Kim pozvao Trampa na sastanak

Na svetskoj političkoj sceni vest bez presedana. Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao na sastanak američkog predsednika Donalda Trampa, javlja BBC.

Svijet 09.03.2018 | 07:28
Kim pozvao Trampa na sastanak
Tramp je na svom Tviter nalogu izjavio da prihvata taj poziv.

Poziv na razgovore koji bi trebalo da se održe u maju, izazvao je pravi šok, ocenjuje britanski javni servis i dodaje da su poziv Kim Džong Una Trampu preneli članovi delegacije Južne Koreje koji su u Vašington došli nakon dvodnevnih razgovora sa severnokorejskom delegacijom u Pjongjangu.

Podsetimo, razgovori dve delegacije, kojima je u jednom trenutku prisustvovao i sam lider Severne Koreje, trajali su dva dana i iznedrili su neke prekretnice u odnosima dve Koreje, ali i iznenadile svet odlukom Kim Džong Una da je spreman da stavi "veto" na nuklearizaciju svoje zemlje ukoliko mu se pruže dovoljno čvrste međunarodne garancije da neće biti pretnji upućenih toj zemlji.

Nakon te odluke lidera Pjongjanga, južnokorejski predsednik reagovao je odmah i poručio da je to "ogroman napredak ka miru".

Tramp je, kako je i sam objavio na svom Tviter nalogu, prihvatio poziv Kim Džong Una, ali mu je već u sledećem poručio da je to "sjajno", ali da sankcije koje su SAD namatenule Severnoj Koreji ipak ostaju sve dok se ne stavi na papir ono što je Kim Džong najavio.

(B02)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Usput

09.03.2018 06:40

Pokleknuo Buco,pametno a sta bi drugo nego vezi konja đe ti Aga kaze.Mir je najvazniji.

ODGOVORITE