LŠ: Real nokautirao Svece, nula na Enfildu!

PSŽ nemoćan bez Nejmara! Fudbaleri Real Madrida i Liverpula plasirali su se u četvrtinu finala Lige šampiona.  Real utišao Park prinčeva, Liverpul odradio posao! U četvrtfinale Lige šampiona će Real Madrid, koji je pobedio PSŽ (2:1) i u Parizu, a naravno i Liverpul. "Redsi" su posle 5:0 u Portu, kod kuće odigrali tek 0:0.  Sve što cveta i treba da cveta, al' ne sme da počne da smeta… A Pari Sen Žermen je pomalo počeo da smeta i Gazda evropskog fudbala morao je da reaguje. . .  Na Enfildu se odmaralo večeras.  Liverpul i Porto remijem bez golova odradili revanš osmine finala Lige šampiona.

Fudbal 06.03.2018 | 23:15
LŠ: Real nokautirao Svece, nula na Enfildu!
Real je pobedio Pari Sen Žermen 2:1 u revanšu u Parizu i sa ukupnih 5:2 eliminisao jednog od glavnih izazivača za evropski tron.

S druge strane, Liverpul i Porto su remizirali bez golova na Enfildu, pa su "crveni" dalje prošli zahvaljujući impresivnih 5:0 na Dragau.

PSŽ nije imao snage da se suprotstavi Madriđanima bez Nejmara da Silve. Imali su "Sveci" inicijativu u prvom poluvremenu na Parku prinčeva, ali jalovu.

Real je bio znatno opasniji iz kontranapada, a golman Alfonso Areola je sprečio Špance da već u prvom poluvremenu overe pobedu u dvomeču.

Tek u završnici prvih 45 minuta PSŽ je konkretno zapretio golu Reala, ali je i između stativa Madriđana odličan bio golman Kejlor Navas.

Ipak, početkom drugog poluvremena Real dolazi do gola odluke. Lukas Vaskes je fantastično centrirao sa leve strane, a Kristijano Ronaldo se na drugoj stativi se vinuo visoko i glavom postigao 14. gol u takmičenju ove sezone, a na devetom uzastopnom meču.

Parižani su potom pogubili "konce" igre, posebno se iznervirao Marko Verati koji zbog prigovora sudiji dobija drugi žuti karton.

Ipak, nekoliko minuta kasnije PSŽ poravnava rezultat. Edinson Kavani se odlično snašao u gužvi u kaznenom prostoru Reala i uspeo nekako da ugura loptu u gol.

Međutim, domaćin nije uspeo da izbegne poraz na oproštaju od Evrope. Deset minuta pre kraja posle traljave reakcije domaće odbrane, Kazemiro uz pomoć odbitka donosi novu pobedu Realu.

Real Madrid, Liverpul...

To su prvi učesnici četvrtfinala Lige šampiona. Madriđani su savladali PSŽ i kao gosti na "Parku prinčeva" - 2:1, dok je Liverpul posle fenomenalnog prvog meča, kod kuće igrao samo 0:0 sa Portom.

U sredu se sastaju Mančester siti - Bazel (4:0) i Totenhem - Juventus (2:2).

PSŽ - Real Madrid 1:2, prvi meč 1:3
/Kavani 71 - Ronaldo 51, Kazemiro 80/

Prepun "Park prinčeva" obećavao je spektakl. Sjajna atmosfera povela je PSŽ u podvig protiv Real Madrida...

Ipak, dvostruki uzastopni prvak Evrope odigrao je savršen meč, dobio bitku upravo na sredini terena, tamo gde se činilo da su Madriđani najslabiji zbog silnih povreda, tako da je i drugi put ove zime bacio "svece" na kolena.

Posle 3:1 na "Santjago Bernabeu", u Parizu je bilo 2:1 (0:0).

Real je u prvom delu imao dve sjajne šanse, međutim Serhio Ramos i Karim Benzema nisu imali sreće da postinu gol. Oba puta je Areola izašao kao pobednik. Benzema je čak imao situaciju "jedan na jedan" s golmanom.

Kada je Kilijan Mbape sebično šutirao iskosa s desne strane, umesto da doda loptu potpuno slobodnom Edinsonu Kavaniju pred kraj prvog poluvremena, bilo je jasno da će PSŽ teško do četvrtfinala.

Kazna je stigla u 51. minutu, a strelac je bio, naravno, Kristijan Ronaldo.

Portugalac je bio samo realizator, a najveći deo posla završili su Asensio, koji je oduzeo loptu Kavaniju, i asistent Lukas Vaskez. Pošto je dobio idealan pas u prostor, usledio je još bolji centaršut i sjajan skok Ronalda na "drugoj stativi".

Kavani je u 71. minutu, posle pravog karambola u kaznenom prostoru Reala, uspeo da skrene loptu u mrežu. Ali, malo ko je verovao u uspeh, jer je već u tom trenutku PSŽ imao igrača manje, pošto je zbog prigovora i drugog žutog kartona isključen Marko Verati.

Konačan rezultat postavio je Kazemiro u 80. Imao je fudbaler Reala mnogo sreće, jer je prilikom njegovog šuta sa 13-14 metara uklizao Markinjos i lopti promenio pravac - 2:1.

Real je najviše ićčekivanom dvomeču bio bolji i zasluženo korača ka odbrani titule, dok "svecima" ostaje da se kaju zbog propuštenih prilika u Madridu i povrede Nejmara, koji je morao da propusti revanš.

Stihovi čika Duška Radovića, pre mnogo godina “adaptirani” od strane Bore Đorđevića onome što će se večeras dogoditi na Parku prinčeva (iz ugla Madriđana, naravno): Sve što raste htelo bi da raste; neka raste i treba da raste. Sve što cveta i treba da cveta, al ne sme da počne da smeta… A PSŽ je pomalo počeo da smeta i morao je da bude zaustavljen u svom napredovanju. Od većeg, jačeg, boljeg. Rasti dalje PSŽ, ali tek od jeseni. U revanš utakmici najvećeg derbija osmine finala Lige šampiona: Pari Sen Žermen – Real Madrid 1:2!

Nekome će biti žao zbog Kavanija, nekome zbog povređenog Nejmara, nekome zbog samog Pariza, jednog od najfudbalskijih gradova bez titule šampiona Evrope, ali ustvari jače od te tuge – ako je kod nekoga ima – treba da bude izraz poštovanja za dvostrukog uzastopnog šampiona Evrope koji je baš onda kada su ga svi otpisali – ima tome nekih mesec, mesec i po dana - pokazao svoju veličinu i snagu. Pokazao ju je posle onih 0:1 na Santijago Bernabeuu u prvom meču protiv Parižana; pokazao ju je i večeras, možda ponajviše oličenu u trenerskoj genijalnosti Zinedina Zidana. Kros – klupa. Bejl – klupa.Isko – klupa. Modrić – klupa. Svi su se čudili. Šta to radi Zizu?! I onda smo videli. Sa Kovačićem i Kazemirom napravio je takav blok da je potpuno frustrirao kreativnu liniju domaćina – sve će rezultirati crvenim kartonom Veratija u 65. minutu – a Vaskez i Asensio bili su prosto (ili možda genijalno?)zapažanje iz prve utakmice. Kada su ušli u Madridu sve se izokrenulo za 180 stepeni. Večeras sa njimaZidan je imao sve što je želeo: i kreativnost, i probojnost, i veliku dozu discipline na svojoj polovini. Naposletku i taj završni pas.

Preko Asensija i Lukasa Vaskeza stavljena je tačka na ovaj dvomeč. Ovaj prvi je oduzeo loptu Daniju Alvesu, napravio trk od pedesetak metara, malo se vratio, pa okret, popularno “prckanje”, pa onda pas ubica za Vaskeza, centaršut i nebeski skok Ronalda 0:1. Minut 51.

Prvi put u tom 51. minutu Kristijano Ronaldo uspeo je da umakne čuvarima i odmah nemilosrdan – mat.

Jedinu krizu u igri Real je imao u finišu prvog poluvremena. Posle bolje igre i dominacije skoro 40 minuta, zadnja linija Madriđana dozvolila je da se Di Marija iskrade i pokuša udarcem iskosa. Navas je lako odbranio. Druga situacija bila je bolja, samo dva minuta kasnije, ali Mbape je bio sebičan, ili nije video Kavanija. S tom šansom nade Parižana otišle su dovraga. I na 0:0. Toliko je Real bio bolji. 

Posle gola Ronalda PSŽ je bio u nokdaunu, a nakon što je Verati napravio glupost i zaradio drugi žuti na sredini terena – klasičan nokaut. Grogi nema šta da traži u ringu sa najboljim "udaračem" današnjice. Real do kraja umešno čuva loptu, napada u talasima i dva puta pogađa stativu. U mrežu su gađali prvoPastore – to je za Madriđane bilo kao ujed komarca – i onda Kazemiro. To je bila tačka na i.  

PSŽ – Real Madrid 1:2.

Ima li potrebe da sada "dumamo" ko je glavni favorit za "ušatog"?

Sve što raste htelo bi da raste; neka raste i treba da raste. Sve što cveta i treba da cveta, al ne sme da počne da smeta…

PARI SEN ŽERMEN - REAL MADRID 1:2 (0:0)
/Kavani 71 - Ronaldo 52, Kazemiro 80/

Stadion: Park prinčeva
Sudija: Feliks Brih (Nemačka)

Pari Sen Žermen (4-3-3): Areola - Alves, Tijago Silva, Markinjos, Juri Berčiče - Verati, Mota (Pastore), Rabio - Mbape (Dijara), Kavani, Di Marija (Draksler);
Real Madrid (4-4-2): Navas - Karvahal, Varan, Ramos, Marselo - Lukas Vaskez, Kazemiro, Kovačić (Kros), Asensio (Isko) - Benzema (Bejl), Ronaldo.

Liverpul - Porto 0:0, prvi meč 5:0

U drugom meču dana nije bilo golova, ali ne zbog nezainteresovanosti dve strane. Tražio je Liverpul pobedu i na svom terenu, ali nije uspeo.

"Crveni" su dominirali tokom 90 minuta protiv Porta, konstantno napadali, ali su za razliku od Dragaa bilo očajni u završnici. Nije pomogao ni ulazak Mohameda Salaha u poslednjih 15 minuta sa klupe.

Moglo bi se reći da domaćin nije imao ni sreće, s obzirom da je Sadio Mane pogodio stativu u prvom poluvremenu. Nekoliko minuta ranije je poslao loptu za malo preko gola sa svega nekoliko metara udaljenosti.

U drugom poluvremenu zapretio je i Roberto Firmino, ali defanzivci Porta stižu da ga izblokiraju u poslednjem trenutku.

U samoj završnici Porto je prvi put konkretno zapretio, Tores je šutirao nakon odbitka, ali je i njegov udarac izblokiran.

Najbolju šansu je dva minuta pre kraja imao Dani Ings, sjajni je skočio posle centaršuta, šutirao je glavom iz neposredne blizine, ali je Iker Kasiljas pokazao zašto ima čak 167 nastupa u elitnom takmičenju.

LŠ se nastavlja u sredu, Mančester siti dočekuje Bazel (prvi meč 4:0), dok je derbi na Vembliju gde Juventus gostuje Totenhemu (2:2 u Torinu).

Na Enfildu je sve bilo jasno i pre početka utakmice. Koliko je Liverpul posle 5:0 na "Dragau" revanš shvatio kao formalnost, govori i podatak da je Jirgen Klop ostavio na klupi Mohameda Salaha i dao mu šansu da se malo istrči tek u poslednjih 15-20 minuta.

Za razliku od prvog meča, kada je publika, barem ona naklonjena "crvenima", mogla da uživa u golovima, u drugoj utakmici ih nije bilo.

Prilika jeste, na obe strane.

Najbolju je propustio Mane, koji je pogodio stativu u prvom delu. Porto je takođe imao nekoliko šansi, odličnu u 84. da makar postigne počasni gol za 180 minuta protiv Liverpula, ali su dvojica defanzivaca domaćeg tima izblokirala na petercu pokušaj Toresa.

"Redsi" zasluženo idu u četvrtfinale, a Porto nije uspeo ni u 13. pokušaju da na tlu Engleske zabeleži pobedu. Dvostrukom šampionu "starog kontinenta" ovo je uz 10 poraza bio tek treći remi.

Ako ste kojim slučajem izabrali da gledate večeras revanš između Liverpula i Porta, radije od derbija u Parizu, niste se usrećili, pošto su oba tima odigrala na Enfildu utakmicu da im prođe vreme s namerom da se odmore za obaveze u nacionalnim prvenstvima. Sve je bilo rešeno već u prvom susretu u kojem su Crveni slavili sa 5:0, pa otuda večeras i opušten pristup pulena Jirgena Klopa u mršavom remiju bez golova - 0:0.

Čak pet promena u odnosu na standardni tim uslovili su nešto sporiju igru domaćina koja je sasvim pristojno odgovarala Portu jer je i Seržo Konseisao izmešao karte. Sve vredno pomena desilo se u prvih 45 minuta kada je heroj prvog meča u Portugaliji Sadio Manepropustio dve lepe šanse da poveća svoj gogleterski konto. Nije imao sreće Afrikanac u 18. minutu je prebacio gol, u 31. okrznuo stativu.

U većem delu meča igralo se između dva šesnaesterca. Porto je na momente pokazao da ume da igra tečno i razmenjuje pasove, a Liverpul je tek na momente pretio iskusnom Ikeru Kasiljasu. U drugom poluvremenu je dobru šansu za domaćine propustio je Firmino na isteku jednog časa igre, a najbolju možda na meču imao je zaboravljeni Deni Ings čiji je pokušaj glavom u 88. minutu Iker Kasiljasmajstorski poslao u korner.

Da ne grešimo dušu i Porto je mogao do gola, ali je u 84. minutu Dejan Lovren izblokirao u petercu pokušaj Olivera Toresa. Kada se sve sabere možda je remi i najpravedniji ishod posle svega, a navijačima Liverpula preostaje da sačekaju sledeći petak i saznaju ime rivala u četvrtfinalu. Porto je bio prelak zalogaj...

LIVERPUL - PORTO 0:0

Stadion: Enfild Roud
Sudija: Feliks Cvajer (Nemačka)

LIVERPUL (4-3-3): Karijus - Gomez, Lovren, Matip, Moreno - Henderson, Milner, Džan (od 80. Klavan) - Lalana, Mane (od 74. Salah), Firmino (od 62. Ings);

PORTO (4-4-2): Kasiljas - Pereira (od 68. Mažid), Felipe, Rejes, Dalo - Oliver Tores, Andre (od 62. Serhio Oliveira), Bruno Kosta, Korona - Vari, Abubakar (od 80. Pasijensija).

LŠ, revanši osmine finala:

PSŽ – Real Madrid 1:2 (prvi meč 1:3)
Kavani 71 – Roaldo 52, Kazemiro 80

Liverpul – Porto 0:0 (5:0)

Sreda:

20:45 M. Siti – Bazel (4:0)
20:45 Totenhem – Juventus (2:2)

13. mart:

20:45 M. Junajted – Sevilja (0:0)
20:45 Roma – Šahtjor - prvi meč (1:2)

14. mart:

18:00 Bešiktaš – Bajern (0:5)
20:45 Barselona – Čelsi (1:1)

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar