Oduzeto 7.803 kutija cigareta

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u BiH oduzeli su u dvije odvojene akcije na području Sarajeva i na putu Foča-Goražde 7. 803 kutija cigareta bez akciznih markica tržišne vrijednosti oko 35. 000 KM.

Bosna i Hercegovina 29.04.2018 | 15:10
Oduzeto 7.803 kutija cigareta
Iz UIO je saopšteno da su pripadnici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo UIO na putu Foča-Goražde, u mjestu Ustikolina, u saradnji sa pripadnicima MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona, pronašli su i oduzeli 5.770 kutija cigareta Fabrike duhana Sarajevo, koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO.

U saradnji sa Grupom za istrage Regionalnog centra Sarajevo, protiv počinioca će biti podnesen izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužilaštvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nedozvoljeni promet akciznih proizvoda.

Službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja iz Regionalnog centra Sarajevo tokom operativnog rada došli su do saznanja o više lica i putničkih vozila na područiju Sarajeva kojima se vrši distribucija i prodaja cigareta na područiju BiH.

Nakon sumiranja operativnih saznanja sprovedena je akcija na lociranju i kontroli vozila i lica koja se dovode u vezu sa nelegalnim aktivnostima iz operativnih saznanja.

Tom prilikom pronađene su i privremeno oduzete 2.033 kutije cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UIO BiH.

Protiv počinilaca će, shodno odredbama Zakona o akcizama u BiH, biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.

UIO BiH poziva sve građane da na otvorenu telefonsku liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

Pozivaju se svi građani, kao i svi poreski obveznici koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO, da to prijave na otvorenu liniju.

Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Izvor: Srna

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

punto

29.04.2018 13:34

Pa vi stvarno pisete budalastine.Neka dodju u Gradisku,svaki dan mogu toliko oduzeti,o rezanom duvanu da ne I pricam

ODGOVORITE
Name

Re Punto

29.04.2018 18:21

Pa prijavi ako znas to sto pise.

Name

Nepusac

29.04.2018 21:19

Ljudi moji, puna auto- pijaca u Sarajevu nelegalnih cigareta i rezanog duvana, ali neko to dozvoljava, normalno da je u pitanju organizovana korupcija.

ODGOVORITE
Name

Re nepusac

02.05.2018 07:19

Naravno da treba pustiti narod da svercuje, ja svake sedmice dovezem kombi cigareta iz Bilece u Bijeljinu, policiji podijelim usput po 20-30 KM a meni ostane mnogo para, zivio sverc do zivota

Name

Luka

30.04.2018 05:58

Treba otici na auto- pijacu u Sarajevu i vidjeti na svakom koraku prodaju cigaretu pakovanih u tanku foliju, kao i rezanog duvana. Hoce li to nadlezni reci da ne znaju za taj kriminal?! Korupcija, od vrha vlasti na svim nivoima!

ODGOVORITE