Privreda puca pod udarom 561 nameta

U BiH zvanično na različitim nivoima postoji 561 naknada i taksa, što je ogroman teret za privrednike i pokazatelj da dobar poslovni ambijent ne postoji pa ekonomisti, ali i privrednici i poslodavci, smatraju kako se nešto pod hitno mora mijenjati.

Bosna i Hercegovina 02.03.2018 | 10:16
Privreda puca pod udarom 561 nameta
Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, kaže kako sa svakim novim zakonom država i entitet nameću nove parafiskalne namete, te kao primjer navodi novi Zakon o ugostiteljstvu u FBiH, kojim se od svih hotela sa četiri i više zvjezdica traži certifikat za konobara, koji mora dobiti u Ministarstvu finansija FBiH.

Dok su privrednici preopterećeni, sa druge strane, dodaje on, javna preduzeća besplatno dobijaju prirodne resurse koje eksploatišu, a opet posluju sa gubitkom.

Dragutin Škrebić, predsjednik Udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da bi se odmah moglo ukinuti barem 100 neporeznih nameta.

"Mi smo godinama tražili da se napravi taj registar. Činjenica je da je veliki broj tih nameta nepotreban, to samo dodatno ugrožava privrednike. Nije dobro da trgovina cvjeta, a privreda stoji, posebno ako se u trgovini prodaje strana roba. Potrebno je da se smanji i oporezivanje dohotka. Tužno je to što mi plaćamo porez na vodu, šumu, pijesak, a neki sve to koriste bez naknade. Dodatno nas opterećuje i golemi administrativni aparat, brdo knjiga", kazao je Škrebić.

Registar neporeskih prihoda koje naplaćuju institucije BiH usvojen je još 2016. godine i objavljen na internet stranici Ministarstva finansija i trezora, a sadrži ukupno 203 neporezna prihoda koje pravna i fizička lica plaćaju prema institucijama BiH u vidu administrativnih taksi i drugih naknada.

U Federaciji BiH u prosjeku egzistira 198 različitih naknada i taksi, od čega se najmanje njih 95 naplaćuje na federalnom nivou, 77 u prosjeku na nivou kantona, a 26 različitih taksi i naknada u prosjeku naplaćuju općine. U Republici Srpskoj okvirni broj naknada koje se naplaćuju po raznim osnovama iznosi 286, a u Brčko distriktu BiH navedeno je 177 neporeznih davanja.

Ovo se navodi u Informaciji Ureda koordinatora za reformu javne uprave o smanjenju poreza i doprinosa, te parafiskalnih nameta i njihovoj harmonizaciji na prostoru BiH, koju je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputiće Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, u skladu sa zaključkom sa ranije sjednice ovog doma.

Naglašeno je da je završen prvi korak u mapiranju neporeznih davanja, te da slijedi provođenje aktivnosti za njihovo smanjivanje i harmonizaciju u BiH.

Dženan Đonlagić, finansijski stručnjak i univerzitetski profesor, ističe da registar koji je objavljen ukazuje na činjenicu da BiH nije ispunila dva osnovna uslova u ekonomskoj reformskoj agendi, a to je da stvori dobar privredni i poslovni ambijent.

Kaže da privrednici plaćaju i duple parafiskalne namete, te da je veliki problem i to što plaćaju takse za vodu, šumu, turizam, a usput su i zatrpani ogromnom administracijom.

"Potrebno je uraditi sve da se rastereti poslovni ambijent u BiH, jer bez toga neće biti ni investicija", kazao je Đonlagić.

(Nezavisne novine)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

In

02.03.2018 11:40

Da je narod pametan i u RS i FBiH nebi cekao izbore jer ce izbore bagra kupiti treba dici narodnu bunu u cijeloj BiH

ODGOVORITE
Name

Za in

02.03.2018 12:11

Ovo stalno govorim.drgo mije da isto mislimo ali imali nas još

Name

I šta onda ?

02.03.2018 12:24

Digneš bunu, i onda te proglase Balijom, Četnikom ili Ustašom. I pade sve u vodu. Znaju oni to jako dobro.

Name

tete odgovor

02.03.2018 12:25

Tako je.Ali ko ? Svi će reći nemoj mene,što baš ja.To je problem.Ispade dobiće po ušima budala.

Name

bih

02.03.2018 11:41

Namet na vilajet

ODGOVORITE
Name

hercegovac

02.03.2018 11:45

Nemam pojma o kakvoj privredi i privrednicima govorite. Čkrebić, Umićević Trivić i ekipa su samo goniči roblja a ne privrednici. Kolika im je prosječna plata i koje su to nove stvari usvojili?

ODGOVORITE
Name

momir

02.03.2018 11:50

Jedno od rjesenja je da se uvede po principu rada kao u Svajcarskoj. Raditi po 20, 30, 50 ili 100% bi ubilo rad na crno. A time bi se i vise novca slijevalo u poresku

ODGOVORITE
Name

Ulica i motka

02.03.2018 12:03

Ne puca poslovni ambijanet nego narod po teretom nameta, poreza, akciza, kazni, radara itd. Da je sreće država bio osnivala preduzeća, razvijala igradila privedu, a ne bo uvodila strane invetitore-okupatore. Država se kod nas bavila privredom samo dok je trebalo da raspoda preduzeča i zgrene pare, taj je bibla u privredi, a kad sada treba da gradi i razvija privredu, ona se priča o ambijentu i stranim investicijama.

ODGOVORITE
Name

SNSD

02.03.2018 14:15

Malo je to, treba još, još,još !!!!

ODGOVORITE
Name

Brzi

02.03.2018 17:24

Udarite što više nameta majmuni, sve ode vani, sve pokradoste trebalo vam za lijek.. .

ODGOVORITE
Name

Direkt

02.03.2018 19:08

Ovo je 28-ma godina otkako nasa drzava ne razumije da je komunizam pao. Sa ovakvom i ovolikom fiskalnom i parafiskalnom strukturom privreda kao da radi za drzavu kao da nema razlike izmedju privatnog i javnog sektora. Radio ne radio, svira ti radio. Drzava podstice zavisnost gradjana i privrede od drzave. Pa se cudimo zasto se ne razvijamo. Sve dok drzava "kolje", nece biti razvoja ili ozbiljnog razvoja. I ovaj simbolicni rast je posljedica renovacije elektroenergetskih kapaciteta i ulaganja u puteve, a to sve ide preko kredita tako da kukala nam majka za koju godinu kad istekne grejs period. Bez drzave u sluzbi privrede ako je moguce, vec obrnuto posto jos malo pa nece biti ni drzave jer nece imati ko da placa poreze istoj ukoliko se "klanje" nastavi.

ODGOVORITE