Debi za reprezentaciju? Bio je to naš Drim tim!

Dejan Stanković premotao film. . .

Fudbal 07.06.2018 | 19:45
Debi za reprezentaciju? Bio je to naš Drim tim!
Prisustvo igračkih legendi poput Dejana Stankovića i Saše Ilića u ekspediciji Srbije koja se nalazi na završnim pripremama u Austriji već je okarakterisan kao pun pogodak. Srpski izveštači iz Graca tvrde da je ovaj potez selektora Mladena Krstajića dao posebnu aromu u danima pred početak Mundijala u Rusiji, što su kolege iz Austrije takođe iskoristile kako bi porazgovarale sa legendom Intera i čovekom sa najviše nastupa u reprezentativnom dresu. 

Dejan Stanković se za austrijski magazin Kosmo prisetio svojih reprezentativnih, ali i klupskih početaka, a dao je i svoju prognozu za Svetsko prvenstvo i otkrio ko ga je od igrača Srbije posebno iznenadio. 

Za početak - o šansama Srbije na Mundijalu?

"Još od prijateljske utakmice sa Rusijom pre dve godine verovao sam da ćemo se plasirati na Svetsko prvenstvo. Mnogi su me pitali odakle mi tolika vera, ali ja sam znao da će tim imati snagu da tako nešto iznese", kaže Stanković i dodaje:

"Definitivno imamo kvalitet za jednu od prve dve pozicije u grupnoj fazi i možemo da se plasiramo dalje".

Austrijski novinari podsetili su da Srbija nije bila učesnik velikih takmičenja od 2010. godine, zbog čega su se zapitali - zašto je to tako?

„U pravu ste, jer je kvalitet postojao i tada. Bilo je potrebno mnogo sreće, ali i drugih faktora dok smo igrali zajedno. Imperativ je da se tim podigne kada je najteže. Nismo imali uspeha poslednjih godina, ali srećom - tome je došao kraj. Sada smo na Mundijalu i budućnost nam je lepa“.

Kada je već pomenuo budućnost - bio je upitan koga vidi kao nosioce igre u narednim godinama?

„Jako mi je drago što imamo toliko mladih igrača u klubovima širom Evrope. Ne želim da ističem nikoga posebno kako ne bih stavljao dodatni pritisak na nih. Ljudi stalno pričaju o Sergeju Milinković Saviću i njegovim utakmicama u Laciju. Tu je i Nikola Milenković koji se izborio za mesto redovnog igrača u prvom timu Fjorentine. Svi znamo koliko je to veliki klub. Luka Jović je impresionirao u Bundesligi i Ajntrahtu, Marko Grujić ima jako lepu budućnsot. Definitivno imamo dobre mlade igrače“.

Prisetio se Stanković vremena kada je on nosio reprezentativnu opremu, od Jugoslavije, preko Srbije i Crne Gore, do samostalne Srbije. Kao igrač bio je učesnik tri Mundijala - 1998, 2006. i 2010. godine.

„Osećaj je jedistven, kada znaš da si deo nečega tako velikog. Kada sam ušao u reprezentaciju bio sam član tima iz 1998. godine. Bio je to naš Drim tim sa sve Piksijem Stojkovićem, Mihajlovićem, Jugovićem, Jokanovićem i Mijatovićem, između ostalih. Voleo bih da zaboravim naredni Mundijal, kada je sve pošlo naopako za nas. Bio sam i u timu 2010. godine, koji je trebalo da donese istorijski preokret za srpski fudbal. Nikada neću da zaboravim utakmicu sa Australijom kada lopta jednostavno nije htela da uđe u gol, uprkos fenomenalnoj igri u prvom poluvremenu. Kada bih mogao da vratim vreme, ne bih ništa promenio izuzev te utakmice protiv Australije. I dalje me boli sama pomisao na taj meč“.

Stanković je otkrio i ko je prvi favorit za osvajanje Svetskog prvenstvo?

„Brazil će biti strah i trepet za sve protivnike. Oni su na vrhuncu forme. Pored Brazila, tu su Španija i Nemačka. Mnogi će gledati ka Argentini, ali mislim da im i dalje nedostaje to 'nešto' da bi uzeli trofej“.

Osvrnuo se popularni Deki i na klupsku karijeru i vreme provedeno u Crvenoj zvezdi, Laciju i Interu...

„Zvezda je moja prva ljubav, moja prva radost. Oduvek sam sanjao da igarm u Crvenoj zvezdi. Od momka koji je skupljao lopte iza gola, postao sam standardni prvotimac i kapiten. Lacio mi je dao šansu da igrački sazrim i postanem profesionalac. Tokom vremena u Laciju italijanska liga bila je najjača na svetu. Jako sam zahvalan klubu za sve što mi je pružio u karijeri. Inter i ja delimo posebne godine, više od deset. Zajedno smo porasli kao tim, napredovali smo postepeno i dostigli vrhunac osvajanjem Lige šampiona 2010. godine“.

Izvor: mozzartsport

Foto: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar