Како изабрати најтврђе јаје?

Иако је у питању само игра, свако жели да баш његово јаје однесе побједу. Послушајте ове савјете и бићете апсолутни побједник у туцању јаја за Васкрс.

Република Српска 08.04.2018 | 07:16
Како изабрати најтврђе јаје?
Сви се радујемо Васкрсу јер ћемо се окупити за породичном трпезом и уживати у празничним ђаконијама. Међутим, оно што највише весели све генерације јесте то што ће моћи да “одмјере” снаге у туцању јајима.

Туцање васкршњим јајима је главна традиционална игра током три дана Васкрса. Док су наше маме и баке на Велики петак фарбале јаја, свако од нас је већ пронашао најјача међу њима и спремио се за “велики окршај”.

Код нас постоји вјеровање да је најтврђе јаје “проносак”, односно оно које кокошка прво снесе. Како би било још тврђе, дешавало се да га дјеца поставе изнад ватре, са врхом на доле. На тај начин се садржај слије на врх и стврдне се, па се такво јаје користило за туцање.

Међутим, дешава се и да се појединци служе преварама, па тако подметну дрвено, наливено или мермерно јаје, али они на крају буду откривени и избачени из игре. Када сване васкршње јутро, прво ћете разбијати јаја са породицом, а онда и са свима осталима, док год сва не буду истрошена.

Како бисмо вам помогли истражили смо која јаја су најтврђа и која ће вам помоћи да будете апсолутни победник Васкрса!

– Ако желите да побједите, узмите јаје од морке. Она су знатно мања од кокошијих, али пуно тврђа. Са друге стране, пачија јаја су најмекша, па њих избегавајте!

– Што се тиче кокошијих јаја, досадашње искуство показало је да су мања и шпицастија јаја јача, па зато када пребирате по ускршњој корпи, тражите такво. Јаје на додир треба да буде грубо и да нема глатку љуску.

– Могућу побједу у туцању донијеће вам јаја која су стара неколико недеља.

– Јаја су наслабија на месту где им се створио ваздушни џеп.

– И током туцања постоје трикови. Прсте држите што ближе врху јајета, а трик је у томе да покушате да будете што њежнији приликом туцања јаја од свог противника. Или гледајте да вас противник погоди у прст, а не у јаје.

– Неки кажу да ће јаје бити јаче уколико га офарбате дуплом бојом.

(Курир.рс.)

Коментари / 0

Оставите коментар