BL: Borusija zaboravila Bajern, stradale “Švabe”!

Pulišić načeo Štutgart, "Milioneri" bolji od "Švaba"! Fudbaleri Borusije iz Dortmunda pobedili su Štutgart sa 3:0 u 29. kolu nemačke Bundeslige.  “Milioneri” sa ubjedljivih 3:0 ispratili Štutgart sa Vestfalena i prišli drugoplasiranom Šalkeu na samo bod zaostatka.  Navijači, izvinite - evo, za početak, tri komada Štutgartu! Uz prelep pogodak Kristijana Pulišića.

Fudbal 08.04.2018 | 19:05
BL: Borusija zaboravila Bajern, stradale “Švabe”!
Borusija je povela u 38. minutu spektakularnom parabolom Amerikanca Kristijana Pulišića. Pulišić je sa desnog boka iz punog trka šutnuo loptu koja je iz zone centaršuta pogodila mali deo mreže i kandidovala Pulišića za gol kola.

Na 2:0 je u 48. minutu povećao Miši Batšuaji koji u Nemačkoj igra u dobroj formi. Batšuaji je realizovao centaršut Nurija Saina i po zemlji postigao drugi gol za Borusiju.

"Milioneri" su "Švabe" dotukli u 59. minutu pogotkom Maksimilijana Filipa koji je bio najbliži odbijenoj lopti i šutnuo je u gol. 

Borusija je treća u Bundesligi sa 51 bodom, a Štutgart je deveti sa 38.

Fudbaleri Borusije Dortmund brzo su zaboravili debakl 6:0 od Bajerna u prošlom kolu, kao i činjenicu da su Bavarci već osvojili šampionsku titulu.

Svjesni da sada mogu i moraju da se okrenu samo borbi za drugu poziciju “milioneri” su u nedjelju sa ubjedljivih 3:0  savladali Štutgart na Vestfalenu i prišli drugoplasiranom Šalkeu na samo bod zaostatka.

Borbu za titulu vicešampiona nastaviće sljedećeg vikenda upravo derbijem protiv Šalkea na Veltins Areni.

U taj duel Šalke će ući poslije poraza od “fenjeraša” HSV-a, a Borusija poslije ubjedljive pobjede nad Štutgartom, koji je doduše odigrao dobrih 45 minuta i bio bliže golu Burkija, nego što su žuto-crni bili mreži Cilera.

Golman Štutgarta je ipak vadio loptu iz mreže prije odlaska u svlačionicu, nakon vrlo srećnog pogotka Kristijana Pulišića.

Amerikanac je u 38. minutu htio da centrira daleko sa desnog krila, ali mu je lopta prešla preko noge i završila u suprotnom uglu Cilerovog gola, na iznenađenje publike na Vestfalenu, ali I samog Pulišića.

Odnos snaga potpuno se promijenio u drugom poluvremenu, a već poslije samo tri minute igre Borusija je udvostručila prednost.

Odličnu akciju u šesnaestercu gostiju izveli su igrači Borusije, a Sahin je asistirao za Bašuaija koji sa nekoliko metraa šalje loptu za 2:0 I svoj sedmi gol u sezoni.

Deset minuta kasnije bilo je jasno da će Borusija Dortmund definitivno da se revanšira “švabama” za poraz 2:1 u prvom dijelu sezone. Pogodak za konačnih 3:0 postigao je Filip, isti igrač koji je postigao jedini gol za Borusiju jesenas na Mercedes Benz Areni.

Mogla je Borusija i do ubjedljivijeg triumfa, ali je Badštuber u dva navrata odlično reagovao u svom šesnaestercu, a najbolju priliku za počasni pogodak Štutgarta propustio je iskusni Mario Gomez pogodivši prečku.

Duel Borusije Dortmund i Štutgarta ostaće upamćen i po debiju Serhija Gomeza za domaći tim. Sedamnaestogodišnji mladić u januaru je debitovao za B tim Barselone, ali je vrlo brzo napustio Katalonce, a ove nedjelje upisao i prvi nastup u Bundesligi.

Borusija iz Dortmunda se izvinila navijačima za katastrofu u Klasikeru, a ceh je platio Štutgart. Milioneri su na svom stadionu relativno lako savladali Švabe sa 3:0 u meču 29. kola Bundeslige i nastavili poteru za drugoplasiranim Šalkeom.

Jasno je da ovaj trijumf neće moći da spere ljagu sa prošlonedeljnog blamiranja u Minhenu (0:6), ali može makar malo da ublaži rane. Uostalom, realan domet Borusije ove sezone je plasman u top četiri i Ligu šampiona.

Kristijan Pulišić i Miši Bačuaj bili su nevidljivi protiv Bajerna, ali su protiv Štutgarta napravili ozbiljnu razliku. Upravo je američki fudbaler, posle dodavanja Lukasa Piščeka, u 38. minutu fantastičnim golom načeo mrežu gostiju. Da li je namerno gađao ili pokušao da centrira za sada je dilema, jedno je sigurno, Amerikanac je postigao prelep gol za vođstvo Milionera.

Bačuaji se istakao u 48. minutu kada je povisio na 2:0, a u ulozi asistenta našao se Nuri Šahin. Ovo je belgijskom napadaču bio sedmi gol na devetoj bundesligaškoj utakmici i očigledno je da mu više prija Nemačka od Engleske.

Konačan rezultat postavio je Maksimilijan Filip u 59. minutu i tada je definitivno bilo jasno da Štutgart nema šta da traži u ovoj utakmici i da bi veliki uspeh bio i postizanje utešnog pogotka. Koji nije pao...

Pamtiće se ova utakmica i po debiju mladog 17-godišnjeg Serhija Gomeza za Borusiju, a on je tri minuta pre kraja utakmice zamenio Marka Rojsa.

Mnogo veći izazov Borusiju čeka sledeće nedelje kada bi u duelu sa Šalkeom u derbiju Rura trebalo da odluči o tome ko će osvojiti drugo mesto.

BUNDESLIGA - 29. KOLO:

Borusija Dortmund - Štutgart 3:0 (1:0)

/Pulišić 38, Bašuaji 48, Filip 59/

Ajntraht Frankfurt - Hofenhajm (18.00)

U ponedjeljak

Lajpcig - Bajer Leverkuzen (20.30)

Odigrano u subotu:

Augzburg - Bajern 1:4 (1:2)
/Zile 18 ag - Toliso 32, Rodrigez 38, Roben 62, Vagner 86/

Borusija Menhengladbah - Herta 2:1 (0:1)
/Azar 75, 78 pen - Kalu 40/

Keln - Majnc 1:1 (1:0)
/Hektor 7 - De Blazis 50/

Frajburg - Volfsburg 0:2 (0:1)
/Didavi 2, 83/

HSV - Šalke 3:2 (1:1)
/Kostić 17, Holtbi 52, Hunt 84 - Naldo 9, Gurgštaler 63/

Odigrano u petak:

Hanover - Verder 2:1 (2:0)
/Harnik 17, Klaus 42, Belfodil 74/

TABELA: Bajern Minhen 72, Šalke 52, Borusija Dortmund 51, Lajpcig (-1) 46, Bajer Leverkuzen (-1) 45, Ajntraht (-1) 45, Hofenhajm (-1) 42, Borusija Menhengladbah 40, Štutgart 38, Augzburg 36, Herta 36, Verder 36, Hanover 35, Frajburg 30, Volfsburg 29, Majnc 27, HSV 22, Keln 21.

Izvor: B92/mondo.ba/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar