lagano izborili opstanak. Ni ova ne bi trebalo da bude posebno drugačija. Ekipa skoro ista kao prošle sezone, uz nekoliko dobrih pojačanja poput Filipa Stojanovića i Nikole Kovačevića. Peh za ekipu je teška povreda još jednog povratnika Miloša Stankovića, koji je doživeo dvostruki prelom noge u pripremnom meču sa Novim Pazarom. Objektivno, Radniku nije mesto u plej-ofu, ali nije u grupi timova koji bi u sezonu smeli da uđu sa strepnjom za opstanak.

MLADOST LUČANI

Debitantski nastup u Evropi prošlog leta, pa korak u nazad za Lučance. Ali ipak, ako preslikamo poslednjih osam iz prošle sezone Mladost je tu možda i najkvalitetnija ekipa. U skoro pa neizmenjenom sastavu. Za sada jedino pojačanje je iskusni napadač Nikola Ašćerić, koji se u srpski fudbal vratio iz Grčke. Jedan od timova koji bi uz malo sreće mogao i da pomrsi račune nekome iz gornjeg doma. Za goli superligaški život ne bi smeli da brinu.

RAD

Prošle sezone su se Građevinari spasili uz zvuk sirene, ne izgubivši nijedan meč u plej-autu, a deluje da ih čeka još jedna slična godina. Nikako na Banjici da unovče talenat Aleksandra Lutovca i/ili Njegoša Petrovića i time sebi omoguće da finansijski prodišu. Kao posledica velikih broj promena u timu u svakom prelaznom roku. Zoran Milinković je po dolasku u Rad mnogo toga pomerio s mrtve tačke, ali imaće na raspolaganju jedan od najmlađih sastava u ligi. Filip Kasalica je stigao da pomogne, iz Zvezde se vratio Filip Bainović, iz Partizana Strahinja Jovanović... Na mladosti Rad počiva.

MAČVA ŠABAC

Kontinuitet imaju, ali ne i budžet da  drugu sezonu u elitnom karavnu učine boljom od prve. Moraće Šapčani da pronađu način da nadoknade golove otišle sa transferom Bojana Matića u južnokorejski Seul, otišli si drugi standardni prvotimci poput golmana Nenada Filipovića, Nikole Milinkovića i Filipa Arsenijevića, a finansijska situacija je Mačvu sprečila da se razmaše na pijaci. Jovan Vićić je došao iz Zvezde da se kali među stativama. Sa takvim prelaznim rokom nije ni čudo što trener Dragan Aničićnevoljno priznaje da je grčevita borba za opstanak realnost za Mačvu.

ZEMUN

Kad su prošle sezone stigle vesti da su u Zemun stigli dokazani fudbaler nalik Pavlu Ninkovu, Nikoli Petkoviću ili Marku Đaloviću posumnjali smo da nas ovog leta očekuje vrtoglav uspon ekipe Milana  Švabe Milanovića. Sada već nismo toliki optimisti. Šuška se da i Zemuncima novčani priliv otežava selekciju ekipe, Petković i Đenić su već digli sidro, videćemo kako će sve izgledati na kraju leta. Trenutno – ne obećava. Zemun je još jedna ekipa koju vidimo pri dnu tabele.

OFK BAČKA

Bačka je prošle sezone preživela savladavši Borac u poslednjem kolu preokretom zahvaljujući golovima u 83. i 88. minutu što nagoveštava da će i ovog puta klub sa stadiona “Slavko Maletin Vava” strepeti za status superligaša, mada se čini da su Plavi sa Dunava bili spremni za transfer rok. Doveli su nekolicinu proverenih superligaških fudbalera poput Nebojše Gavrića, Nemanje Mladenovića i Milana Sprema, tim je delovao dobro na pripremnim mečevima i može se reći da ekipa Dejana Čelara ima razloga za optimizam.

PROLETER

Novajlije u eliti po navici spadaju u najuži krug kandidata za ekspresni povratak u niži rang, ali čini nam se da to ne važi za Proleter iz Slane Bare. Utisak je da spremno dočekuju početak Superlige, ojačali su igrački kadar iskusnim golgeterom Lazarom Veselinovićem, nova lica su između ostalih i Uroš Stamenić i Aleksandar Tanasin i ne izgleda nam drugi novosadski superligaš ništa slabije od nekih starosedelaca u eliti. Mogu da prežive.

DINAMO

Nažalost, sve ovo što smo napisali za Proleter ne možemo da ponovimo u slučaju Dinama. U klupskoj kasi – paučina. Već dugo se Vranjanci nadgornjavaju sa lokalnom samoupravom oko novčane pomoći, ali ona nikako da stigne, bar ne u meri koja bi zadovoljila čelnike Dinama. Trener i prvi čovek kluba Dragan Antić je i pre početka priprema za novu sezonu pretio gašenjem kluba – ne prvi put doduše – pričalo se da će funkciju predsednika iz marketinških razloga preuzeti Aca Lukas (nije baš pomoglo Timoku), ali kad se podvuče crta: Dinamo je prvi favorit da ispadne. I baš teško će se izvući.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar