Duel ambasadora SAD i novinara

Novi američki ambasador u Holandiji Piter Hekstra poznat je po izjavama o muslimanskom radikalizmu u toj zemlji.  Ranije je izjavio da holandske političare "spaljuju", da tamo gore automobili i da postoje područja koja nisu bezbedna.

Svijet 12.01.2018 | 15:43
Duel ambasadora SAD i novinara
On je 23. decembra zapanjio televizijskog novinara proglasivši "lažnim vestima" svoj citat, za koji je tvrdio da ga nije izrekao. Pošto mu je pokazao snimak, novinar je iznervirao ambasadora zapitavši ga jesu li to "lažne vesti". Hekstra je održao prvu pres-konferenciju u svojoj novoj rezidenciji – na kojoj se nije ponašao nimalo diplomatski.

Novinar 1: Da li i dalje tvrdite da ste bili u pravu kada ste zaključili da ovde političare i automobile spaljuju. To je Vaš stav - ali ne i činjenica. Da li je to pogrešna primedba, je li to lažno?

Ambasador: Dao sam tu izjavu. Izrazio sam žaljenje i uputio izvinjenje za svoj komentar. Neću da se vraćam na to.

Novinar 1: Na šta tačno mislite? Ne, ne... Ozbiljno vas pitam. Molim Vas. To je važno. Za primedbu? Da političari gore u Holandiji? Da li verujete u to ? Da ili ne?

Ambasador: Neću da se vraćam na to!

Novinar 2: Da li ste pročitali citat iznad kamina Džona Adamsa, prvog američkog ambasadora u Holandiji?

Ambasador: Jesam!

Novinar 1: Ako ste zaista iskren i mudar čovek - molim Vas, povucite svoju primedbu o spaljivanju političara.

Novinar 2: Zašto nam ne odgovorite na pitanje?

Novinar 3: Gospodine ambasadore, da li imate primer da je neki holandski političar "spaljen" u poslednjih nekoliko godina?

Novinar 1: Ovo se ne radi ovako...

Novinar 3: Ovo je Holandija, morate da odgovorite na pitanja.

Novinar 1: Molim vas, ovako se ne radi.

Novinar 3: On nije odgovorio na njegovo pitanje... Nije odgovorio...

Predstavnica ambasade: Ako nemate više pitanja...

Novinar 3: Mi radimo..!

Piter Hekstra je rođen u Holandiji, ali je emigrirao u Sjedinjene Američke Države kao dete. Za američkog ambasadora u Holandiji imenovan je 11. decembra.(RTS)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Karadoz

12.01.2018 17:47

Ambasador je rodjen u Nizozemskoj i sa roditeljima je kao dijete otisao u USA. Konzervativan i veoma ne pepopularan u NL. Ponasa se onako kao se ponasaju danasnji politicari, ni NL politicari ne odgovaraju na sva pitanja novinara, samo oni ne presute odgovor nego pricaju svoju pricu...

ODGOVORITE
Name

Sa strane

12.01.2018 19:43

Američke diplomate su oličenje bahatosti, nekulture i istupanja iz diplomatskih okvira. Negde im to prolazi, kao u BiH u kojoj se neki političari utrkuju ko će da bude bedniji sluga ponizni, a negde, vidimo, ne.

ODGOVORITE