Lijekovi preskupi za Fond zdravstva

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske poništio je trećinu tendera teškog 14,7 miliona KM za nabavku citostatika za potrebe zdravstvenih ustanova u RS uz obrazloženje da se radi o lijekovima starije generacije. U većini lotova, saznaje CAPITAL, niko od dobavljača se nije ni prijavio, jer lijekova koje FZO RS sebi može finansijski da priušti uglavnom nema na tržištu.

Republika Srpska 07.03.2018 | 08:34
Lijekovi preskupi za Fond zdravstva
Dok broj onkoloških pacijenata u RS iz dana u dan raste, a na tržištu postoje i daleko naprednije generacije lijekova namijenjenih onkološkim pacijentima, u FZO navode da je ovo što oni nabavljaju – jeftinije. U ostatku ponuda koje su pristigle cijene su daleko premašile finansijske mogućnosti Fonda. Od ukupno 94 lota poništeno je njih 30.

Ipak, tvrde da su bolnice u RS “snabdjevene većinom citostatika koji se nalaze na listi Fonda”.

“Fond je bio primoran da zbog toga što nije bilo zainteresovanih dobavljača poništi više lotova. Osim toga, u pojedinim slučajevima ponuđene cijene za pojedine citostatike bile su znatno više nego ranijih godina, jer su dobavljači iskoristili mogućnost Pravilnika o načinu kontrole cijena, oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji dozvoljava da usklade svoje cijene sa maksimalno dozvoljenim cijenama za cistostatike, koje su u nekim slučajevima sada znatno veće, nego prije usvajanja ovog dokumenta”, ističu u Fondu.

Kao primjer navode da je za jedan lijek koji je Fond ranije plaćao sedam KM, sada stigla ponuda po cijeni od oko 80 KM.

Bolničke zalihe opet na izdisaju
Kako nema vremena za gubljenje, a ni bolničke zalihe nisu zavidne, Fond je požurio da obnovi ovaj tender nadajući se da će “do kraja marta stanje biti normalizovano kada je u pitanju snabdjevenost zdravstvenih ustanova citostaticima”.

Ukoliko se, pak, desi da nekog citostatika nema, pacijenti će morati sami da se snađu, ali ostaje obećanje da će im stotine KM Fond refundirati u narednom periodu.

“Fond je zahtjeve za refundaciju kupljenih citostatika stavio je u vrh liste prioriteta, kako bi se osiguranicima u najkraćem roku refundirali troškovi za kupljeni lijek. Takođe, obično kada nedostaje određeni citostatik postoje zamjenske terapije koje su pacijentima dostupne u bolnicama, tako da zdravlje pacijenata nije ugroženo i kada se dese sporadične nestašice pojedinog lijeka”, tvrde u FZO.

Neka je neregistrovano, ali je jeftino
Jeftini lijekovi nisu novina u zdravstvu RS, a da se traže “povoljnije ponude” za “preskupe bolesti” dokazala je i nedavna afera “indijski lijek”. Tada je neregistrovani medikament generičkog imena piperacilin/tazobaktam, indijskog proizvođača „Chandra Bhagat Pharma“, lako mogao da završi na osnovnoj bolničkoj listi lijekova u RS jer je Fond odabrao da sklopi posao sa sarajevskom firmom „Evropa Lijek Pharm“. Za 12.250 ampula bez adekvatnog certifikata Fond je namjeravao da plati oko 77.000 KM.

Na odluku Fonda zdravstvenog osiguranja od 21. septembra prošle godine i izboru sarajevske firme za nabavku indijskog lijeka žalila se banjalučka firma „CO.MEDPROM“. Smatra da je prihvaćena ponuda o nabavci lijeka nezakonita, s obzirom na to da na tržištu BiH već postoje registrovani slični lijekovi.

Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je 28. decembra prošle godine u potpunosti poništila spornu javnu nabavku, pa ovaj penicilinski antibiotik nije završio u bolnicama.

Poništenjem tendera jasno je stavila do znanja da je Fond zdravstvenog osiguranja RS prekršio Zakon.

„Za prometovanje lijekova postoje bitni preduslovi: da veleprometnik trguje samo onim lijekovima koji imaju dozvolu Agencije, kao i onih lijekova za koje nema dozvole, ali ima odobrenje nadležnog tijela; da gotov lijek koji nema dozvolu može da se uvozi samo ako je riječ o hitnoj, medicinski opravdanoj potrebi. FZO RS nije naveo nijedan prihvatljiv i adekvatan razlog nabavke. Postupak se poništava u cjelosti“, zaključila je Kancelarija.

Da skandal bude veći, uz ovaj lijek stigao je certifikat Ministarstva zdravlja i porodične zaštite Indije koji se odnosi na cefalosporine, dok je lijek piperacilin/tazobaktam, koji je tražen u lotu 31 Fonda, penicilinski antibiotik.

Iako je Kancelarija bila jasna, direktor FZO RS Dejan Kusturić u nedavnom intervjuu za CAPITAL kazao je da zapravo nije problem u nabavci jeftinog indijskog lijeka te da to nije prva ovakva nabavka. Problem je, naveo je, “u zakonima koji ostavljaju ogroman prostor da se neko žali”.

“Ako postoji način da dobijemo lijek i koji nije registrovan, onda ćemo to uraditi.  Sigurno je da čim se lijek nalazi na tržištu da mora da bude provjeren i siguran za pacijenta, jer u suprotnom se ne bi ni mogao naći na tržištu. Međutim, veći su problem žalbe koje su često neosnovane koje dovode do deficita lijekova i medicinskih sredstava”, zaključio je Kusturić.

(Capital)

Komentari / 19

Ostavite komentar
Name

keko

07.03.2018 07:39

Neka nisu auta skupa, njihove frajle i ručkovi. Kakvi lijekovi? Ko ne može da živi neka umre.

ODGOVORITE
Name

He he he

07.03.2018 08:55

OVO NAM JE DAO MILOKRAD DODIK I NENAD STEVANDIC HE HE HE KO NAS J... HE HE HE TAKO NAM TREBA HE HE HE A SAD GLASAJMO ZA NJIH HE HE HE...

Name

Kiki

07.03.2018 09:24

Tebi je baš smiješno, blago tebi. Čak nisi ni ironičan, šteta.

Name

KGB

08.03.2018 06:03

Šef službe za tendere u fondu zdravstva podpredsjednik stevandićeve stranke. pametnom dosta.

Name

Pitanje

07.03.2018 08:00

Sta mislite kako bi Bogdanic bio multimilioner - da nema kriminala u zdravstvu?

ODGOVORITE
Name

i ko još

07.03.2018 08:56

A Stevandic uzima lovi za mjesta u bolnici za zaposljavanje i tendere a Djajic ko biljka samo ganja sestre po hodnicam ko maloumnik.

Name

Zaklina

07.03.2018 10:00

Ovo su neistine dr Stevandic je olicenje moralnosti mlad i perspektivan političar koji svima smeta. Zloba i nesposobnost uticu na vas da blatite poznatog doktora i patriotu.

Name

Dirlikan

07.03.2018 10:53

Zaki moramo te propitati i doobro prpipati odakle ti takve informacije za tu protuvu i ubicu ? Radi se o najvecem poltronu i bahatoj neznalici koju je lansiro Milokrda da se bahati i pljacka kako bi srusio opzicioni SDS koji ga je odhranio i napravio , zar ti on ne liči na smeće debelo.

Name

Milan

07.03.2018 08:15

Bogdaniću i ekipi samo želim da koriste istu terapiju kao ja!

ODGOVORITE
Name

Vasko

07.03.2018 08:16

Sram vas bilo smradovi jedni, samo vam kafići kladionice i mafija funkcionišu.

ODGOVORITE
Name

Jen ben ten

07.03.2018 09:04

Pa ljudi jeste gledali onog retarda od dir fonda na tv za 23 miliona za tupavi softver majmuncina daje milione nadih para za softver ???? A nama trebaju nase pare za nase lijecenje zivotinjo snsdovska .

ODGOVORITE
Name

lijekovi

07.03.2018 09:04

Za jadne penzionere i radnike i jadni narod u bosni sveje preskupo i sveje pocelo biti luksuz...

ODGOVORITE
Name

SRPSKI SOKO

07.03.2018 09:24

HM IMATE *WELMED*GRADISKA,, I POLITICKOG KONVERTITA,,I RATNOG PROFITERA Dr DUNICA DACE VAM POVOLJNO SAMO DA OSTANE NA VLASTI,,PRODANA DUSA NAM NE TREBA U SDSu.

ODGOVORITE
Name

Suzi

07.03.2018 09:27

Prije par godina Angela Merkel je odbila stan od držve od 68 m2. Plaća kiriju. Ove naše treba pobiti.

ODGOVORITE
Name

Alf

07.03.2018 09:28

Ma nasta oni trose na ljekove dok ministri se voze u krsevima od 150.000km neka kupe limuzine a ne lijekove.ako bolesni nemaju lijekova umrjeti ce ako umru manja su izdavanja za penzije a bice vise para za limuzine.

ODGOVORITE
Name

Banja luka

07.03.2018 09:29

Zayto se neprovjeri poslovanje Zelje Stanivukovica koji se obogatio na ovim lijekovima dabogda mu do petog koljena trebali sljam ljudski.

ODGOVORITE
Name

Bobi

07.03.2018 09:36

Bitno je da para ima za softver. 23 mil odnosno ukupno 35 mil će potrošiti kroz neviđenu pljačku na taj softver. Da bude crnje nabavljaju softver koji već postoji u zdravstvenim ustanovama!? E, druže Tito, fališ mnogo na prostoru od Triglava pa do Đevđelije...

ODGOVORITE
Name

Hare

07.03.2018 10:21

Citostatici preskupi za Fond zdravstva R Srpske , al zato ima za kalašnjikove i parade!!!

ODGOVORITE
Name

Andrea lično

08.03.2018 06:06

Ne diraj mi paradu, agencije Republika mi.