Fudbal se vraća u Irak poslije 30 godina!

Takmičarski međunarodni klupski fudbal vratiće se u utorak u Irak, posle skoro 30 godina duge kazne koju je izrekla FIFA za tu zemlju.

Fudbal 10.04.2018 | 12:00
Fudbal se vraća u Irak poslije 30 godina!
Al Zavra će u gradu Karbala u centralnom Iraku dočekati ekipu Al Aheda iz Libana u Kupu AFC, drugom po rangu azijskog klupskog takmičenja.

Svetska fudbalska federacija je 16. marta deliminčno ukinula suspenziju pa će se fudbal igrati u gradovima Karbala, Basra i Irbil, tri koja se nalaze u najbezbednijim delovima Iraka.

"To je odluka koju aktivno podržavamo", naveo je predsednik Azijske fudbalske konfederacije (AFC) Šejk Salman bin Ebrahim Al Kalifa u saopštenju.

FIFA je nametnula zabranu 1990. godine nakon iračke invazije na Kuvajt. Privremeno je bila ukinuta 2011. za utakmicu reprezentacija protiv Jordana, ali je brzo ponovo uspostavljena zbog nestanka struje.

Irak je u decembru proglasio pobedu nad Islamskom državom posle više od tri godina borbi, a fudbalski savez te zemlje i AFC su tada povećali napore da ubede FIFA da ukine suspenziju.

Prijateljska utakmica izmedju reprezentacija Iraka i Saudijske Arabije uspešno je organizovana 28. februara u gradu Basra na jugu zemlje, a na tom meču je bilo 60 hiljada navijača.

Izvor: B92

Komentari / 0

Ostavite komentar