Bez dogovora o izbornom zakonu

Sastanak bosanskohercegovačkih parlamentarnih stranaka s ekspertima Venecijanske komisije u sjedištu Delegacije Europske unije (EU) Sarajevu, ponovo je završen bezuspješno.

Bosna i Hercegovina 05.06.2018 | 11:59
Bez dogovora o izbornom zakonu
Jedino što je nakon konsultacija o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine između predstavnika Venecijanske komisije i bosanskohercegovačkih političkih stranaka jasno je da će razgovori biti nastavljeni.

Predstavnici Međunarodne zajednice u našoj zemlji danas su iskazali optimizam BiH na putu ka EU, ali su uprkos tome dogovori završili neuspješno, a vremena do oktobarskih izbora u našoj zemlji je sve manje.

Za razliku od juče, novinarima se danas obratio i prvi čovjek Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović koji je takođe govorio o "privremenom rješenju."

“Biće to jedno privremeno rješenje koje se odnosi na Parlament Federacije BiH", obratio se Izetbegović.

Prema njegovim riječima, pregovori bi mogli biti nastavljeni u četvrtak, dok je predsjednik Saveza za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (SBBBiH) Fahrudin Radončić ocijenio kako detaljisanjem ne treba kvariti koncept.

''Današnji razgovor bio je seriozan i veliki korak naprijed, ali ne treba nekim detaljisanjem kvariti koncept priče”, rekao je Radončić.

Nakon današnjih pregovora poručeno je da će ponovo biti nastavljeni u četvrtak. Borjana Krišto iz HDZ-a BiH izjavila je kako se insistira na izboru na bilo kojem nivou, ali i na legitimnom predstavljanju.

"Ukoliko se donese određeno privremeno rješenje, izbor opet moram biti legitiman", kazala je Krišto novinarima nakon sastanka.
Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) Nermin Nikšić kazao je kako su argumenti koji su danas izneseni, poznati od ranije.

"Dogovorili smo da budemo optimistični. Svako od nas iznosi svoje argumente koje smo mogli ranije čuti", rekao je Nikšić.

(RadioSarajevo)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

BOBA

05.06.2018 10:58

ČOVIJEK SVAKI DAN DOLAZI DO ZAKLJUČKA DA LJUDI KOJI PODRŽAVAJU OVU UČMALU VLAST SU DEFINITIVNO TEŠKI BOLESNICI.U RATU SU RATOVALI A U MIRU TIHA LIKVIDACIJA TO JESTE PSIHIČKI UBIJANJE NACIJE. POZDRAV SVIM LJUDIMA KOJI IMAJU JOŠ MALO MOZGA.KO PREŽIVI IMAĆE DA PRIČA O NAJGLUPLJEM NARODU NA SVIJETU. TO SMO DEFINITIVNO MI NA OVIM PROSTORIMA .SVI NORMALNI ,PAMETNI OBRAZOVANI SU POBJEGLI OSTAO JE SAMO ŠLJAM NAJBITNIJI SU SAMI SEBI NA ŠTETU NARODA KOJI IH BIRA..ODVRATNI SU OMRAŽENI, NE KULTURNI BEZ STIDA I SRAMA MISLE DA SU BITNI A NE ZNAJU NI SAMI NI KO SU, NI ŠTA SU.NI GDJE SU U NJIHOVIM GLAVAMA JE SAMO NOVAC.

ODGOVORITE
Name

Roki

05.06.2018 19:05

Svaka cast dugo dugo nista vjerodostojnije naseg jadnog drustva drzave i stvarnosti nisam procitao!!!!Svaka cast na komentaru