Slobode lišene četiri osobe u BiH

U dvodnevnoj akciji "Kalibar" u BiH lišena su slobode četiri lica i vršene su provjere i pregledi za ukupno: 25969 lica, 12074 vozila, 10 lokacija (radnje i kuće), 1298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2231 dokument. U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su: jedna puška M-48 sa optikom, jedan zatvarač za pušku M-48, 170 komada municije različitog kalibra, kao i jedna puška CZ sa optikom, tri lovačke puške (MOSSERG, BAIKAL, BROWING), jedan pištolj CZ99 i 256 komada municije različitog kalibra, saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Bosna i Hercegovina 21.11.2017 | 10:32
Slobode lišene četiri osobe u BiH
Na teritoriji Bosne i Hercegovine 17. i 18. novembra provedena je operativna akcija kodnog naziva ''CALIBRE''/ ''KALIBAR''. koja je organizovana od strane EUROPOL-a i predstavlja nastavak prošlogodišnje operativne akcije ''JAD 2016''.

Operativna akcija ''KALIBAR'' je provedena s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i municijom.

Pored Bosne i Hercegovine, u operativnoj akciji su učestvovale zemlje Zapadnog Balkana i zemlje članice Evropske unije uz podršku i aktivno učešće EUROPOL-a, FRONTEX-a, SEESAC, SEEFEN, SEEFEG, EC i UNDOC-a.



Tokom trajanja operativne akcije, u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH je uspostavljen Koordinacioni  centar, kojim je rukovodila Direkcija kao koordinator akcije. U operaciji su učestvovale i ostale  agencije za provođenje zakona državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U dvodnevnoj operaciji lišena su slobode četiri lica i vršene su provjere i pregledi za ukupno: 25969 lica, 12074 vozila, 10 lokacija (radnje i kuće), 1298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2231 dokument. U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su: jedna puška M-48 sa optikom, jedan zatvarač za pušku M-48, 170 komada municije različitog kalibra, kai i jedna puška CZ sa optikom, tri lovačke puške (MOSSERG, BAIKAL, BROWING), pištolj CZ99 i 256 komada municije različitog kalibra.



Na poziv Odsjeka za saradnju sa EUROPOL-om, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u Bosni i Hercegovini je tokom trajanja operacije bila uspostavljena ''Mobilna kancelarija'' posredstvom koje je omogućen pristup bazama podataka koje nisu direktno dostupne agencijama za provođenje zakona u BiH.

Na taj način su tokom provođenja operacije službenici  koji su provodili operativnu akciju na terenu uz pomoć predstavnika EUROPOL-a vršili direktne provjere kroz baze podataka EUROPOL-a.

Mobilna kancelarija je djelovala kako u unutrašnjosti teriotorije BiH tako i na pojedinim graničnim prelazima BiH sa susjednim zemljama gdje su vršene pojačane kontrole prelazaka granice.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH i inostranstvu koje su učestvovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta., saopšteno je iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

(BN)                                                                                                            

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Igor

21.11.2017 09:44

Dobro su rekli "Nastavak akcije JAD ". Sta je drugo nego jad pored tolikog kriminala zamazivati narodu oci da policija nesto radi. Represija. Policajac svakih sto metara da se svi osjecaju "sigurno" i posmatrano. Rezultat 0 (nula) , saobracajni prekrsaji , sitni dileri ...

ODGOVORITE
Name

A Joj Meni

21.11.2017 11:23

A jesu uspjesni u tri p.m.!!!Pa vise ima droge oruzja kod.jednog sarajevskog banjaluckog bijeljinskog kriminalca,koji je uz vlast.Ovo nije bacanje prasine narodu u oci nego bacanje luga,iz sporeta u oci...Kako vas nije sramota,objaviti to,odvratno smjesno...Al vama je bitna smrdljiva platica u dzep a sto kriminal cvjeta je.. se vama.

ODGOVORITE
Name

Bajker

21.11.2017 12:31

Sta je sa politicarima.