S.Arabija: Sutra žene za volanom

Žene će se po prvi put otisnuti auto-putevima u Saudijskoj Arabiji, gdje sutra na snagu stupa odluka kojom im se ukida zabrana da voze.

Svijet 23.06.2018 | 17:19
S.Arabija: Sutra žene za volanom
Odluku o ukidanju te zabrane, koja je smatrana simbolom represije, donio je u septembru kralj Salman, u okviru reformi koje sprovodi krunski princ Mohamed bin Salman, navodi Rojters.

"Spremne smo i to će potpuno promijeniti naš život", izjavila je 47-godišnja Samira al Gamdi, psiholog iz Džede, jedna od prvih žena koja je u Saudijskoj Arabiji dobila vozačku dozvolu.

Zabrana ženama da sjednu za volan bila je jedinstvena u svijetu i zbog nje je pustinjska kraljevina godinama bila na meti kritičara iz inostranstva koji su je poredili sa vlašću talibana u Avganistanu.

Njeno ukidanje pozdravili su saudijski zapadni saveznici kao novi progresivni trend.

To je, međutim, praćeno žestokim obračunom sa protivnicima režima, uključujući i neke aktiviste koji su se borili za ukidanje zabrane vožnje za žene. Oni će sada sjediti u zatvoru, dok će žene za čija su se prava zalagali, moći da slobodno voze.

Saudijke sa stranim vozačkim dozvolama su, na osnovu tih dokumenata, početkom mejseca počele da dobijaju i svoje domaće dozvole.

Proći će još neko vrijeme dok i ostale savladaju vožnju u novootvorenim državnim auto-školama.

Neke žene i dalje se suočavaju sa otporom svojih konzervativnih rođaka.

S druge strane, mnoge koje su naučile na privatne vozače kažu da su oprezne da se upuste u vožnju prometnim saudijskim putevima.

"Svakako neću zavoleti vožnju. Volim da budem princeza sa nekim ko mi otvara vrata i vozi me gde god treba", kaže 22-godišnja prodavačica Fajza al Šamari.

Zabrinutost da će žene vozači biti zlostavljane u zemlji gdje pravila striktne polne segregacije sprečavaju kontakt žena sa muškarcima koji joj nisu rođaci, dovela je prošlog mjeseca do usvajanja novog zakona kojim se određuju zatvorske i visoke novčane kazne za seksualno uznemiravanje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova planira da, po prvi put, zaposli žene kao saobraćajne policajce, iako je nejasno kada će ih rasporediti.

Kako navodi Rojters, očekuje se da ta odluka, u zemlji gdje su do nedavno bili zabranjeni bioskopi i koncerti, pruži podsticaj privredi, na primjer u oblasti prodaje kola i osiguranja.

To će, takođe, ohrabriti više žena da nađu posao i podignu produktivnost, iako u početku skromno.

Auto kompanije su odmah krenule sa teatralnim reklamama, a privatne garaže već su odredile dijelove sa natpisom "za dame".


Reagovanja na društvenim mrežama se uglavnom pozitivna. Neke reakcije su, međutim, podrugljive ili sa izrazima zabrinutosti zbog društvenih posljedica ukidanja zabrane.

Mlađa populacija, koja čini ogromnu većinu u Saudijskoj Arabiji, uglavnom podržava reforme princa Mohameda, ali mnogi strahuju da bi brzina tih promjena mogla izazvati reakciju nekad dominantnih vjerskih konzervativaca.

Špekuliše se da hapšenje više od desetak pripadnika organizaciija za prava žena u proteklih mjesec dana ima za cilj upravo smirivanje konzervativnih elemenata, odnosno slanje poruke aktivistima da ne preteruju sa svojim zahtjevima.

Čak i sa ukidanjem zabrane vožnje, Saudijska Arabija ostaje jedna od zemalja sa najvećim ograničenjima za žene, kojima je i dalje neophodna dozvola muževa ili muških rođaka za značajne odluke, poput putovanja u inostranstvo ili vjenčanja, ukazuje Rojters.

Aktivisti su već započeli kampanju za ukidanje tog "starateljskog" sistema.


Princ Mohamed je u jednom intervjuu izjavio da vjeruje da su muškarci i žene ravnopravni.

Međutim, veteran među saudijskim aktivistima Hala Aldosari kaže da su žene u toj zemlji i dalje građani drugog reda.

"Najgore od svega bi bilo ako te sitne reforme i ućutkivanje feministkinja uspore zamah da saudijski režim krene ka smislenijim promjenama", istakla je Aldosari.

(Tanjug) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Haram

23.06.2018 17:33

Haram je to.

ODGOVORITE
Name

Mmmmm....

23.06.2018 19:01

Al dobra Maca.

Name

Srednji vijek

23.06.2018 22:19

Srednji vijek ostaje wrednji vijek.Pa dzaba i milijarde.

Name

Kiki

24.06.2018 09:31

Pa i u Jugi je prva zena oko 70-tih sjela za volan..a dozvolu za prvu piceriju dobio je tip 1976..hahaha..nismo mi daleko.

Name

Re Srednji Vijek

24.06.2018 14:46

Na pitanje ko je bliže pravom putu ove pokrivene ili ove sadašnje žene Srbiji naći ćeš u Bibliji. P.S. Nisam u bibliji nigdje pronašao rok trajanja.

ODGOVORITE