EU ponosna vin-vin rješenjem

Šefica diplomatije EU Federika Mogerini ocenila je da je sporazum dogovora Atine i Skoplja o rešavanju spora oko imena Makedonije istorijski i važan za Evropu.

Region 17.06.2018 | 15:07
EU ponosna vin-vin rješenjem
Visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbednost Federika Mogerini i komesar za evropsku susedsku politiku i pregovore o proširenju ocenili su, nakon ceremonije potpisivanja Sporazuma o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu, da je "ovo istorijski dan" za dve zemlje.

"Mnogi su bili skeptični da će biti dogovora, a dva premijera i ministri spoljnih poslova bili su istrajni u tome da ga postignu. Dve strane su nas Evropljane učinile ponosnim 'vin-vin' rešenjem koje su potpisali. Nadam se da će ovo biti inspiracija mnogima u regionu da preduzmu hrabre korake, kao i celoj Evropa. Ovaj dogovor je pokazao Evropi i svetu da svaki problem može da se reši dijalogom i liderstvom", kazala je Mogerinijeva.

Ona je dodala da će EU pratiti primenu sporazuma.

Han je rekao da je "bilo potrebno mnogo vremena i mnogo pređenog puta da stignemo tamo gde što smo danas".

"Ovo je istorijski dan i mogućnost za građane Severne Makedonije da dobiju pozitivne odgovore za evroatlantske integracije. Na kraju dana svi će videti da je ovaj dogovor dobar kompromis u kojem svi dobijaju po nešto", ocenio je Han.

Grčka i Makedonija potpisale su sporazum po kome će novo ime bivše jugoslovenske republike biti Republika Severna Makedonija.

Sporazum o rešavanju makedonsko-grčkog spora oko imena i strateškom partnerstvu Makedonije i Grčke potpisali su danas u mestu Psarades, na grčkoj obali Prespanskog jezera, šefovi diplomatija Grčke i Makedonije, Nikos Kocijas i Nikola Dimitrov, u prisustvu premijera dve zemlje, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Tom činu prisustvovali su i posrednik UN Metju Nimic, kao i podsekretarka za politička pitanja UN Rozmari DiKarlo, Mogerinijeva i Han.

Delegacije Grčke i Makedonije su, nakon potpisivanja sporazuma, gliserima prešle na makedonsku stranu Prespanskog jezera, u Oteševo, gde će Zaev i Cipras imati zvaničan sastanak, a zatim će se sastati i dve delegacije, nakon čega sledi zajednički ručak.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Lud zbunjenog

17.06.2018 14:47

Sjeverna Makedonija je država na Zapadnom Balkanu na Jugoistoku Evrope.Premijeri potpisali,a narod u obje države demostrira protiv.Bitni je reći da protest u Grčkoj predvodi Grčka Pravoslavna Crkva koja ima mnogo jak uticaj među narodom(to je ogromna razlika u odnosu na sve druge pravoslavne države osim Kipra gdje je isto kao u Grčkoj) pa će biti zanimljivo vidjeti da li će se poslanici u Parlamentu odnositi prema stranačkoj disciplini ili stavu Crkve.U Makedoniji protest vodi opozicija VMRO koji je nekada nio i teroristička organizacija pa se možda vrate korjenima.Ide se na referendum o ovom pitanju,ali tu se pitaju i Albanci koji će iskoristiti da prikače još neke stvari za sebe.Ovo je tek prvo poluvriježe i Bog zna šta će se još izdešavati.

ODGOVORITE
Name

Piksi

17.06.2018 14:49

Koji glumci! Velike predstave, a zarad čega? Bolji standard života sad?

ODGOVORITE
Name

Re

17.06.2018 15:56

Ovako su Mogerini, Han i Vigemark slavili uvodjenje dodatnih akciza kod nas...projekti, gradnja, bla-bla...klepili lovu i nestali! Nema projekata, gradnje, većih plata...samo je još gore.

Name

Turboskara

17.06.2018 17:27

Sljedeči korak Makedonija ulazi u NATO. Onda Vučić potpisuje sporazum o nezavisnosti Kosova.Ostaje Srbija i Bosna koje ostaju u okruženju EU i NATO. neče na dobro

ODGOVORITE
Name

?

18.06.2018 08:48

Nije to još gotovo.Haos je na ulicama u BJR Makedoniji,a i u Grčkoj .Grčka Crkva je protiv i juče su zvona na hramovima zvomila kao da je neko umro.Jako je uticaj crkve i baš će biti haos u Parlamentu kada se bude glasalo.