С.Арабија: Сутра жене за воланом

Жене ће се по први пут отиснути ауто-путевима у Саудијској Арабији, гдје сутра на снагу ступа одлука којом им се укида забрана да возе.

Свијет 23.06.2018 | 17:19
С.Арабија: Сутра жене за воланом
Одлуку о укидању те забране, која је сматрана симболом репресије, донио је у септембру краљ Салман, у оквиру реформи које спроводи крунски принц Мохамед бин Салман, наводи Ројтерс.

"Спремне смо и то ће потпуно промијенити наш живот", изјавила је 47-годишња Самира ал Гамди, психолог из Џеде, једна од првих жена која је у Саудијској Арабији добила возачку дозволу.

Забрана женама да сједну за волан била је јединствена у свијету и због ње је пустињска краљевина годинама била на мети критичара из иностранства који су је поредили са влашћу талибана у Авганистану.

Њено укидање поздравили су саудијски западни савезници као нови прогресивни тренд.

То је, међутим, праћено жестоким обрачуном са противницима режима, укључујући и неке активисте који су се борили за укидање забране вожње за жене. Они ће сада сједити у затвору, док ће жене за чија су се права залагали, моћи да слободно возе.

Саудијке са страним возачким дозволама су, на основу тих докумената, почетком мејсеца почеле да добијају и своје домаће дозволе.

Проћи ће још неко вријеме док и остале савладају вожњу у новоотвореним државним ауто-школама.

Неке жене и даље се суочавају са отпором својих конзервативних рођака.

С друге стране, многе које су научиле на приватне возаче кажу да су опрезне да се упусте у вожњу прометним саудијским путевима.

"Свакако нећу заволети вожњу. Волим да будем принцеза са неким ко ми отвара врата и вози ме где год треба", каже 22-годишња продавачица Фајза ал Шамари.

Забринутост да ће жене возачи бити злостављане у земљи гдје правила стриктне полне сегрегације спречавају контакт жена са мушкарцима који јој нису рођаци, довела је прошлог мјесеца до усвајања новог закона којим се одређују затворске и високе новчане казне за сексуално узнемиравање.

Министарство унутрашњих послова планира да, по први пут, запосли жене као саобраћајне полицајце, иако је нејасно када ће их распоредити.

Како наводи Ројтерс, очекује се да та одлука, у земљи гдје су до недавно били забрањени биоскопи и концерти, пружи подстицај привреди, на примјер у области продаје кола и осигурања.

То ће, такође, охрабрити више жена да нађу посао и подигну продуктивност, иако у почетку скромно.

Ауто компаније су одмах кренуле са театралним рекламама, а приватне гараже већ су одредиле дијелове са натписом "за даме".


Реаговања на друштвеним мрежама се углавном позитивна. Неке реакције су, међутим, подругљиве или са изразима забринутости због друштвених посљедица укидања забране.

Млађа популација, која чини огромну већину у Саудијској Арабији, углавном подржава реформе принца Мохамеда, али многи страхују да би брзина тих промјена могла изазвати реакцију некад доминантних вјерских конзервативаца.

Шпекулише се да хапшење више од десетак припадника организациија за права жена у протеклих мјесец дана има за циљ управо смиривање конзервативних елемената, односно слање поруке активистима да не претерују са својим захтјевима.

Чак и са укидањем забране вожње, Саудијска Арабија остаје једна од земаља са највећим ограничењима за жене, којима је и даље неопходна дозвола мужева или мушких рођака за значајне одлуке, попут путовања у иностранство или вјенчања, указује Ројтерс.

Активисти су већ започели кампању за укидање тог "старатељског" система.


Принц Мохамед је у једном интервјуу изјавио да вјерује да су мушкарци и жене равноправни.

Међутим, ветеран међу саудијским активистима Хала Алдосари каже да су жене у тој земљи и даље грађани другог реда.

"Најгоре од свега би било ако те ситне реформе и ућуткивање феминисткиња успоре замах да саудијски режим крене ка смисленијим промјенама", истакла је Алдосари.

(Тањуг) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Харам

23.06.2018 15:33

Харам је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ммммм....

23.06.2018 17:01

Ал добра Маца.

Name

Средњи вијек

23.06.2018 20:19

Средњи вијек остаје wредњи вијек.Па дзаба и милијарде.

Name

Кики

24.06.2018 07:31

Па и у Југи је прва зена око 70-тих сјела за волан..а дозволу за прву пицерију добио је тип 1976..хахаха..нисмо ми далеко.

Name

Ре Средњи Вијек

24.06.2018 12:46

На питање ко је ближе правом путу ове покривене или ове садашње жене Србији наћи ћеш у Библији. П.С. Нисам у библији нигдје пронашао рок трајања.

ОДГОВОРИТЕ