Gdje je ugovor o prodaji Boske?!

Još 2015. godine javnost je saznala da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji banjalučke Robne kuće "Bosna". Kradljivac još uvijek nije pronađen.

  • Vijesti
  • Republika Srpska


Ministar Gluhaković je 2015. godine objelodanio da je iz Vlade Republike Srpske nestao ugovor o prodaji banjalučke Robne kuće “Boska” beogradskom konzorcijumu “Delta-Zekstra”. Od tada do danas, ni Gluhaković niti bilo ko drugi iz Vlade RS, nisu odgovorili na ključno pitanje – šta se desilo sa spornim ugovorom i da li je on zaista “ispario” iz Ministarstva trgovine i turizma, kako je to tvrdio Gluhaković, ili je u pitanju neka druga, dosta prljavija igra?

Za navodnu krađu ugovora o privatizaciji RK “Boska” vođen je krivični postupak protiv Jugoslava Jovičića, koji je od 12. septembra 2012. do 14. marta 2013. godine obavljao dužnost savjetnika tadašnjeg ministra trgovine i turizma Bakira Ajanovića. Jovičić je bio optužen za krivično djelo “falsifikovanje ii uništavanje službene isprave”, ali je Okružno tužilaštvo Banjaluka u martu prošle godine donijelo naredbu o obustavljanju istrage protiv njega.

IZ RUKE U RUKU

Robna kuća “Boska” je u oktobru 2008. godine prodata konzorcijumu “Delta-Zekstra”, u vlasništvu beogradskih tajkuna Miroslava Miškovića i Dragana Đurića, za tri miliona evra.

Mišković je kasnije svoj udio u vlasništvu “Boske” prodao Đuriću. Ugovor je u ime Vlade potpisao tadašnji i sadašnji ministar trgovine Predrag
Gluhaković.

Kupoprodajni ugovor nikada nije ispoštovan, odnosno kupac nije ispoštovao odredbe iz ugovora koje se odnose na ulaganja, zadržavanje radnika i zadržavanje pretežne djelatnosti. I pored kršenja, ugovor nikada nije raskinut, ali je proglašen nestalim. Notorno je i da Vlada RS nikada ugovor o prodaji “Boske” nije javno objavila, već je njegove odredbe, štetne po RS, čuvala kao “zmija noge”.

Dokumenti koji su u posjedu Žurnala svjedoče da je, prema ministru Predragu Gluhakoviću, jedino on od svih ministara trgovine i turizma imao prilike da vidi ugovor o prodaji “Boske”. Sve ostalo je usmeno predanje o ormariću u njegovom kabinetu i tajnom ugovoru o prodaji “Boske”, pohranjenom u tom ormariću.

U “slučaju Jovičić” saslušan je i ministar Gluhaković koji je, prema službenoj zabilješki, izjavio da je nakon što je u ime Vlade RS potpisao ugovor o prodaji “Boske” jedan primjerak originalnog ugovora “pohranio u ormar svog kabineta, koji je bio pod ključem”. Dalje je naveo da je svoju nasljednicu na čelu resora, Goranu Zlatković, prilikom primopredaje dužnosti, upoznao da se “ugovor nalazi u ormaru”.

Zlatkovićeva, koja je takođe saslušana povodom ovog slučaja, izjavila je da joj je prilikom stupanja na dužnost, njen prethodnik, ministar Gluhaković, rekao da se “ugovor nalazi u njegovom kabinetu i pokazao joj ormar u kojem se ugovor navodno nalazi, ali da nije bilo ništa zapisnički konstatovano, jer nije bilo potrebe da se išta konstatuje”.

Zlatković je bila ministarka trgovine i turizma u Vladi Aleksandra Džombića, izabranoj u decembru 2010. godine, a kada je došao kraj njenog mandata, u oktobru 2012. godine, ponovo se pojavilo usmeno predanje o spornom ugovoru i ormariću.

PRIMOPREDAJA ORMARA

Ona je, kako je navela tokom saslušanja, svom nasljedniku Bakiru Ajanoviću “usmeno prenijela gdje se ugovor nalazi i pokazala mu ormar”. Zlatkovićeva je navela da nije obraćala pažnju na ugovor, smatrajući prodaju RK “Boska” završenim predmetom.

Međutim, prema dokumentu koji je u posjedu Žurnala, jasno je da je u vrijeme ministarskog mandata Zlatkovićeve, u službenim prostorijama Ministarstva trgovine i turizma sačinjen zapisnik o primopredaji dokumentacije po predmetu RK “Boska”. Dokumentaciju, medju kojima je i sporni ugovor, pomoćnici ministra trgovine i turizma Dušanki Tegeltiji predala je pravnica u Ministarstvu Irena Kisić.

To znači da Zlatkovićeva tokom saslušanja nije govorila istinu, što potvrđuje i činjenica da je bilo više od deset njenih obraćanja Vladi RS i Narodnoj skupštini RS o postupanju po ugovoru o prodaji “Boske”.

Uz to, Irena Kisić je u svom iskazu navela da je u aprilu 2012. godine svojim očima vidjela da je ugovor izvađen iz ormarića u kabinetu ministarke Zlatković, da je kopiran jedan primjerak, radi podizanja tužbe protiv kupca zbog naplate štete, te da je ugovor potom, u prisustvu Zlatkovićeve, vraćen u ormar.

Usmeno predanje o ugovoru i ormariću prekinula je ministarka trgovine i turizma Maida Ibrišagić-Hrstić. Gluhaković je tokom saslušanja rekao da tokom 2014. godine, kada je od Ibrišagić-Hrstić ponovo preuzeo dužnost ministra trgovine, “nije dobio usmeno saznanje da li se ugovor nalazi na mjestu na kojem ga je on ostavio”. Nakon nekog vremana, dodao je, u potrazi za nekom dokumentacijom, otvorio je ormar u svom kabinetu, a onda je uslijedio šok.

MISTERIJA SE NASTAVLJA

Ormar je bio prazan, a sva dokumentacija, uključujući i ugovor o prodaji “Boske”, nestala je. Gluhaković se našao u čudu, ali se brzo pribrao i zaključio da je ugovor neko iznio iz ormara i kabineta.

Navodno se raspitao i saznao kako je u vrijeme ministrovanja Bakira Ajanovića dokumentacija iz kabineta ministra iznesena u kancelariju njegovog savjetnika Jugoslava Jovićiča koji je, naveo je Gluhaković, danima stajao kod aparata, kopirajući i uništavajući dokumentaciju.

Gluhaković je posumnjao da je Jovičić uništio i ugovor o prodaji “Boske”, pa je protiv njega podnio krivičnu prijavu.

Na kraju, Tužilaštvo je zbog nedostatka dokaza obustavilo istragu protiv Jovičića.

Potpuno je besmislena Gluhakovićeva tvrdnja da je Jovičić uništio ugovor, jer za to nije imao apsolutno nikakav motiv. Dapače, motiv da sakrije štetni ugovor o prodaji RK “Boska” imao je upravo Gluhaković, koji ga je potpisao u ime Vlade RS.

Nema sumnje, da je slučaj protiv Jovičića bio klasična namještaljka, kako bi se skrenula pažnja javnosti sa nestanka štetnog ugovora, ali i mjenica koje je vlada RS trebala da naplati od firme “Zekstra”, jer Đurićeva firma nije ispunila obaveze iz kopoprodajnog ugovora.

Izvor: Žurnal.info

KOMENTARI32
POŠALJITE PORUKU

PRIJEDORČANIN

05.02.2018 15:14

HAJDE MINISTRE PRONAĐI UGOVOR ILI PODNESI OSTAVKU.

Nije to nikakav ministar nego papak. Papak tuzi, pa onda papak sudi. Eto zasto nema ugovora.

no sikiriki

05.02.2018 15:47

Sve je kod Stevandica gnjide

Ljudi

05.02.2018 16:18

Pa zar nema u sudu?

M

05.02.2018 16:18

Sud nema dokaza pa obustavio radnju. Nece valjda protiv predsjednika RS!? Po 16-ti put, ha, ha..

Lejla

05.02.2018 16:46

Ukoliko se zna ko je bio kupac,jednostavno zatrazite kopiju pogodbe umnozite je '

Kakvi Nepismenjakovici,

05.02.2018 16:56

To se ne radi u RS, demokratski samo , kradi sto vise mozes

re

05.02.2018 16:58

Dole kriminalna vlast !!!!!!!!!!!

UuuuAaaaaaa

05.02.2018 17:19

Svi ugovori iz tog vremena su kod Milokrada.

Mihajlo

05.02.2018 19:18

Boska je njegova, valjda zato i kriju ugovor...

Re Mihajlo

05.02.2018 21:30

Aco

05.02.2018 15:25

Ha ha nestao ugovor, u centru grada giganta, smiješno i tužno.... Šta rade inspekcije i policija.

Ima li bar kopija kod Notara ili tako nesta?

Notar

05.02.2018 16:28

Zakopan u temeljima nove Delte :-)

Draganče

05.02.2018 16:41

Ja cuvam dodikovu imovinu, za to me placa!

Komisar Lukac

05.02.2018 16:43

dokle kradja?

05.02.2018 15:26

Dodik uspjesno proizvodi male i velike kutijice kao npr. Pandorina, pa onda Boskina, 15 puta neuspjesno osudjivan!? Kakva lakrdija sa kradljivcima u Vladi.

Pusti ugovor

05.02.2018 15:42

Koga je briga za ugovorom važno da na drugom spratu za narod ima sušija i tiramisu

BOBA

05.02.2018 15:52

KO JE ZAUZEO BOSKU KOD TOGA JE I UGOVOR NEMA TU PUNO FILOZOFIJE JA TEBI TI MENI I CVIJETAJU RUŽE.

valter

05.02.2018 15:53

Gledajte nastavak serije ! prevare u slijedecoj epizodu ponovo u ponedjeljak

LOOK, LOOK

05.02.2018 16:02

I Jugovic je nevinasce i francuska sobarica kao i Gluhakovic. Istro S., samo drugo Pakovanje. UOSTAKOM, AKO JEDAN UGOVARAC NEMA UGOVOR, GDJE JE PRIMJERAK DRUGIG UGOVARACA. Drugo, ugovor se potpisuje u najmanje 6 primjeraka, od kojih najmanje jedan, prema vazecim propisima, biva pohranjen u arhivu. OCIGLEDAN KRIMINAL

Smesno

05.02.2018 16:12

Kakva sprdnja od drzave zapale dokaze u sudu ukradu ugovor iz vlade pobegne ulagac vucetic ne znaju koliko je garancija republika izdala

Turboskara

05.02.2018 16:20

Kakva šuplja priča on mi rekao da je ugovor u ormariću a ja nisam provjerila pa rekla njemu a ni on nije provjerio pa treba vas sve pohapsiti kakve bajke tako nestaju ugovori tolike vrednovati pa mjenice pa dejton.RS je sada kriminalna tvorevina bez zakona gdje niko od ovi vodeći na vlasti nizašto ne odgovara.Narode vlast u svoje ruke i trpi se okova i robovlasnika kriminalaca dokle trpiš više.

Jag

05.02.2018 16:46

Ako nema ugovora, ponistava se prodaja i Boska se vraca starim vlasnicima kao drustvena svojina...jednostavno!

RS doo, vlasnik M.D.

Owner

05.02.2018 18:21

Dare

05.02.2018 16:49

Ovo nije moguće i u najgorim zemljama i to govori da su ovi stvorili pravu mafijasku drzavu a zaboravili su da sve jednom bude i prođe. Kad siđu sa vlasti ,kad god to bude bilo dođe đavo po svoje,ako ne njima onda jos gore njihovim potomcima nedaju posle mira. Svi se zanesu pa polete da otimaju jer su u poziciji da im niko nista ne moze i to su u pravu.njihov MUP.tuzilac, sudija . Tako to traje i traje i traje a onda svemu dođe kraj i tad niko nema mira . pa Milošević je imao sve,radio sta je htio pa da li su njegovi potomci danas srećni i bezbjedni ljudi? Mogu imati sva blaga ovog svijeta ali uvjek se zna kako se do toga doslo i to do 5 koljena a onda se uzme i sveti od onih koji to stvarno nisu zasluzili. Svako zna sta radi i da li ispravno radi.ne treba uvjek da te drugi vide. Nije moralisanje ali za NAUK svima.PAZITE!

;srna

05.02.2018 16:56

Jos jedna emisija rialiti souuu....o gospode.....gdje sam rodjena i gdje zivim......dali je ovo moguće......

007

05.02.2018 17:02

A gdje je orginal Dejtonskog sporazuma??

MK

05.02.2018 17:03

MOŽDA JE ZBOG UGOVORA DŽOMBIĆ ZAVRŠIO U BOLNICI ONIM MISTERIOZNIM PADOM .DODIKA KO GOD IMA U ŠACI SLUČAJNO SE POKLIZNE TO JE STVARNOST VLADAJUĆIH SEKTAŠA.

Koo

05.02.2018 17:15

Nisam pravnik, ali ako ne postoji ugovor onda RS moze preuzeti vlasnistvo kada hoce i reci da nikada nije placeno. Ako vlasnik mogne ugovorom dokazati suprotno onda je u redu. Pa valjda i kupac ima kopiju ili original ugovora.

sRBIN

05.02.2018 17:20

KO je pokrao milione iz sefa BOBAR banke ?

In

05.02.2018 17:21

Ovu ministrovu laz o kradji ugovor bolje bi dobro dijete smislilo. za ugovor pitajte milu on je ovdje baja

Milan Jovanovic

05.02.2018 17:46

Koja bezobrazna, primitivna laz u oci cijeloj RS - nestao ugovor! Ako ugovora nema sticalac, Delta Zekstra, ne moze dokazati pravni posao temeljem koga je stekla vlasnistvo i ne moze zahtijevati upis u zemljisne knjige, nekretnina ostaje u vlasnistvu prethodnika. Jesu li lopovi stvarno toliko naivni? Ako je u zemljisnim knjigama vec izvrsena promjena vlasnika ugovor, kao pravni osnov, je u gruntovnoj pomocnoj evidenciji i u svakom momentu je dostupan javnosti - zemljisne knjige su javne. Ako ga ni tamo nema, treba podnijeti krivicnu protiv Deurica i zahtijevati brisanje neosnovanog upisa. Ma nije to u pitanju, ovo je neka Bajina patka da izazove SzP da zvacu njegovu zvaku posto nemaju ideju kako se vlastita nabavlja.

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.