Najavljen protest pred Vladom RS

Mjesecima se pričalo da su Farmlend kupili Kinezi za 24 miliona evra, a danas radnici nemaju od čega da naplate svojih 300 000 maraka. Dobili su pravosnažnu presudu, ali je firma kažu već rasturena, pa ne znaju šta da rade.

Republika Srpska 08.12.2017 | 21:20
Najavljen protest pred Vladom RS
Okupili su se ispred kapije, ali tamo ih niko nije dočekao, pa poručuju da će odgovore već naredne sedmice tražiti pred Vladom.

“Ne znam koliko sad firma ima mašina unutra, ali koliko sam čuo da je sve prodato. Od kombajna traktora sve se prodalo. Sad ne znam mi smo došli da vidimo dobili smo tu presudu kako da naplatimo. Da li mi možemo ući da mi prodamo išta. To pitamo Vladu”, rekao je bivši radnik “Farmlenda” Siniša Đukić.

“Stečaj nije pokrenut, navodno su Kinezi kupili farmu. Međutim, koliko vidim od toga nema ništa”, rekao je bivši radnik Branislav Puljarević.

Iz Uprave Farmlenda nemoguće je bilo dobiti informaciju šta se dešava, jer vlasnik Dragan Vasiljević na poruke i pozive nije odgovarao.

Bivši predsjednik uprave Predrag Zgonjanin kaže da više ne radi u Farmlendu i da ne zna šta se dešava.

Tvrdi da je ugovor sa Kinezima potpisan, ali nema informacije zašto nije realizovan, jer su od 24 miliona evra svi mogli da se namire, uključujući i radnike i državu.

Radnici tvrde da država Farmlendu i dalje šalje kamione sa regresiranim gorivom iako je proizvodnja odavno stala.

Iako radnici tvrde da Farmlend od Vlade dobija redovno podsticaje gotovo ništa ne ukazuje da ova firma i dalje radi. Oznake firme skinute su sa glavne kapije, a radnici tvrde da u krugu nema goveda.

Sve je rasprodato do posljednje krave, kažu radnici. Nakon najava da dolaze Kinezi, nakratko su povjerovali da će i oni dobiti svoje, a sada im jedino preostaje da pomoć traže od vlade.

“Ići ćemo pred zgradu Vlade, tražićemo pomoć ako zgrada Vlade nam omogući da uđemo u nju. Ako ne, onda ćemo ići u stranku SDS tražićemo Vukotu Govedaricu da on nešto uradi i Miladina Stanića”, rekla je bivši radnik Farmlenda Nevenka Dejanović.

Ni Vlada sa Farmlendom nije načisto, jer ta firma trenutno duguje IRB-dva kredita od 3 i 15 miliona maraka za koje je garant bilo Ministarstvo poljoprivrede. Farmlend je dugovao oko 32 miliona maraka, a najveći povjerilac je država.

(Agencije)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

100DM dnevno

08.12.2017 20:32

Tu sam kao student, prije 35 godina, pored gradiske ceste, kopao kanal za PTT. Bila je to svinjogojska farma. Uh kakp je smrdilo, iako je do glavne kapije farme bilo bar 300m.

ODGOVORITE
Name

Osvit

08.12.2017 20:41

Klasican primjer kriminalne privatizacije,zatim povlastenog polozaja kod Vlade Republike Srpske,kriminalnog ugovora sa robnim rezervama, povlastenog polozaja kod isplate posticaja,dobijanja kredita od IRB bez namjere vracanja .Opljackana Firma,opljackana Drzava ,prevarene banke , novac iznesen vani ,veza sa najvisim rukovodstvom Rs sto je lako dokazati i nema odgovornih.Pik Mladen Stojanovic gigant nosilac razvoja Lijevce polja i da onaj penzioner Mirjanic ima imalo obraza podnio bi ostavku

ODGOVORITE
Name

re

08.12.2017 22:30

Zalosno ali istinito!!! Citajuci komentare,nas narod kaze da je to u sklopu borbe za Srbstvo....?? Jadna nam nasa majka.....!

Name

Dodikov expert

08.12.2017 21:40

I dalje smo u poslovnom plusu, mlijeka imamo i za izvoz. U krugu fabrike nema kazu goveda, a u resornom ministarstvu jos ne znamo..

ODGOVORITE
Name

Pik

09.12.2017 02:08

Cuj Predrag Zgonjanin klosar nevidjeni ponasa se kao da je.on vlasnik a ne obicni piskoljubac i uvlakac raznim vlasnicima firme sad radi. u bob u laktasima dok ga ne sjebu ko farmland dobijo malo poticaja za farmland pa sjebo sve i nagulio majmun. sad ce i bob da padne netreba mu puno. placa radnike ko za vrijeme rata nikako i kasne a ponasaju se kao za vrijeme tite ... RASPITAJTE SE MALO BN TELEVIZIJO KO JE ZGONJANIN PA NAPISITE MALO NA PORTALU DA VIDE I OSTALI LAKTASANI I BANJALUCANI. MAMU LI MU JEBEM DUZAN MI JE PARE SVE CU MU NAPLATITI MAKAR GA PO ASFALTI VUKO ZA NJEGOVU BRADICU PICKA JEDNA.

ODGOVORITE
Name

Kokodakalo

09.12.2017 05:31

Vlast neinteresuje bjeda ,vlast za sve ima mehanizme ako hoce , recimo meni nisu dali produziti vozacku zbog nekih neplacenih sudskih troskova koji nemaju veze sa saobracajem.Samo je vazan IMT imal mene tu.

ODGOVORITE
Name

re

09.12.2017 15:48

Plati kazne koje imas, ne budi klosar.

Name

farmland

09.12.2017 05:55

Sipa da provjeri imovinu tzv direktora Mladenka Topalovića-nagrađen novim direktorskim mjestom vodovoda Ribnik sa 4 razreda osnovne skole,Goran Đukić,Darko Šandara,Predrag Zgonjanin...

ODGOVORITE
Name

re farmland

09.12.2017 11:46

Ovo su sve krkani nepismeni s Manjače bliski vlasti snsd preko Topalovića,nisu imali kučeta ni maceta sad Đukić kuću na 3 sprata u motikama,golf6...kum Šandara pasata 6 iz farmlanda,a svi imaju farmlandove stanove kod Benecija mosta u BL...nek sud to proda i namiri radnike.

Name

nn

09.12.2017 12:01

Koji si ti kreten!