Kako izabrati najtvrđe jaje?

Iako je u pitanju samo igra, svako želi da baš njegovo jaje odnese pobjedu. Poslušajte ove savjete i bićete apsolutni pobjednik u tucanju jaja za Vaskrs.

Republika Srpska 08.04.2018 | 07:16
Kako izabrati najtvrđe jaje?
Svi se radujemo Vaskrsu jer ćemo se okupiti za porodičnom trpezom i uživati u prazničnim đakonijama. Međutim, ono što najviše veseli sve generacije jeste to što će moći da “odmjere” snage u tucanju jajima.

Tucanje vaskršnjim jajima je glavna tradicionalna igra tokom tri dana Vaskrsa. Dok su naše mame i bake na Veliki petak farbale jaja, svako od nas je već pronašao najjača među njima i spremio se za “veliki okršaj”.

Kod nas postoji vjerovanje da je najtvrđe jaje “pronosak”, odnosno ono koje kokoška prvo snese. Kako bi bilo još tvrđe, dešavalo se da ga djeca postave iznad vatre, sa vrhom na dole. Na taj način se sadržaj slije na vrh i stvrdne se, pa se takvo jaje koristilo za tucanje.

Međutim, dešava se i da se pojedinci služe prevarama, pa tako podmetnu drveno, naliveno ili mermerno jaje, ali oni na kraju budu otkriveni i izbačeni iz igre. Kada svane vaskršnje jutro, prvo ćete razbijati jaja sa porodicom, a onda i sa svima ostalima, dok god sva ne budu istrošena.

Kako bismo vam pomogli istražili smo koja jaja su najtvrđa i koja će vam pomoći da budete apsolutni pobednik Vaskrsa!

– Ako želite da pobjedite, uzmite jaje od morke. Ona su znatno manja od kokošijih, ali puno tvrđa. Sa druge strane, pačija jaja su najmekša, pa njih izbegavajte!

– Što se tiče kokošijih jaja, dosadašnje iskustvo pokazalo je da su manja i špicastija jaja jača, pa zato kada prebirate po uskršnjoj korpi, tražite takvo. Jaje na dodir treba da bude grubo i da nema glatku ljusku.

– Moguću pobjedu u tucanju donijeće vam jaja koja su stara nekoliko nedelja.

– Jaja su naslabija na mestu gde im se stvorio vazdušni džep.

– I tokom tucanja postoje trikovi. Prste držite što bliže vrhu jajeta, a trik je u tome da pokušate da budete što nježniji prilikom tucanja jaja od svog protivnika. Ili gledajte da vas protivnik pogodi u prst, a ne u jaje.

– Neki kažu da će jaje biti jače ukoliko ga ofarbate duplom bojom.

(Kurir.rs.)

Komentari / 0

Ostavite komentar