Đumbir čudo od ljekovite biljke

Pri najgoroj dijagnozi treba potražiti pomoć i u prirodnim namirnicama.

Zanimljivosti 24.12.2017 | 22:13
Đumbir čudo od ljekovite biljke
Đumbir je korijen koji se najčešće koristi u kuvanju i pripremi kolača, a nešto rjeđe za olakšavanje zdravstvenih tegoba. Na primjer, on ublažava probavne tegobe, smanjuje upale, ima antibakterijska svojstva itd. Ali, prema istraživanju Sveučilišta Georgia iz SAD-a, odličan je i za liječenje raka.

Naučnici kažu kako je učinkovitiji od hemoterapije i uništava samo stanice raka, za razliku od hemoterapije koja uništava i zdrave. Tvrde da su zahvaljujući đumbiru smanjili veličinu tumora na prostati za čak 54 posto. 

Prema drugoj studiji, jedan sastojak đumbira - 6-shogaol koji nastaje njegovim sušenjem ili kuhanjem, pokazao se odličnim u uništavanja stanica raka u dojci. Tumor u svojem sastavu ima samo 0,2 do jedan posto matičnih stanica, ali vrlo ih je teško eliminisati, a u stanju su stvarati nove stanice ako nisu uništene. Matične stanice raka u stanju su se samostalno obnavljati i konstantno nastajati.

''To znači da su se matične stanice raka u stanju samostalno obnavljati i stalno nastajati te su one same otporne na konvencionalna kemoterapijska sredstva. Uz to, sposobne su se razdvajati i stvarati nove tumorske kolonije te se tako širiti tijelom. Jedini način za potpuno oslobađanje tijela od raka je uništiti matične stanice u tumoru'', kažu stručnjaci i dodaju da je to razlog zašto se rak pojavljuje i nakon naizgled uspješnog liječenja hemoterapijom, zračenjem ili operacijom. Rak dojke pobijedila đumbirom Summer Martin imala je 19 godina kad su je doktori poslali na rutinsku operaciju uklanjanja kvržice iz dojke. 

Tokom svog kratkog života, Summer je već išla na uklanjanje čak tri fibroadenoma. Premda benigni, ovi tumori koji nastaju u dojkama, mogu postati itekako zloćudni. Najčešće ih imaju mlade žene, između 20. i 30. godine života. Doktori još nisu znali o kakvoj se vrsti tumora radi, no bez ikakvog ultrazvuka i detaljnih pretraga poslali su je na operaciju.

Ono što je trebala biti 45-minutna operacija, postalo je četverosatni horor, koji je Summer proživjela potpuno budna... Iako je prošla horor, njenim patnjama nije bilo kraja. Otkrili su joj još jednu kvržicu i ponovno joj preporučili - odlazak pod nož. No, Summer se s tim nije mogla pomiriti. Htjela je pronaći alternativnu metodu, umjesto novih i neprestanih operacija.

Nakon što su joj doktori saopštili da bi opet morala na operaciju, Summer se posvetila istraživanju bilja i prirodnih lijekova, uvjerena kako mora postojati drugo rješenje za njeno zdravlje. Slučajno je otkrila veganski štand na kojem su se prodavali sokovi na bazi đumbira. Bacila se na istraživanja i ostala zatečena rezultatima.

Iako su rezultati bili nevjerovatni, mladoj djevojci doktori su rekli kako je tumor mogao nestati i sam od sebe, odnosno, nisu bili uvjereni u učinkovitost đumbira, bez obzira na rezultate pretraga. Ona i dalje živi u strahu od novih tumora, no uvjerena je kako đumbir za nju čini čuda.

Već tri godine otkako ga je počela redovno konzumirati nije imala nikakvih problema. Doktori su svjesni pozitivnih učinaka đumbira, no uvijek s rezervom i opreznošću svakom slučaju pristupaju na poseban način.

Izvor: SB

Komentari / 0

Ostavite komentar