Čuvajte se štetnog infracrvenog zračenja

Tokom letnjih meseci koža je najviše izložena sunčevom zračenju, a lekari upozoravaju da to može da bude veoma opasno i štetno i da se od sunca treba štititi i kada nismo na plaži.

Zdravlje 13.06.2018 | 13:01
Čuvajte se štetnog infracrvenog zračenja
Sunce zrači infracrvenim zračenjem (IR), vidljivom svetlošću i ultraljubičastim zračenjem (UV). Od ukupne sunčeve energije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja od čak 54 do 56 odsto predstavlja infracrveno zračenje, 39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet do sedam odsto predstavlja ultraljubičasto zračenje.

Prilikom dugog izlaganja suncu oštećenje kože izazivaju ultraljubičasti zraci, a infracrveni zraci najdublje prodiru u kožu.

Dermatolozi upozoravaju da je infracrveno zračenje četiri puta jače i štetnije od ultraljubičastog i da dovodi do mnogobrojnih i dugoročnih oštećenja kože. Čak prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože.

„Apelujemo na građane da se štite od sunca, ne samo kada idu na more nego svakog dana. Svedoci smo, da su nam i pored raznih upozorenja, kupališta i bazeni prepuni kupača, posebno mladih ljudi u periodu kada je UV i infracrveno zračenje najintenzivnije, odnosno od 10 do 16 sati“, rekla je dr Danijela Milčić sa Klinike za dermatovenerologiju KCS na tribini pod nazivom „Ne budi crven kao rak“.

Doktorka Milčić je podsetila da se neželjeni efekti sunčevog zračenja ne vide odmah, osim u slučajevima kada se intenzivno izgori na suncu, što može nekada da bude bolno i dramatično.

Treba se štititi i kada nismo na plaži
Oštećenja na koži, kako je ukazala, mogu dovesti do stvaranja prekanceroza i raznih vrsta karcinoma kože koji se javljaju tek nakon više godina od našeg neodgovornog ponašanja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece, a dr Goran Vukomanović, pedijatar Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj kaže da se pre odlaska na more u putnu apoteku obaveznu spakuje krema za sunčanje.

„Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta i da se dete radovno maže. Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života“, naglasio je dr Vukmanović.

Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce, a treba odabrati kreme koje osim od ultraljubičastog štite i od infracrvenog zračenja.

RTS
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar