Raste razmjena roba s Turskom

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić razgovarali su danas sa premijerom Turske Binalijem Jildirimom, a tokom sastanka istaknuto je da trgovinska razmjena BiH i Turske bilježi stalni rast.

Bosna i Hercegovina 29.03.2018 | 20:26
Raste razmjena roba s Turskom
"Turska je među najznačajnijim investitorima u BiH i očekuje se da će takav trend biti nastavljen. Sagovornici su istakli značaj rada turske Agencije za razvoj TIKA, koja ima 850 projekata u BiH u svim oblastima, koji doprinose razvoju BiH", saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Tokom sastanka istaknuta je zahvalnost Turskoj za obnovu Doma kulture u Trebinju, projekat vrijedan milion evra, kao i za kontinuirani interes za ulaganja u važne projekte u BiH.

Jildirim je naveo da postoji interes turskih investitora za ulaganja u oblasti energetike, infrastrukture, poljoprivrede, drvne industrije i turizma u BiH.

Sagovornici su razgovarali i o infrastrukturnom povezivanju Sarajeva i Beograda, te o aktivnostima koje se sprovode u okviru projekta izgradnje auto-puta Sarajevo-Beograd.

Jedna od tema susreta bila je planirana zvanična posjeta predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana BiH, kada se očekuje potpisivanje više bilateralnih sporazuma između BiH i Turske.

U ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića, sastanku je prisustvovao savjetnik Igor Planinić.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Hare

29.03.2018 18:29

Opet ste nam Dodika zaboravili.

ODGOVORITE
Name

Samo ja

29.03.2018 18:41

Ko je to?