Brisel pravi plan za Balkan

Evropska komisija upravo radi na strategiji za zapadni Balkan koja će biti usvojena početkom februara i u aprilu ćemo predstaviti naše godišnje izvještaje, uključujući i izvještaj o Bosni i Hercegovini - potvrdila je za N1 Maja Kocijančić, portparolka evropske komesarke za spoljne poslove Federike Mogerini.

Bosna i Hercegovina 12.01.2018 | 21:25
Brisel pravi plan za Balkan
Ovi dokumenti će biti objavljeni nakon njihovog usvajanja. Zbog toga se ne mogu podijeliti niti govoriti o njima, budući da su pripreme u toku, kazala je Kocijančić.

"Godina 2018. pruža jedinstvenu priliku zapadnom Balkanu da napravi nepovratne korake naprijed na putu ka integraciji u EU. Da bi to postigli, zemlje koje su u pitanju moraju staviti prioritet na neophodne reforme, a posebno na vladavinu zakona, pravde i osnovnih prava. Jasno je da EU neće praviti kompromise s uslovima za pristupanje. Svaki ozbiljan napredak uslovljen je efikasnim reformama", izjavila je Kocijančić.

"Jasna perspektiva EU i dalje pomaže transformaciji regiona. Ovo je takođe u interesu EU i relevantnije je nego ikad. Zemlje su već napredovale na evropskom putu. Međutim, mnoge reforme ostaju neizvršene, posebno u oblasti vladavine prava, pravde i osnovnih prava. U cilju održavanja pozitivnog momentuma u cjelini, kao i boljeg rješavanja zajedničkih izazova, Komisija smatra neophodnim da obezbijedi poseban, posvećen okvir za podršku svim zemljama zapadnog Balkana na njihovom putu ka EU", stoji u odgovoriu.

U ovom kontekstu, Evropska komisija trenutno radi na strategiji koja će biti usvojena u februaru 2018 - navela je. 

"Pored toga, u aprilu 2018. godine predstavićemo naše godišnje izvještaje. Ovo će uzeti u obzir napredak zemalja u ispunjavanju obaveza članstva i procijeniti nivo njihove spremnosti za pridruživanje EU", rekla je Kocijančić.

(N1)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ha ha ha

12.01.2018 20:27

Ma dajte......A koji po je redu.Dvadeseti.Al vi lupate plate od tih jalovih planova.Cudo jedno.

ODGOVORITE
Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

13.01.2018 10:58

Распадају се а праве планове за друге (које су растурили и растурају). Багра!

Name

demokracija

12.01.2018 20:33

Hoce li u tom Vasem planu biti "evropskog puta"?

ODGOVORITE
Name

NE

12.01.2018 20:55

Samo akcizni putevi,kud ces vise.

Name

Gidina za godinom

12.01.2018 21:25

Danas cu sutra cu ,!!!!!

ODGOVORITE
Name

moj predlog za bolji zivot

12.01.2018 22:29

Ako mislimo da zajedno u oba entiteta napredjujemo u miru i boljem zivotnom standardu: pod hitno smjeniti sadasnju vladu u oba entiteta! Nema pojedine predsjednike bosnjaka, hrvata i srba. Bice jedan predsjednik na vlast od 4 godine za oba entiteta! Svake 4 godine ce biti srbin, hrvat i bosnjak predsjednik i niko se nebi niti bi imao pravo da se buni ili da se ugrozeno osjeca. Nacionalizam ukinuti i ostro kazniti! Korupcije odmah istrazivati i kazniti! Entitete i kantone ukinuti i ime sadasnje drzave BiH promjeniti u Bosna i Srpska (BiS), da oba entiteta budu zadovoljni i ne ugrozeni, jedini problem bi bila hercegovina, ali i to bi se rijesilo! Ovaj moj predlog bi odmah otvorio put ka EU! Moze samo biti bolje ali ako ovako nastavimo dalje kao do sad, bice sve veca kriza i vece zaduzivanje. Malo razmislite o ovome!

ODGOVORITE
Name

7

13.01.2018 02:06

DONOSI EU, BRISEL,VASINGTON, KO GOD HOCE PLANOVE TO JE VAS NEUSPJEH I TROSENJE MANDATA. PRVO STO BI MORALI DA URADITE AKO VAM JE STALO DO BiH I NJENIH ENTITETA KAO I DISTRIKTA BRCKO OSNOVNO JE STO MORATE URADITI ; 1.POLITICARE NA SVIM NIVOIMA OD MJESNE ZAJEDNICE DO PREDSJEDNIKA ENTITETA I CLANOVA PREDSJEDNISTVA UKLONITO SA ZABRANOM DA SE NESMIJU BAVITI POLITIKOM ONI I NJIHOVI CLANOVI PORODICE, 2.SVE DIREKTORE JAVNIH PREDUZECA I NJIHOVE POMOCNIKE SMJENITI 3.NAVEDENI DA ODGOVARAJU ZA KRIMINAL NAPRAVLJEN ZA 28. GODINA 4.HITNO ISPITIVANJE PORIJEKLA IMOVINE 5.DOKAZANIM KRIMINALCIMA I NJIHOVIM SAUCESNICIMA ODUZETI PASOŠ. 6.NA FUNKCIJE POSTAVITI MLADE LJUDE NE KOMPROMITOVANE SA ADEKVATNOM STRUCNOM SPREMOM. 7.TUZIOCE I SUDIJE IMENOVATI NOVE LJUDE SVE NAPRIJED NAVEDENO JE UMREZENO , A ZA JAVNOST FABRIKUJU SUKOBE. 9.POSLE OVIH AKTIVNOSTI MOZETE DA DONOSITE RIJEŠENJA O KONAČNOM UREĐENJU BiH.BEZ OVOG SVE JE PRAZNA PRICA.

Name

Turboskara

13.01.2018 07:57

Bih bi sutra usla u eu I nato muslimanima I hrvati su za mi srbi need dogovoru sa Srbijom.ali to nam nesmeta da svoju djecu saljemo u Eu.Mi smo to Koji kocimo ulazak bih I RS u Eu. Onda nam Neko kriv.Uce Srbija u eu nece sigurno cekati Nas. A Daleko nam aRUSIJA Tako daa cemo mi kao I uvjek u svemu izvuci najdeblji kraj

ODGOVORITE