PL: Liverpul je bio favorit, a Everton bliži pobjedi

Dosadna nula na Gudisonu – Everton ne zna da pobedi Liverpul! Fudbaleri Liverpula i Evertona odigrali su bez golova u izuzetno dosadnom 231. derbiju Merzisajda.  "Mersisajd derbi" odigran bez mnogo uzbuđenja. . .  Umesto hard-roka, dečji orkestar Kolibri na Gudisonu - koga briga za gradski derbi, kad u utorak pada Siti? Jedna parade Lorisa Karijusa i trojica tinejdžera na Liverpulovoj klupi…

Fudbal 07.04.2018 | 18:45
PL: Liverpul je bio favorit, a Everton bliži pobjedi
S obzirom da nijednom timu bodovi nisu bili preko potrebni, tako su se igrači i ponašali na terenu, mada je bilo povremeno situacije koje su mogle da donesi gol.

Everton je u prvih 85 minuta jednom konkretno zapretio, Janik Bolasi je fantastično šutirao sa oko 20 metara sredinom prvog poluvremena, ali je impresivnom paradom svoj gol spasao golman Liverpula Karijus.

S druge strane, Liverpul je bio nešto opasniji rival, češće pretio, u dobrim situacijama su se našli Dominik Solanke i Džejms Milner u prvom, te Aleks Okslejd-Čemberlen u drugom poluvremen, ali je do bilo daleko od stopostotnih šansi. 

U samoj završnici domaćin je imao dve sjajne šanse za pobedu, na koju čeka od 2010. godine, ali su se u završnici obrukali Dženk Tosun i Dominik Kalvert-Levin, koji su promašili ceo gol iz idealnih pozicija za gol. 

Na kraju, Everton je remizirao posle više od dva meseca te ostao na devetoj pozicji, a Liverpul prvim remijem u PL od početka februara ostao treći. 

U sledećem kolu Liverpul dočekuje Bornmut, dok Everton gostuje Svonsiju.

Šteta, mnogo više očekivali smo od gradskog derbija, ali malo toga viđeno je ove subote na Gudison parku.

U prvoj utakmici 33. kola Premijer lige, Everton - Liverpul 0:0.

Gosti jesu doputovali bez nekoliko povređenih prvotimaca (Salah, Matip, Klavan, Čan, Lalana, Gomez), ali su posle razbijanja Mančester sitija (3:0) u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona bili apsolutni favorit. S druge strane, domaći igrači su potpuno rasterećni ušli u ovu utakmicu i očekivali se da bi mogli da pomute slavlje gradskim rivalima...

Osim par šansi, ipak, ništa više...

U prvom poluvremenu golmani su i morali par puta dobro da se pomuče - Pikford na šuteve Solankea i Milnera, a Karius na pokušaj Bolasija - dok u drugom delu utakmice nisu imali posla...

Prvi šut po povratku sa odmora viđen je tek u 70. minutu, kada je Aleks Okslejd-Čemberlejn zapretio udarcem sa distance, ali je lopta otišla daleko od Evertonovog gola.

Domaći navijači na gol-šansu svojih igrača čekali su sve do 87. minuta, kada se Tosun našao u prilici posle odličnog prodora Volkota, ali je loše zahvatio loptu glavom. Nepun minut kasnije zapretio je i Kalver-Levin, međutim, očajno je šutirao sa šest-sedam metara...

Liverpul je ovim remijem nastavio najuspešniji niz u duelima sa gradskim rivalom, koji sada glasi 17 utakmica bez poraza od Evertona (osam pobeda, devet remija), od čega 15 u Premijer ligi. Poslednji put kada su "karamele" slavile bila je 2010. godina (2:0).

Ovde nije bilo hard-roka, ovde je svirao dečji orkestar kolibri. I ne mislimo to zbog trojice tinejdžera na klupi Liverpula koliko zbog uspavljujućih tonova tokom 90 minuta nesadržajnog derbija na Gudisonu. Everton - Liverpul 0:0. Jer je to bilo jedino pravedno, pošto komšijski rivali nisu pokazali  mnogo od fudbala.

Izuzimajući tu možda uvodnih 20 mintua. U 16. je posle centaršuta Natanijela Klajna blizu bio Dominik Solanke, ali nije najbolje zahvatio loptu pa je Džordan Pikford spasio Everton. U 23. uzvratio je Everton. Janik Bolasi se namestio i sjajno zavrnuo loptu, a Loris Karijus izveo paradu koja bi se danima vrtela po TV špicama da je njen autor bio recimo David De Hea.

Sve posle toga? Taština praznine. Bar do samog finiša kada se, ako ništa drugo, ponovo začula graja sa tribina. Posebno kad je u 87. minutu Dženk Tosun glavom tukao pored stative, a DominikKalvert Levin ubrzo potom iznad prečke. Početkom drugog poluvremena neko slep bi pomislio da je na sahrani koliko je tiho bilo.

I ako Liverpul i možemo da opravdamo činjenicom da posle onih 3:0 na Enfildu u utorak treba da izdrži još 90 minuta četvrtfinalne borbe sa Mančester Sitijem u Ligi šampiona, za Everton možemo samo da konstatuju - ne znaju. Ili bar kod Sema Alardajsa ne funkcionišu kao da znaju, čast retkim izuzecima.

Ni Liverpul se danas nije baš proslavio. Osećalo se u vazduhu da im je revanš sa Sitijem u podsvesti. Nije zato bilo nekoliko standardnih prvotimaca, Mohameda Salaha ni na klupi. Tamo je sedeo Roberto Firmino. Pored njega Konor Masterson, Kurtis Džons i Rafa Kamačo. Ovaj prvi, štoper iz Irske, bio je tu i protiv Sitija pre nekoliko dana, ali 17-godišnjaci Džons i Kamačo su prvi put osetili atmosferu sa utakmice seniorskog tima. Jedino će je oni pamtiti.

Everton i dalje pamti 2010. Poslednji put kada je dobio derbi Liverpula.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar