Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti

Mediteranska ishrana koja sadrži maslinovo ulje i ribu ili vegetarijanska obogaćena jajima i mlečnim proizvodima podjednako smanjuju rizike za srčane bolesti kao što su telesna težina i masno tkivo, pokazalo je italijansko istraživanje.

Zdravlje 05.03.2018 | 13:00
Dva tipa ishrane koji smanjuju rizik od srčanih bolesti
Naučnici su nasumično podelili 107 gojaznih odraslih osoba u dve grupe, od kojih je jedna bila na vegetarijanskoj, a druga na mediteranskoj ishrani tri meseca, a zatim su sledeća tri meseca grupe zamenile ishranu. Na početku istraživanja svi ispitanici bili su svaštojedi, što znači da su jeli i životinje i biljke.

Ispitanici nisu dobili određene ciljeve u pogledu gubitka težine, ali su dojivali redovne savete nutricionista u vezi sa time kako da smanje kalorijski unos, i unesu manje kalorija predloženim jelovnicima i obrocima.

Bez obzira na tip ishrane, učesnicima se savetovalo da 50 do 55 odsto kalorija unesu u obliku ugljenih hidrata, 25 do 30 posto u obliku masnoća i 15 do 20 posto u obliku belančevina.

Ispitanici su, bez obzira na vrstu ishrane, izgubili podjednako na težini i masnom tkivu - oko dva kilograma, napisali su naučnici u radu objavljenom u časopisu Circulation.

Vegetarijanska hrana obogaćena jajima i mlečnim proizvodima rezultirala je većim smanjenjem tzv. lošeg LDL holesterola, dok je mediteranska bila povezana s većim smanjenjem triglicerida i pokazatelja upale.

Svaka ishrana sama po sebi rezultirala je većim poboljšanjem zdravlja u smislu težine i drugih faktora rizika za srčane bolesti od tipične zapadne ishrane bogate crvenim mesom, skrobom, industrijski prerađenom hranom i zaslađenim napicima.

Dosadašnja istraživanja nisu upoređivala vegetarijansku i mediteransku ishranu, kaže vodeći autor istraživanja Frančesko Sofi sa Univerziteta u Firenci i univerzitetske bolnice Kaređi.

“Ovo je prva studija čiji je cilj upoređivanje dva tipa ishrane u istoj grupi ispitanika koji su svaštojedi”, rekao je Sofi.

Mediteranska ishrana sastoji se od mnogo voća, povrća, integralnih žitarica, mahunarki i maslinovog ulja i nemasnih izvora belančevina poput piletine ili ribe. Vegetarijanci takođe jedu voće, povrće i integralne žitarice, kao i jaja i mlečne proizvode, ali izbegavaju živinu, crveno meso i ribu.

U poređenju s ranijim navikama u ishrani, ispitanici iz obe grupe znatno su smanjili unos kalorija, kao i ukupnih masnoća i zasićenih masti.

Na vegetarijanskoj ishrani značajnije je smanjen LDL holesterol tzv. loši holesterol koji se gomila na zidovima krvnih sudova i dovodi do stvaranja ugrušaka i začepljenja krvnih sudova.

"To je očekivana pojava jer je izvor većine LDL-a meso", kaže Sofi.

Veće smanjenje triglicerida ili masnih kiselina uz mediteransku ishranu također je očekivano, kaže Sofi, jer je poznato da kombinacija maslinovog ulja i složenih ugljenih hidrata u voću i povrću koji su osnova ove ishrane, smanjuje trigliceride.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar