Grčki ministar ruši sporazum?

Ministar odbrane Grčke Panos Kamenos kaže da neće dozvoliti da dogovor o imenu Makedonije bude ratifikovan dok ga ne odobre glasači na referendumu ili izborima.

Svijet 03.07.2018 | 15:15
Grčki ministar ruši sporazum?
Izjava šefa desničarske stranke Nezavisni Grci ukazuje da je spreman da obori koalicionu vladu zbog dogovora da susedna zemlja dobije naziv "Severna Makedonija", navodi AP.

S druge strane, kabinet grčkog premijera Aleksisa Ciprasa saopštio je da vlada želi da obezbedi široki konsenzus u parlamentu i da sporazum sa Skopljem o promeni imena Makedonije u grčkom parlamentu ratifikuje proširena većina od 180 poslanika, od ukupno 300 koliko ih ima.

"Želja vlade je da za sporazum o rešenju problema koji godinama opterećuje našu spoljnu politiku obezbedi najširu moguću većinu u parlamentu", navodi se u saopštenju, prenosi "Katimerini".

Ciprasov kabinet dodaje da će vlada parlamentu dostaviti i sporazum o imenu Makedonije - koji iziskuje potvrdu parlamenta u obema zemljama - protokol za pristupanje te zemlje NATO-u.

Dogovor premijera Makedonije i Grčke, Zorana Zaeva i Aleksisa Ciprasa, naišao je na protivljenje u obe zemlje. I u Grčkoj i u Makedoniji održavani su protesti, a makedonski predsednik Đorđe Ivanov odbio je da potpiše sporazum.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Makedonija

06.07.2018 08:29

se dijeli u tri dijela ! Eto zasta ste se izborili Makedonci. Nece ni Crnogorci bolje proci od vas. Polako sve dolazi na svoje.

ODGOVORITE