Odbrana traži novo suđenje

Odbrana nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića zatražila je na početku žalbene sjednice pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove u Hagu, da se poništi presuda kojom je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora i da se naloži novo suđenje.

Svijet 23.04.2018 | 12:51
Odbrana traži novo suđenje
Tim odbrane iznosi argumentaciju po 46 žalbenih osnova, javlja Radio-televizije Republike Srpske.

Tužilaštvo u žalbi zahtijeva kaznu doživotnog zatvora za Karadžića.

Karadžić je u decembru 2016. godine uložio žalbu Haškom tribunalu na presudu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora "zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti u BiH 1992-1995. godine".

Odbrana se nada da će uspjeti da dokaže nepostojanje veze Karadžića sa dešavanjima u Srebrenici, što bi, kako ocjenjuju, uticalo na visinu presude.

Član Karadžićevog tima odbrane advokat Goran Petronijević rekao je ranije Srni da će na ovom pretresu usmeno biti prezentovani stavovi odbrane i tužilaštva o međusobnim žalbama i odgovorima.

On je napomenuo da će poslije ovog žalbenog pretresa uslijediti samo statusne konferencije sve do izricanja konačne presude, što bi, prema predviđanjima odbrane, moglo uslijediti do kraja godine.

Karadžić je osuđen u martu 2016. godine.

(Srna)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Đorđe

23.04.2018 11:07

Ovaj lik je nam nekada bio "odvratan", baš kao danas Dodik. Studentski Dom nosi njegovo ime, to je strašno kako zaboravljamo, ako želimo bolje sutra. Očekivati je da Dodik kada padne, da mu neke "nove budale" daju ulicu u Banjojluci. Eto koliko smo pali moralno i duhovno. Recimo lijepo bi stajalo ime; "Studentski Dom Srđan Aleksić" ili "Đački Dom Spomenko Gostić". Ovim imenima bii mogli imati nadu da ćemo kao narod opstati. Pozdrav svim dobrim ljudima. Što se tiče ovog čupe, PS: 10 DUNUMA ŠUME TI NIKADA NEĆU OPROSTITI...

ODGOVORITE
Name

Re ĐORĐE

23.04.2018 11:26

Dragi Đorđe, dobio si ti šumu, samo si toliki bedak da nemaš ni kintu da šumu sječeš. Sve ti je izvukao ovaj tvoj vrli predsjednik Mile. Kupio bi ti gorivo za motorku ali poskupjelo, a ti opet nemaš. Mile ti popio mozak moj Đorđe.

Name

Đorđe

23.04.2018 11:46

Ti, bezimeni, što si mi odgovorio. Pročitaj komentar prije nego što odgovoriš. Kakav moj Mile?, kakvu šumu sam dobio?, kakva kinta? - Bože pomozi. Ako si pak pročitao komentar i ovako odgovorio, to je žalosno, potraži stručnu pomoć. Pozdrav dobrim ljudima. Dolje Diktator, živjela sloboda. Bez Dodika, Karadžića, Čovića, Izetbegovića, a o pokojnicima šutim i itd....

Name

AR

23.04.2018 12:15

Eih moj karadzicu Trazis novo sudjenje.Da si bogdo dozvolio ikakvo sudjenje onoj bijedi sto si pobio.Ni malu sansu I'm nisi dao pa bi sad opet da ti se sudi Sjedi tamo gdje si ziv si I to je previse za covjeka koji je citavom balkanu nanio zlo I jos uvjek se svi pate

Name

Re Đorđe I Do Đorrđica,

23.04.2018 13:54

pa majmuni prokleti,kakav bi vama vodja bio idealan "i marsovcu bi nasli manu ,idite nesto korisno napraviti za narod i domovinu ;pi*da vam materina nekulturna "skotovi prokleti.

Name

..

23.04.2018 11:41

Mene stid ako nekog sretnem pa ne vidim ga u tom momentu i ne pozdravim a kamoli da ga izbrisem sa lica zemlje i da se jos sebi smijem u brk..i tako cirka 8000 puta..

ODGOVORITE
Name

Re , ,, Jadonja

23.04.2018 14:47

cega te je stid ,idi uzmi tabletu ,i procitaj jos jedanputa sta si napisao .

Name

Hare

23.04.2018 11:57

I ja kažem da nije pravično , trebo je biti osuđen doživotno ili na smrt.

ODGOVORITE