Pudždemon opet postaje premijer?

Najznačajnije katalonske partije, koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine, postigle su dogovor da ponovo izaberu Karlesa Pudždemona za regionalnog lidera, tvrdi portparol Pudždemona, koji je ostao neimenovan.

Svijet 10.01.2018 | 11:39
Pudždemon opet postaje premijer?
Pudždemon, lider političke platforme "Zajedno za Kataloniju, postigao je u utorak o tome dogovor na večeri u Briselu sa Martom Rovirom iz Republikanske ljevice, koja je nadležna za poslove partije dok je lider stranke Oriol Žunkeras u zatvoru, prenosi Politiko pozivajući se na El Pais.

Sjednica novog katalonskog parlamenta zakazana je za 17. januar.

Pudždemon, koji je pobjegao u Belgiju kako bi izbjegao odlazak u zatvor, planira da se obrati regionalnim poslanicima putem video linka ili da njegov govor, koji kandidati za lidera Katalonije moraju da održe uoči glasanja, pročita njegov zastupnik, navodi El Pais.

Separatističke partije osvojile su tijesnu većinu u parlamentu na izborima 21. decembra, koji su raspisani nakon što je španski premijer Marijano Rahoj smijenio Pudždemona i članove njegovog kabineta, nakon što je Katalonija proglasila nezavisnost poslije referenduma u oktobru prošle godine.

Izvor: Tanjug

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

PoZnavalac prilika

10.01.2018 13:07

On je predsednik Katalonije a ne premijer.

ODGOVORITE