Preminuo član "Partizanovih beba" - Josip Pirmajer

Nekadašnji fudbaler Partizana i Vojvodine Josip Pirmajer preminuo je danas u Srbobranu u 75. godini. Bio je član čuvenih "Partizanovih beba".

Fudbal 24.06.2018 | 21:15
Preminuo član "Partizanovih beba" - Josip Pirmajer
Otišao čovek koji nikad nije dobio žuti karton! Preminuo Josip Pirmajer, član čuvene generacije Partizanovih beba.

Pirmajer je bio član generacije Partizana koja je 1966. godine igrala čuveno finale Kupa evropskih šampiona sa madridskim Realom (1:2), a tu generaciju su nazivali "Partizanove bebe".

Rođen je 14. februara 1944. godine u Trbovlju (Slovenija), a pored Vojvodine i Partizana, igrao je i za RFK Novi Sad i Olimpik Nim u Francuskoj.

Upisao je i četri nastupa za reprezentaciju SFR Jugoslavije.

Popularni "Sepi" je u Partizanu igrao na poziciji levog krila, a sa crno-belima je osvojio titulu prvaka Jugoslavije u sezoni 1964/65. U pohodu Partizana na Kup evropskih šampiona 1966. godine odigrao je svih devet utakmica, a dao je i gol protiv Verdera iz Bremena.

Posle čuvene briselske noći i poraza u finalu od Madrida, bio je jedan od retkih koji je ostao u Partizanu, za koji je ukupno odigrao 261 utakmicu i postigao 89 golova.

Po završetku igračke karijere Pirmajer se bavio trenerskim poslom, najviše u vojvođanskim klubobima.

Sahrana Josipa Pirmajera biće u sredu, 27. juna, u Srbobranu.

NIKADA NIJE DOBIO KARTON!

Pirmajerova karijera je bila bez mrlje. Ostaće zabeleženo da nikada u karijeri nije dobio ni žuti, ni crveni karton.

Karijeru je počeo u RFK Novi Sad 1961. koji je tada bio prvoligaš. Tu je ostao sve do decembra 1963. kada stiže u Partizan na poziv Huga Ruševljanina, koji ga je doveo na početku karijere i u Novi Sad.

Pirmajer ili Sepi kako su ga saigrači zvali, odigrao je za crno-bele 261 meč i postigao 89 golova i bio je standardni prvotimac. Igrao je na mestu levog veznog i sa Partizanom osvaja titulu prvaka 1964/65, što je bio uvod u kasniji pohod do finala Kupa evropskih šampiona u sezoni 1965/66.

Josip Pirmajer je odigrao svih devet utakmica na putu do finala, uključujući i finale protiv Reala, i postigao je i jedan gol, protiv Verdera iz Bremena u Beogradu.

Jedan je od retkih koji je ostao u Partizanu i posle tog finala još dve godine. U leto 1968. preselio se u Vojvodinu, tu je proveo četiri sezone, a onda potpisao za francuski Nim (Nimes Olympique) za koji je igrao naredne dve i po godine.

Karijeru je završio tamo gde je i počeo – u FK Novi Sad do kraja sezone 1976/77. Nastupao je i za sve selekcije reprezentacije Jugoslavije, a za a tim zaigrao je četiri puta.

Pirmajer je važio za izuzetno korektan igrač, tako je zabeležen podatak da kroz celu karijeru nikad nije bio isključen niti je dobio žuti karton.

Po završetku igračke karijere Pirmajer se bavio trenerskim poslom, radeći – Novom Sadu, Vojvodini, Bečeju, Sileksu, Elanu, Beogradu.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar