Kako do novog izbornog zakona?

U izbornu godinu BiH je ušla sa starim izbornim zakonom.  Da li će do maja ove godine, kada se zvanično raspisuju opšti izbori u BiH, doći do promjene postojećeg ili usvajanja novog izbornog zakona?

Bosna i Hercegovina 13.01.2018 | 21:19
Kako do novog izbornog zakona?
Postojeći izborni zakon mnogima u BiH nije po volji. Prije svega HDZ-u i hrvatskim strankama okupljenim u Hrvatski narodni sabor.

Oni su još prošle godine predložili izmjene koje,između ostalog, predviđaju podjelu Federacije BiH na tri izborna područja: jedan sa hrvatskom većinom,drugi sa bošnjačkom i tzv.mješovito područje.

Te tri izborne jedinice bile bi osnov za izbor delegata u domove naroda Federacije i BiH kao i za izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH,a ne kao do sada da cijeli entitet bude jedna izborna jedica za članove Predsjendištva a 10 kantona za delegate.

Ovaj prijedlog nema podršku bošnjačkih političkih predstavnika pa se u lobiranje za usvajanje takvog zakona uključila hrvatska predsjednica, pokušavajući nedavno animirati i turskog predsjednika. Pokušaj je očigledno propao pa predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sada tvrdi da uopšte nije bili lobiranja.

"Ne vjerujem da neko iz Ankare može uticati na glasove Bošnjaka, bez obzira koliko oni bili bliski. Isto tako neko iz Zagreba ne može uticati na glasove Hrvata ili iz Beograda na glasove Srba. Mi unutar BiH i dalje tragamo za rješenjima'', kaže Čović.

I dok hrvatski politički predstavnici tvrde da je njihov prijedlog pokušaj da se osigura da svaki konstitutivni narod bira svoje legitimne predstavnike, Bošnjaci poručuju da se u izmjenama izbornog zakona moraju, prije svega ispoštovati odluke Evropkog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci.

To znači da se mora omoogućiti kandidovanje građana BiH za sve funkcije uključujući i funkcije delegata u domovima naroda i članove Predsjedništva, koje su trenutno,po zakonu i ustavu,rezervisane isključivo za predstavnike tri konstitutivna naroda, srpskog, hrvatskog i bošnjačkog.

,,Imamo uporno nastojanje ove grupacije oko HDZ-a da se usvoji rješenje koje bi za sva vremena betoniralo izbor u Predsjedništvo BiH isključivo Srbina, Hrvata i Bošnjaka,koje bi birali isklučivo Srbi,Hrvati i Bošnjaci'',smatra predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac.

Cijelu priču oko izbornog zakona i izbora 2018-te dodatno komplikuje opozcija u Federaciji, tačnije političke partije koje sebe nazivaju ljevicom. Željko Komšić,predsjednik Demokratske fronte,nedavno je najvio mogućnost da se ponovo kandiduje za hrvatskog člana Predsjedništva. Podsjećamo Komšić je na toj funkciji,kao kanditat SDP-a,već bio dva uzastopna mandata od 2006. do 2014.godine.

,,Kako stvari sada stoje u BiH kandidovacu se'',kaže Komšić i dodaje da se ništa ne može znati do samog kraja.

I dok su politički predstavnici Hrvata i Bošnjaka jedinstveni, svako u svojim stavovima, po pitanju izbornog zakona Srbi su,već tradicionalno i po tom pitanju podijeljeni.

Svi se slažu da jedan narod ne traba drugome da bira predstavnike vlasti ali SNSD javno kaže da će podržati izborni zakon koji predlaže HDZ dok u Savezu za promjene ističu da je to problem politčkih patrija unutar Federacije BiH u koji Republika Srpska ne trabe da se miješa.

,,Nas zanima samo rješenje koje će definisati položaj Srba u Federaciji'',kažu u Savezu za promjene i podsjećaju da Srbi nisu konstitutivan narod u četiri kantona sa hrvatskom većinom. Smatraju da se u sukob Hrvata i Bošnjaka,odnosno HDZ-a i SDA ne treba uplitati.

,,Taj sukob je nešto što će opteretiti cijelu 2018.godinu.To cijelu BiH može dovesti u stanje u kojem se nalazi Mostar jer su ključni akteri političkog sukoba u Mostaru takođe SDA i HDZ'',tvrdi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

Sukob najveće hrvatske i bošnjačke političke partije mogao bi dovesti do blokade u primjeni reziltata oktobarskih izbora.U pitanju bi bilo imenovanje predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH te delegata federalnog Doma naroda. Bez Doma naroda Fedracije nemoguće je imenovati hrvatske i bošnjačke delegate u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mostarac

13.01.2018 21:32

Dali je ikom jasno ZASTO u kantonima sa hrvatskom vecinom SRBI su DISKRIMINISANI jer nisu i po ustavu federacije jasno pise KONSTITUTIVNI NAROD,DODIK TO zna a prodaje pricu da P A T R I O T S K I brani nesto .Koga to ON BRANI U OVOM SLUCAJU .????????????????????????.

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

13.01.2018 22:28

NOVI IZBORNI ZAKON MOZDA "COVICEV IZBORNI ZAKLON".

ODGOVORITE
Name

075

13.01.2018 23:12

Da, ali proći će sutra, mislim "malo sutra"!!