Prokockana još jedna šansa

Izmjene izbornog zakona nisu dogovorene ni nakon pet sati pregovora, traži se pomoć Venecijanske komisije.

Bosna i Hercegovina 03.05.2018 | 23:02
Prokockana još jedna šansa
U rezidenciji američke ambasadorke Morin Kormak održan je još jedan u nizu sastanaka predstavnika stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Osim ambasadorke Kormak, sastanku su prisustvovali i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, te Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, Nermin Nikšić, lider SDP-a, Željko Komšić, predsjednik DF-a, te Damir Arnaut, potpredsjednik SBB-a.

Ipak, ni nakon četiri i po sata pregovora, nikakav pomak nije napravljen. Stoga je, kako je rečeno nakon sastanka, usvojen prijedlog EU da se zatraži pomoć Venecijanske komisije.

Lider SDP-a, Nermin Nikšić kazao je da su razgovori protekli u korektnoj atmosferi.

– Jasno je da smo svi opredjeljeni da se riješi pitanje popune Doma naroda FBiH, i na kraju da ćemo u sve uključiti eksperte iz Venecijanske komisije. Oni nam svojim mišljenjem mogu pomoći da dođemo do konačnog rješenja. Svi naši prijedlozi će ići ka toj komisiji – kazao je Nikšić.

Damir Arnaut je istakao da je pomak što se postigao nivo saglasnosti da se traži pomoć Venecijanske komisije o popuni Doma naroda FBiH.

– Time će se u Zakon ubaciti ono na čemu sam insistirao kada je u pitanju popunajvanje Doma naroda. Zadržaće se prava svih predstavnika konstitutivnih naroda s svih dijelova BiH. Mišljenje Venecijanske komisije donijeće snagu i neće ga biti moguće ignorisati – kaže on, piše Avaz.

(Srpskainfo)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Draga gospodjo

03.05.2018 21:23

Ako ste mislili da ce vasi pijuni koji su rusili Jugoslaviju ovde napraviti normalnu zemlju bogami ste se bas prevarili.Napravili su nista.

ODGOVORITE
Name

poskok

04.05.2018 07:20

Ovi su malo tvrđi od "kučeta" zvanog Milorad Dodik kojeg ste slomili vrlo brzo kada je trebalo da izda svoj narod?

Name

modricanin

03.05.2018 21:23

Koji pregovori ! Sa stokom se ne pregovara, svasta ste nam nametali, a o necemu korisnom za narod se pregovara. Vi (stranci), ste nam i postavili ove lopove, vi ih i tjerajte sa narodne grbace.

ODGOVORITE
Name

Geography

03.05.2018 21:44

Baš sam nešto iznenađen

ODGOVORITE
Name

zivi bili pa vidjeli

04.05.2018 07:34

I na kraju ce Covic i HDZ pristati i onda ce na predizbornim skupovima govoriti kako su oni upravo ti koji su donijeli promjene. Providno

ODGOVORITE
Name

Tuzla

04.05.2018 12:12

Zbogom Bosno i Hercegovino, stigao sam u buducu domovinu Detschland

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.05.2018 12:36

POZDRAV KORMAKOVOJ.DO NAS JE. KO SMO, KAKVI SMO I ŠTA RADIMO DA NAM BUDE BOLJE ILI LOŠIJE.PRAVDA ZA DAVIDA.

ODGOVORITE