SP: Kejn najbolji strijelac, Modrić najbolji igrač!

Kejn najbolji strelac sa 6 golova, 4 sa penala! Engleski fudbaler Hari Kejn je sa šest postignutih golova najbolji strelac.  Luka Modrić je najbolji igrač Mundijala! Fudbaler Hrvatske Luka Modrić proglašen je najboljim igračem Svetskog prvenstva u Rusiji.  Zlatna lopta – Luka Modrić! A ona prava? Zasluženo!

Fudbal 15.07.2018 | 21:30
SP: Kejn najbolji strijelac, Modrić najbolji igrač!
Hrvatska nije najbolja reprezentacija sveta, ali Luka Modrić jeste najbolji igrač Svetskog prvenstva!

Hrvatski kapiten je posle poraza u finalu dobio malu utehu u vidu Zlatne lopte za najboljeg igrača turnira. Zasluženo! Svaka čast Mbapeu, Grizmanu, Pogbi i ostalima, ali Realov plejmejker je bio najdominantniji igrač prvenstva. Srebrna lopta je pripala Edenu Azaru, a Bronzana Antoanu Grizmanu. 

Postao je prvi Hrvat koji je osvojio ovo priznanje, a interesantno je da je nasledio Lea Mesija koji je pre četiri godine takođe poražen u finalu, ali je izabran za najboljeg.

Zlatna lopta sa Mundijala će teško zameniti Modriću titulu prvaka sveta koju je mogao da osvoji, ali jeste neka vrsta utehe...

Međutim, mnogo je zanimljiviji a vidimo ko će osvojiti onu „pravu“ Zlatnu loptu u januaru, za najboljeg igrača sveta u 2018. godini. Luka Modrić je jedan od najozbiljnijih kandidata. Imao je fantastičnu sezonu i u Realu sa kojim je postao prvak Evrope, pa bi sa ovim finalom mogao da bude glavni kandidat da prekine više godišnju dominaciju Mesija i Ronalda.

Njegova reprezentacija je u finalu Mundijala izgubila 2:4 od Francuske i ostala bez trofeja namenjenog prvaku sveta, ali je Modrić čitavo prvenstvo odigrao maestralno i zasluženo poneo priznanje.

"Žila kucavica" sredine Real Madrida je u Rusiji postigao dva gola i imao četiri udarca ka protivničkim golmanima. Pored toga, upisao je i jednu asistenciju i još 18 bitnih dodavanja.

Bio je gotovo bez greške u dodavanjima gde je skoro devet od deset dodavanja pronalazilo traženog igrača. Drugi najbolji igrač na turniru je Eden Azar, a treći Antoan Grizman.

Od ostalih nagrada, ona za najboljeg golmana je pripala Belgijancu Tibu Kurtoi, najbolji strelac je Hari Kejn sa šest pogodaka, a najbolji mladi igrač prvenstva je očekivano Kilijan Mbape koji je bio strelac i u finalu.

Hrvatska nije imala sreće da se okiti titulom prvaka sveta, ali su izabranici selektora Zlatka Dalića odigrali maestralni i oduševili svet. Pored srebra, velika nagrada je i priznanje koje je dobio as Real Madrida.

Na poslednjih šest svetskih prvenstava najbolji igrač nije iz pobedničke ekipe. Od Francuske - Ronaldo, Oliver Kan, Zinedin Zidan, Dijego Forlan, Milonel Mesi i sada Luka Modrić.

Najbolji mladi igrač Svetskog prvenstva u Rusiji je Kilijan Mbape. Devetnaestogodišnji Francuz je briljirao na Mundijalu i ima velike zasluge što su "trikolori" prvaci sveta. Mpabe je postao četvrti najmlađi fudbaler u finalima Mundijala, a Francuska je od danas najmlađi šampion i učesnik utakmice za prvo mesto.

Prvi strelac Svetskog prvenstva je Englez Hari Kejn sa šest golova, dok je prvi golman turnira Tibo Kurtoa.

Kejn najbolji strelac sa 6 golova, 4 sa penala! Engleski fudbaler Hari Kejn je sa šest postignutih golova najbolji strelac Svetskog prvenstva u Rusiji.

Kejn je postigao četiri pogotka sa bele tačke, ali je poslednji put bio strelac protiv Kolumbije u osmini finala, pa Engleska nije mogla dalje od polufinala.

Engleska je na ovom šampionatu mogla da se zadovolji četvrtim mesto, nisu vratili kući titulu prvaka sveta, ali je Hari Kejn uspeo da osvoji Zlatnu kopačku na ovom turniru. I sa tim će Englezi biti veoma ponosni.

On je postigao šest pogodaka i dokopao se vredne individualne titule. Iza njega su sa četiri gola biliRomelu Lukaku, Denis Čerišev i Kristijano Ronaldo.

Iza njih sledi lista igrača sa po tri data gola. 

Hari Kejn je tako postao drugi engleski fudbaler u istoriji koji je zaradio ovo priznanje. Pre njega je to uspelo samo Gariju Linekeru 1986. godine.
"Čestitke Kejnu na osvajanju Zlatne kopačke. Dobro došao u klub, momče", napisao je Lineker na Tviteru.

Inače, o kakvom se igraču radi najbolje govore sledeće brojke. Od 2014. do sada on je odigrao četiri pune sezone. Za to vreme postigao je ukupno 129 golova. Dva puta je bio najbolji strelac Premijer lige, sada je dobio i Zlatnu kopačku Mundijala. U Premijer ligi je imao sedam het-trikova, u Ligi šampiona jedan i na Mundijalu jedan. Strašan napadač.

Kejn je na ovom Mundijalu pored tih šest golova imao i jednu asistenciju, 94% preciznost kod dodavanja i najviše je pretrčao od svih engleskih fudbalera. Dobio je 11 od 13 vazdušnih duela i imao je sedam presečenih lopti.

Sjajan turnir za Kejna.

Najbolji strelci kroz kroz istoriju svetskih prvenstava:
1930 – Giljermo Stabile 8 golova
1934 – Oldrih Nejedli 5
1938 – Leonidas 7
1950 – Ademir 8
1954 – Šandor Kočiš 11
1958 – Žist Fonten 13
1962 – Dražen Jerković, Garinča, Vava, Leonel Sančes, Valentin Ivanov, Florijan Albert 4
1966 – Euzebio 9
1970 – Gerd Miler 10
1974 – Gregor Lato 7
1978 – Mario Kempes 6
1982 – Paolo Rosi 6
1986 – Gari Lineker 6
1990 – Salvatore Skilaći 6
1994 – Oleg Salenko, Hristo Stoičkov 6
1998 – Davor Šuker 6
2002 – Ronaldo 8
2006 – Miroslav Klose 5
2010 – Dijego Forlan, Tomas Miler, Vesli Snajder, David Vilja 5
2014 – Hames Rodriges 6
2018 – Hari Kejn 6

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar